Ölü bulunan ayının beklenmedik katili otopside ortaya çıktı

"Keçilerin tek ihtiyacı iyi bir boynuz darbesi"

Olayın gerçekleştiği Kanada'nın Britanya Kolombiyası eyaletinde 14 bin 925 Kuzey Amerika bozayısının yaşadığı tahmin ediliyor (Fotoğraf: Temsili / AP)

Kanada'da yaban hayatı uzmanları, geçen haftalarda ölü bulunan bir Kuzey Amerika bozayısını, bir ak dağ keçisinin öldürdüğünü düşünüyor.

Britanya Kolumbiyası eyaletinde 4 Eylül'de yürüyüş yapan bir kişi, 70 kilo ağırlığındaki bir ayının cesediyle karşılaşmıştı. Adı açıklanmayan yürüyüşçü bunun ardından yetkililerle temasa geçmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada'nın doğal ve tarihi mirasıyla ilgilenen devlete bağlı Parks Canada'dan yetkililer yapılan otopsinin sonucunda, yaraların "ak dağ keçisi boynuzlarının boyutu ve şekliyle" uyumlu olduğunu tespit etti. Boynuzların, ayının koltuk altlarını ve boynunu delip geçtiği görüldü.

Parks Canada ekolojisti David Laskin şöyle konuştu:

Kuzey Amerika bozayıları genellikle avının kafasına, ensesine ve omuzlarına odaklanır. Bu saldırılar genellikle yukarıdan yapılır. Bir ak dağ keçisiyse kendini boynuzlarıyla savunur.

Laval Üniversitesi'nden Steeve Côté ise nadir olsa da keçilerin bir ayıyı öldürebileceğini söyledi:

Keçilerin tek ihtiyacı iyi bir boynuz darbesi.

Kalın beyaz tüyleriyle dağların tepesinde bir hayalet gibi dolaşan ak dağ keçileri 125 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor. Boynuzu 30 santimetreye varabilen bu hayvanlar dağlardaki küçük çıkıntılarda epey çevik bir şekilde hareket edebiliyor.

2018'de yine Kanada'daki Yoho Milli Parkı'nda bir Kuzey Amerika bozayısıyla bir ak dağ keçisi ve yavrusunun karşılaşması görüntülenmişti.
 


Videoda keçilerin kendilerini korumak için bir uçurumun kenarında beklediği, ayınınsa keçilere ulaşamayınca bölgeden uzaklaşması görülüyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, Newsweek

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU