Kabil Havalimanı'na füze saldırısı

Tahliyelerin sürdüğü Kabil havalimanına bu sabah füze saldırısı düzenlendiği açıklandı. ABD'li bir yetkili, füzelerin savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiğini söyledi

Kabil Havalimanı yakınında meydana gelen şiddetli patlamada 4'ü çocuk 6 kişi hayatını kaybetti. Ardından düzenlenen füze saldırısının ise etkisiz hale getirildiği açıklandı / Fotoğraf: AFP

ABD'nin Afganistan'tan tamamen çekileceği 31 Ağustos'a bir gün kala tahliyelerin sürdüğü Kabil Hamid Karzai Uluslarası Havalimanı yine saldırıya maruz kaldı. Havalimanının Pazartesi sabahı beş füze ile hedef alındığı bildirildi. Fransız Haber Ajansı (AFP) çalışanları patlama sesi duyduklarını söylerken, kent sakinleri Kabil havalimanında füze savunma sisteminin aktif hale getirildiğini aktardı. Reuters'e konuşan bir ABD'li yetkili, havalimanına beş füze ile saldırı düzenlendiğini, füze savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel televizyon kanalı ToloNews füzelerin kentin kuzeyinden havalimanı istikametine doğru ateşlendiğini duyurdu.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, atılan roketler başkentin Salim Karwan Mahallesi'ne isabet etti.

Büyük patlama seslerinin ardından çok sayıda silah sesinin duyulduğunu ifade eden görgü tanıkları, insanların kaçıştığını söyledi.

Saldırının kim tarafından yapıldığı henüz netlik kazanmazken, yaralı ya da ölü sayısına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Joe Biden'ın füze saldırıları hakkında bilgilendirildiği belirtildi. Açıklamada, "ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Özel Kalem Müdürü Ron Klain Başkan Biden'ı Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yönelik füze saldırısı konusunda bilgilendirdi" denildi. 

İnsansız Hava Aracı ile bomba yüklü araç imha edildi

ABD yönetimi dün yaptığı açıklamada,  Kabil havalimanı yakında bir insansız hava aracının, patlayıcı yüklü bir aracı hedef aldığı ve bu sayede bir saldırının engellendiğini açıklamıştı. Savunma Bakanlığı patlayıcı yüklü aracın IŞİD-K (IŞİD Horasan)  bağlantılı olduğunu belirtirken Taliban Sözcüsü de havalimanı yakınlarında bomba yüklü bir aracım imha edildiğini doğruladı.

Olası sivil ölümleri araştırılıyor

Amerikan yönetimi Pazar günkü saldırıda olası sivil ölümleri yaşanma ihtimaline soruşturuyor. ABD Merkez Kuvvetler Sözcüsü Bill Urban "Kabil'de bir araca düzenlediğimiz saldırıda sivillerin öldüğüne yönelik malumat adık" dedi.

Urban "söz konusu aracın hedef alınmasıyla büyük bir patlama meydana geldiğini ve etraftaki başka araçlara da zarar vererek olası can kaybına neden olabileceğini" söyleyerek, "Olası her masum can kaybı karşısında derin üzüntü duyarız" dedi.

Kabil'de havalimanı yakınında şiddetli patlama meydana geldi: 6 ölü

Füze saldırısından önce Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınında meydana gelen şiddetli patlamada 4'ü çocuk 6 kişi hayatını kaybetti.

AA muhabirinin, Sağlık Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen görevliden edindiği bilgiye göre, akşam Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki bir yerleşim bölgesine henüz belirlenemeyen yönden roket atıldı.

Patlama meydana geldi, sivillerin yaşadığı bölgede 4'ü çocuk 6 kişi yaşamını yitirdi. Patlamanın detayları henüz netlik kazanmadı.

BBC’ye göre ise meydana gelen patlamada aynı aileden aralarında çocukların da olduğu 9 kişi yaşamını yitirdi.

Tahliye çalışmalarının sürdüğü Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yakın bölgede 26 Ağustos Perşembe iki ayrı patlama meydana gelmişti.

Havalimanındaki terör saldırılarında çok sayıda sivil, Taliban mensubu ve ABD askeri ölmüştü. Ülkeden ayrılmak üzere olan ABD ordusu intihar saldırısıyla aynı gün havalimanı yakınlarında mühimmat imha işlemleri yapmış ve 4 büyük patlama sesi daha duyulmuştu.

114 bin kişi tahliye edildi

ABD birlikleri 20 yıl sonra 31 Ağustos Salı günü ülkeyi tamamen terketmiş olacak. Taliban'ın Kabil'de kontrolü ele geçirmesiyle 15 Ağustos'tan bu yana ülkeden 114 bin insan tahliye edildi.

Kabil Havalimanı'nda tahliyeler sürerken 26 Ağustos'ta havalimanı giriş kapısı önünde düzenlenen bombalı saldırılarda 180'den fazla kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıda ölenlerden 13'ünün ABD askeri olduğu açıklanmıştı. Saldırıyı IŞİD'in Afganistan'daki uzantısı IŞİD-K (IŞİD-Horasan) üstlenmişti.

 

DW Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU