Kahramanların başarısı ve Filistinli fraksiyonların acizliği

Olup bitene bakarken üzerinde durulması gereken temel kısım bu, ama genel olarak ulusal hareketler hakkında uzman araştırmacıların üzerinde durabileceği bir başka kısım daha var

Fotoğraf: Ashraf Amra/APA

Gardiyanın tutsağına baskı yapması beklendik bir şey. Bunda yeni bir şey yok.

Gelgelelim Filistinli tutukluların durumu söz konusu olduğunda, İsrail'de cezaevi adı verilen kalelerden (çünkü her biri gerçekten tahkimatlarının aşılması neredeyse imkansız olan bir kale gibi) birinin hücrelerinde çürüyen Filistinli tutuklulara yönelik İsrail baskı yöntemlerinin çeşitliliği, bir özgüllük oluşturuyor.

Gilboa Cezaevi'nin yüksek surları ve dikenli teller döşeli duvarlarıyla bu kalelerin en korunaklılarından biri olduğu artık biliniyor.

Dolayısıyla, 6 Filistinli tutuklunun bu kalenin tüm güvenlik tahkimatlarını aşıp, birkaç günlüğüne de olsa onları hücrelerinin karanlığından işgal altındaki topraklarının özgür genişliğine çıkaran bir tünel kazabilmeleri, haddi zatında, mazlum Filistinlinin gardiyanına ve toprağının işgalcisine daha büyük bir acı yaşatabilme gücünün en yaratıcı örneklerinden birini oluşturuyor.

Bu 6 kişiyi kahraman olarak nitelemek şaşırtıcı bir şey mi? Kesinlikle hayır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistinli tutukluların bir bütün olarak İsrail güvenliğinin prestijini sarsmayı ve özellikle Filistinliler için tasarlanmış cezaevlerinin tahkimat duvarında bir gedik açmayı başarmaları, gerçekten mucize tanımını hak eden bir kahramanlık.

Bu olay tarihi kayıtlarda unutulmaz bir olay olarak kayıt altına alınacak.

Büyük olasılıkla gelecekte, dünyanın farklı yerlerinden birçok araştırmacı, tünel kazma ve karanlıktan aydınlığa kaçış başarısı üzerinde durmaktan dikkatle kaçınan gayelerle, İsrail'in Gilboa kalesinden kaçış olayını araştıracak.

Olup bitene bakarken üzerinde durulması gereken temel kısım bu, ama genel olarak ulusal hareketler hakkında uzman araştırmacıların üzerinde durabileceği bir başka kısım daha var.

Bu kısımda araştırmacıları özellikle ilgilendiren husus, silah ve teçhizat açısından daha güçlü ve elbette toprağı işgal eden taraf ile herhangi bir işgale direnenlerin temsil ettiği silah açısından daha zayıf ama daha azimli ve kararlı taraf arasındaki mücadele yöntemleri ve sanatlarındaki gelişmedir.

Gelecekte böyle bir inceleme olursa, Filistinli ilgilileri, kendilerini memnun etmeyecek ve belki de hiçbirinin aklına gelmeyen soruların bekleyeceğini varsayabiliriz.


Bu sorulardan ilkinin şu şekilde olacağı hayal edilebilir;

Bir bütün olarak Filistinli fraksiyonlar, özelde ise ilk olarak 6 tutuklunun mensubu olduğu fraksiyon olarak İslami Cihad Hareketi;

İkinci olarak Gazze Şeridi'ni tek başına yönettiğinden hareketle Hamas Hareketi, kaçışın gerçekleştiği günden itibaren kaçaklara güvenli bir sığınak sağlamada nasıl başarısız olabilirler?

Bu tür bir başarısızlığın Filistinli fraksiyonların performansında şok edici bir yetersizliği ortaya çıkardığı söylenebilir.  


Gazze Şeridi'nin içinde ve Mısır ile arasında tünel kazmakta usta olanların bu gençleri güvenli sığınaklara nasıl ulaşacakları konusunda yönlendirmeleri mümkün değil miydi?

Bu soruyu duyan biri hemen kesinlikle 'Hayır' diyebilir ve bunu sorgulamanın haddizatında saçmalık olduğunu ekleyebilir.

Keza İsrail büyüklüğünde bir düşmana karşı sahadaki mücadelenin karmaşıklığını anlayamayan bir saflığı ifade ettiğini söyleyebilir.

Pekala, bu, dikkate alınması gereken bir yanıt. Ancak, kendisine aşağıdaki gibi farklı bir soru sorarak karşılık vermek mümkün:

İsrail güvenlik güçleri nasıl 5 yıldan fazla bir süre boyunca Gilad Şalit'i bulamazken ve bu süre zarfında Hamas'ın güvenlik birimi onu iyi bir şekilde saklamayı başarırken, aynı İsrail güvenlik makamları 6 tutuklunun saklandıkları yeri birbiri ardına birkaç gün içinde keşfedebildi?

Hamas birimleri gerçekten bunu başarabilecek kadar olağanüstü bir düzeyde miydi?

İsrail'deki tüm organları felç edecek ve böylece "herkesin oğlunu" -İsrail toplumunda dayanışma amacıyla Şalit'e verilen ad- kurtarmakta başarısız olmasını sağlayacak kertede miydi?  

Yoksa İsrail güvenlik görevlilerinin, siyasi bir karara uyarak, uygun muamele edileceğine dair kendilerine güvence verildiği sürece, oğullarının kurtarılmasını bilinen bir zamana kadar uzattıkları varsayılabilir mi?
 


Bu uzatmanın amacı, Şalit'in daha sonra ister bir esir değişimi anlaşması isterse kartları yeniden karma savaşlarından biri patlak verdiğinde ateşkes müzakerelerinde olsun bir müzakere kartına dönüşmesi.

Bu savaşlar ise Filistinlilerin kapıyı çalabilecek yeni bir savaş olasılığını düşünmeden rahat nefes almalarına olanak tanıyacak herhangi bir uzlaşıyı engelleme sahnesinde izin verilen hareket alanlarının haritasını yeniden çizmeyi hedefliyor.

Hakkındaki iddialarımı kanıtlayacak hiçbir şeyimin olmadığı sırları bildiğimi iddia etmiyorum.

Bu, Filistin durumunun içinden geçtiği her yeni trajik komplikasyonun bazen yeniden dayattığı bir şaşkınlık ve tereddütten ibaret.

Gilboa Cezaevi'nde kazdıkları bir tünel ile İsrail cezaevi kalelerinden birinde bir gedik açan ey kahramanlar, gerçekten de ne mutlu size.

Filistinli fraksiyonların saygıdeğer (!) liderlerine gelince, bir araya gelmelerinin, 6 tutuklunun başarısını kıskanıp, kendi örgütleri içindeki işlevsizlik çatlaklarını onarmayı başarmalarının zamanı gelmedi mi?  

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU