Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin uyuşturucu soruşturmasında işbirliği yapmayacak

Duterte, uyuşturucu ve yolsuzlukla mücadele kapsamında güvenlik güçlerine vur emri vermişti

Yasalar gereği devlet başkanlığına tekrar aday olamayan Rodrigo Duterte, 2022'deki seçimlerde devlet başkan yardımcılığı için yarışmaya hazırlanıyor (AP)

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte avukatı aracılığıyla, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) ülkede yürüteceği soruşturmada işbirliği yapmayacağını bildirdi.

UCM Başsavcılığı'nın Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele operasyonlarında binlerce kişinin öldürülmesiyle ilgili "insanlığa karşı suç" işlendiği iddialarının soruşturulması talebi UCM tarafından dün kabul etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UCM, Filipinler güvenlik güçlerinin "uyuşturucuya karşı savaş" sırasında on binlerce sivili öldürdüğüne, işkence ve insanlık dışı muamelede bulunduğuna ve bu sebeple soruşturma açılması için "yeterli şüphe"nin oluştuğuna işaret etmişti.

Ancak Filipinler, UCM'den ayrıldığı için soruşturma 1 Temmuz 2016'yla 16 Mart 2019 arasında sınırlanıyor.

Yapılan açıklamada Filipinler'in Mart 2019 itibarıyla mahkemeden çekilmesinin, savcılığın bu tarihe kadar işlenen suçlara ilişkin soruşturma yapmasına engel teşkil etmediği duyurulmuştu.

Ancak Duterte'nin avukatı Salvador Panelo bugün, UCM'nin Filipinler'de yetkisi bulunmadığını öne sürerek soruşturmada işbirliği yapmayacaklarını belirtti.

Panelo, Filipinler'in, UCM'nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nden çekildiğini hatırlattı:

Hükümet, hiçbir UCM üyesinin Filipinler'de bilgi ve kanıt toplamasına izin vermeyecek. Bu kişilerin ülkeye girişleri yasaklanacak.

Operasyonlarda öldürülen kurbanların ailesiyse UCM'nin bu kararını sevinçle karşıladı.

Oğlunu 2016'daki bir polis baskınında kaybeden Corazon Enriques, adaletin sağlanabilme ihtimali doğduğu için memnun olduğunu söyledi.

Duterte'den uyuşturucuyla mücadelede polise vur emri

Duterte, 2016'da seçimi kazandıktan sonra uyuşturucu ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vereceğini açıklamış ve bu çerçevede emniyet güçlerine "vur emri" vermişti.

Resmi verilere göre o tarihten bu yana düzenlenen 200 bini aşkın operasyonda 6 binden fazla Filipinli yaşamını yitirdi.

UCM savcılarıysa ölü sayısının 12 binle 30 bin arasında olduğunu düşünüyor.

İnsan hakları avukatı Kristina Conti AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, UCM soruşturmasının aylar ve hatta yıllar sürebileceğini söyledi. Hükümetin işbirliğini reddetmesinin süreci zorlaştıracağını kaydeden Conti, UCM yetkililerinin ülkedeki gruplarla çalışarak bilgi ve kanıt toplayabileceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU