Tayvan, Çin'i Honduras seçimlerini silah olarak kullanmakla suçladı

Honduras, Tayvan'la resmi diplomatik ilişkileri sürdüren yalnızca 15 ülkeden biri

Kasım seçimlerinde oy pusulalarında devlet başkanı adaylarının yer alacağı sıraya dair kuradan sonra oy pusulasının görüldüğü bir ekran (AFP)

Honduras'la 80 senedir devam eden diplomatik bağlarını kurtarmak için hızla harekete geçen Tayvan, Çin'i "tartışma yaratmak" ve Taipei'nin Latin Amerika ülkesiyle uzun süredir devam eden bağlarını baltalamaya çalışmak için Honduras seçimlerini fırsat bilmekle suçladı.

Honduras'ın devrik eski devlet başkanı Manuel Zelaya'nın liderlik ettiği ana muhalefetteki solcu Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi (LIBRE), 28 Kasım seçimlerinde zafer ilan ederse derhal Çin'le diplomatik ve ekonomik ilişkiler başlatacağını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Pekin'in Taipei'nin Orta Amerika ülkesiyle koruduğu diplomatik bağları baltalamaya çalıştığını ifade etti.

Bakanlık "Son zamanlarda tartışmalı konular ve ülkemizle Honduras arasında istikrarsız diplomatik ilişkiler olduğuna dair yanlış bir imaj yaratmak için müttefikimizdeki demokratik seçimleri bile kullandı" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Tayvan'ın diplomatik bağlarını "acımasızca baskılamasına" karşı çıkarak hükümetin "ülkemizin Honduras'ın ekonomik ve sosyal işlerinin gelişmesine yaptığı yardımı ortaya koymak için somut adımlar atacağını ve Honduras'ın iktidar ve muhalefet partilerinin Tayvan'a destek vermesi için çaba göstereceğini" belirtti.

Önceki günlerde Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Honduras'ı Pekin'in "gösterişli ve yanlış" vaatlerine ve Tayvan'ın müttefikleriyle olan "diplomatik ilişkilerini sabote etmeye yönelik hilelerine" karşı uyarmıştı.

Süregelen gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Bakanlık, 80 yıllık karşılıklı bağları güçlendirmeye devam etme sözü vermişti.

Orta Amerika ülkesi Honduras, Tayvan'la resmi diplomatik ilişkiler sürdüren yalnızca 15 ülkeden biri. Tayvan'ı ayrılıkçı bir eyalet olarak gören Çin ise adanın kontrolünü tekrar ele geçirme sözü vermiş durumda.

Taipei son aylarda Pekin'i koronavirüs pandemisi sırasında müttefiklerini "aşı diplomasisiyle" ayartmaya çalışmakla suçlamıştı.

Çin'in Tayvan'ın geri kalan müttefikleriyle yakın ilişkiler kurma çabaları, kilit konumdaki bir diplomatik savaş alanı olan Karayipler ve Orta Amerika'da Çin'in etkisinin artmasından endişe duyan Washington'da alarma neden oldu.

Çin, Tayvan'ın müttefiklerinden en az 7'sini kazandı. Bu ülkeler arasında şu üç Latin Amerika ulusu da yer alıyor: Panama, El Salvador ve Dominik Cumhuriyeti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU