Vakıf Gureba'dan o rapora itiraz: 'Yoksul hasta' şartını fazlasıyla yerine getiriyoruz, veriler eksik

Sayıştay'ın Vakıflar Genel Müdürlüğü denetiminin ardından hazırladığı raporda, Vakıf Gureba Hastanesi'nin yüzde 20 oranında ücretsiz yoksul hasta tedavi etme şartını yerine getirmediği, VGM'nin bunu kontrol etmediği yazılmıştı

Fotoğraf: Posta

Sayıştay'ın Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yönelik denetiminin ardından hazırlanan raporda, Vakıf Gureba Hastanesi'nin yüzde 20 oranında yoksul hastayı ücretsiz tedavi etme şartını yerine getirmediğine ilişkin bir bulgunun yer alması dikkati çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu karar, 2010'da hastanenin Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak hizmet vermeye başlamasından önce Vakıflar Meclisi tarafından alınmıştı. 

Denetime konu olan Sayıştay raporunda, bu şartın yerine getirilmediği belirtilmiş ve ücretsiz muayene edilen yoksul hasta oranının yüzde 0,07'de kaldığı belirtilmişti. 

Ama vakıf bunun gerçeği yansıtmadığını savunuyor.

Yüzbinlerce muayene ücretsiz yapıldı

Üniversite yetkilileri, 2020 yılı içinde toplamda 494 bin 783 ücretsiz muayene gerçekleştirildiğini vurguladı.

Bu sayıya, zaten ücretsiz olan kontrol muayenelerinin dahil olmadığını ifade edilirken tüm muayenelerin yüzde 66'sının ücretsiz yapıldığı belirtildi.

Üniversiteden Independent Türkçe ile paylaşılan bilgilere göre profesör muayenelerinin yüzde 52'si, doçentlerin yüzde 47'si, uzman hekimlerin muayenelerinin ise yüzde 86'sı ücretsiz bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Bu sayıların sürekli olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne gönderildiği de belirtilen hususlardan biri. 

Sayıştay raporunda, ücretsiz muayene edilen yoksul hasta sayısı 404 olarak yer almıştı.

Bu sayının, hiçbir sosyal güvencesi olmayan, tanı ve tedavi masraflarının tamamı vakıf tarafından karşılanan ve tamamına yakını yurtdışından gelen hastaları işaret ettiği bilgisi veren üniversite yetkilileri, haberlere konu olan Sayıştay raporunun Kovid-19 pandemisi nedeniyle normal işleyişin durduğu 2020 yılı verileriyle hazırlandığını da hatırlattı.

VGM'den Sayıştay'a eksik bilgi mi verildi?

Sayıştay, direkt olarak Vakıf Gureba Hastanesi'ni denetlemiyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik yapılan denetimlerde elde edilen bulgular, rapor nihai şeklini almadan önce kurumlara soruluyor.

Kurumlardan gelen cevabın ardından detaylı bir sürecin ardından raporlar hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, söz konusu hastane ile ilgili Sayıştay'la paylaştığı bilgilerin eksik olup olmadığına ilişkin bir yanıt vermedi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU