DSÖ, Sputnik V aşısının onay sürecini askıya aldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Rusya'da Sputnik V aşısının üretildiği fabrikalardan birinde yeniden denetleme yapılana kadar onay süreci askıya aldıklarını duyurdu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın Sputnik V aşısı için onay sürecini askıya aldı / Fotoğraf: AA

Rusya'nın ürettiği Kovid-19 aşısı Sputnik V için Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa İlaç Ajansı'nın onay sürecindeki güçlükleri aşmayı başaramadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Rusya'da Sputnik V aşısının üretildiği fabrikalardan birinde yeniden denetleme yapılana kadar onay süreci askıya aldıklarını duyurdu.

DSÖ'nün Pan Amerika Bölgesi Direktör Yardımcısı Jarbas Barbosa düzenlediği basın toplantısında Rusya'da mayıs ayında gerçekleştirdiği denetimler sırasında Sputnik V aşsının üretildiği fabrikalardan birinde üretimin anlaşma ile belirlenen kriterlere uygun olmadığının görülmesi nedeniyle aşının acil onayının durdurulduğunu açıkladı.

Barbosa onay süreci için yeniden denetime gerek bulunduğuna dikkat çekerek "Üretici bu tavsiyeler doğrultusunda gerekli değişiklikleri yaparak yeni denetimlere hazır olmalıdır. DSÖ üreticiden tesislerinin kurallara uygun olduğuna dair bilgi beklemektedir" dedi.

Fabrika: Aşının etkinlik ya da güvenliğine bakmadılar

DSÖ, daha önce yayınladığı bir raporda Rusya'nın Ufa kentindeki Pharmstandard fabrikasındaki uygulamaların "çapraz bulaşma riskine karşı yeterli tedbirlerin" alındığına dair kaygı verici olduğunu ve birçok ihlal tespit ettiklerini ifade etmişti.

Raporun yayınlanmasından sonra tesisten yapılan açıklamada bahse konu kaygıların dikkate alındığı belirtilmiş, ancak denetçilerin aşının güvenliği ya da etkinliğini sorgulamadıklarından yakınılmıştı.

Uzmanlar üretimde yaşanan ihlallerin aşının kalitesini düşürebileceği uyarısında bulunuyor.

Sputnik V'in onay alması Rusya için neden önemli?

Rusya, dünyanın önde gelen bilimsel tıp dergisi The Lancet'te aşının etkinliğinin yüzde 91,6 olduğuna dair araştırma makalesinin yayınlanmasının ardından DSÖ ve Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) onay için başvuruda bulundu.

Ancak süreç her iki kurumda da birçok sorunla karşılaştı. Her iki kurum da yaptıkları duyurularda Sputnik V aşısının geliştirenlerden hala "eksiksiz veri" beklediklerini kaydediyor.

Aşının uluslararası kurumlardan onay alması, saldırgan bir aşı diplomasisi başlatan ve Türkiye de dahil onlarca ülkeye milyonlarca doz Sputnik V aşısı satan Rusya için bir zafer olacağı belirtiliyor. Rusya ayrıca onay süreci ile karşılıklı aşı tanıma olasılığını artacağı ve bunun pandemi sonrası seyahatlerde Ruslara kolaylık sağlayacağı beklentisinde.

Türkiye 50 bin doz sipariş etmişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, nisan ayında yaptığı açıklamada (Kovid-19) salgınıyla mücadelede acil kullanımına onay verilen Sputnik-V ile ilgili 6 ayda 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesinin beklendiğini açıklamıştı. Ancak Trükiye’e şu ana kadar Sputnik aşısı teslimatı yapılmadı.

Aşıların akıbeti soruldu

Türkiye’nin de aldığı aşıların verilerini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soran İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu’nun önergeleri ise yanıtsız kaldı.

Kabukçuoğlu, “Hata yaptılarsa ‘Biz bunu almakla şurada hata yaptık’ demeleri lazım. Ama hiçbir açıklama yapmıyorlar” dedi.

 

Euronews, Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU