Sudan'da darbe girişimi başarısız oldu

Sudan Egemenlik Konseyi Sözcüsü Muhammed El Feki Süleyman, durumun kontrol altında olduğunu belirterek halka, ülkeyi, geçiş sürecini koruma ve darbeye karşı çıkma çağrısı yaptı

Sudan devlet televizyonu, başkent Hartum'daki bir grup askerin başarısız darbe girişiminde bulunduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet televizyonu ve radyoları canlı yayınlarını keserek duyurdukları son dakika haberlerinde, halkı darbeye karşı koymaya çağırdı.

Resmi kaynaklar, başkentin Umdurman bölgesindeki bir grup askerin bazı askeri araçları ele geçirerek darbeye teşebbüs ettiğini aktardı.

Sudan Egemenlik Konseyi Sözcüsü Muhammed El Feki Süleyman, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, durumun kontrol altında olduğunu belirterek halka, ülkeyi, geçiş sürecini koruma ve darbeye karşı çıkma çağrısı yaptı.

40 asker gözaltına alındı

Öte yandan, darbe girişiminde bulunan 40 subayın gözaltına alındığı açıklandı. Egemenlik Konseyi Sözcüsü Süleyman, darbe girişimine dahil olan zanlıların sorgularının başlamak üzere olduğunu ve ordunun yakında bir açıklama yapacağını belirtti.

Sudan'da darbe ve geçiş süreci

Sudan'da yaklaşık bir yıl devam eden protesto eylemlerinin ardından, 1989'da darbeyle devlet başkanı olan Ömer el Beşir, 30 yılın ardından 2019 yılında ordu tarafından görevden alındı.

burhan.jpg
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdülrahman El Burhan, geçtiğimiz ağustos ayında Türkiye'yi ziyaret ederek Cumhurbaşkaı Erdoğan ile görüşmüştü / Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı 

 

Ülke, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdülrahman El Burhan tarafından kurulan bir geçiş yönetimi ile idare ediliyor.

Sudan’ı 30 yıl boyunca yöneten Ömer el-Beşir ve döneminin üst düzey 27 ismi, 1989'da seçimle göreve gelmiş ilk sivil hükümete darbe tertiplemek ve Anayasa'yı ihlal suçlamasıyla yargılanıyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU