İsrail, Gazze'deki ticaret hacmini genişletmeyi kabul etti

İsrailli bir diplomatik kaynak, Mısır'ın son günlerde hem İsrail'e hem de Hamas'a Gazze sınırında sükuneti korumaları için sert uyarılarda bulunduğunu söyledi

Gazze’de maskelerini takmış bir öğrenci grubu (EPA)

Gazze Şeridi sınırdaki Filistin gösterilerinin nispeten sakin bir şekilde sona ermesinden saatler sonra İsrail, Gazze Şeridi'ndeki ticaret hacmini genişletmeyi kabul etti.

İsrail Hükümeti Faaliyetleri Koordinatörü, Gazze'ye kolaylaştırmalarda bulunacaklarını duyurarak, “Güvenlik durumunun değerlendirilmesi tamamlandıktan sonra siyasi mercilerin onayı ile Gazze Şeridi’ndeki uluslararası sivil projelere Kerem Şalon kapısından Perşembe gününden itibaren mal ve teçhizat girişinin genişletilmesine karar verildi” dedi.

Bu karar çerçevesinde Gazze Şeridi'ne yeni arabaların ithal edilmesine, Gazze ile Batı Şeria arasındaki altın ticaretinin yeniden başlatılmasına ve ayrıca Beyt Hanun “Erez” geçişinden geçen Gazzeli tüccarların sayısının 1000 kişi daha artırılmasına onay verilecek.

Koordinatörün açıklamasında, "Siyasi düzeyde onaylanan sivil adımlar, güvenlik istikrarının korunmasına bağlıdır. Bunların genişletilmesi, güvenlik durumunun değerlendirilmesi ile koordineli olarak incelenecektir" dedi. Çarşamba günü, Filistinli gruplar Gazze Şeridi sınırı yakınında bir halk gösterisi düzenlediler. Mısır'ın, uzun bir ateşkese ulaşmak için gösterdiği çabalarını sabote eden bu gerilime tepki göstermesi, Filistinli göstericileri frenleyerek sınıra ulaşmalarını engelledi. Mısır’ın tepkisi ayrıca son iki gündür Hamas’ın İsrail’e balonlar fırlatmasına engel oldu.

İsrailli bir diplomatik kaynak, Mısır'ın son günlerde hem İsrail'e hem de Hamas'a Gazze sınırında sükuneti korumaları için sert uyarılarda bulunduğunu söyledi. Kaynak, tarafların mesajı anladığını ve (İsrail Başbakanı Naftali Bennet'in) Washington ziyareti sırasında büyük bir gerginlik olmayacağını da sözlerine ekledi.

Hamas ve diğer gruplar Gazze'deki kuşatmayı kaldırmak için daha fazla kolaylaştırma talep ediyor. İslami Cihad'ın siyasi bürosunun bir üyesi olan Yusuf el-Husayne, “Filistinli gruplar, arabuluculara, kuşatmanın kaldırılması hususunda herhangi bir engellemeyi veya ertelemeyi kabul etmeyeceklerini, işgal güçlerinin emirlerine boyun eğmeyeceklerini ve düşmanı bu kuşatmayı kaldırmaya zorlamak için tam bir ulusal mutabakat ile çalışacaklarını kuvvetli şekilde ifade ettiler” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU