Taha Akyol: Faizi Cumhurbaşkanı indirtti

“Bağımsız Merkez Bankası olsaydı ne ihtiyat akçesi bütçeye aktırılır, ne 128 milyar dolar heba edilirdi ne de enflasyon, faiz ve döviz ve piyasaların güvensizliği bu durumda olurdu”

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu. (Fotoğraf: AA)

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirme kararının bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akyol, bugünkü köşe yazısında şunları yazdı:

Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 19’dan yüzde 18’e indirmesi tabii Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı… Gerçi bu karar Para Politikası Kurulu’nda alındı… Fakat CB sisteminde bütün kurulların, bütün kamu kurumlarının asli karar vericisi Cumhurbaşkanı’dır.

Ve 2014 yılından beri sürekli denendiği gibi, emirle faiz indirtilince yine döviz yükseldi… Bunun anlamı bütün ithal girdilerinin pahalanması ve enflasyonun, ardından da faizin artması olacak! Reuters, Ekim’de elektrik ve doğalgaza yüzde 15 zam geleceğini açıkladı bile… Daha vahim olanı, kurumlara, kurallara güvenin daha da sarsılmasıdır.

İktidarların önceliğinin oy kazanmak olduğunu belirten Akyol, “Merkez Bankası’nın bağımsızlığına tahammül edemeyen bir iktidar, ekonomiyi rasyonel olarak yönetemez” dedi.

Akyol, şu görüşlerini dile getirdi:

İster, bağımsız politikalarıyla uzun vadeli güven veren Naci Ağbal’a siyasi iktidar ancak 4 ay 13 gün tahammül edebildi! Yerine, “laf dinleyen” Kavcıoğlu’nu getirdi; Merkez Bankası görülmedik çapta bir kadro değişimine tabi tutuldu. Netice ortada…

Süreyya Serdengeçti gibi, Durmuş Yılmaz gibi, Erdem Başçı ve Naci Ağbal gibi Merkez Bankası başkanları ve 2001’de çıkarılan kanundaki gibi bağımsız Merkez Bankası olsaydı ne ihtiyat akçesi bütçeye aktırılır, ne 128 milyar dolar heba edilirdi ne de enflasyon, faiz ve döviz ve piyasaların güvensizliği bu durumda olurdu.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU