Elon Musk, roketlerini inşa ederken yararlandığı mühendislik felsefesini anlattı

Musk, mühendislik sürecinde attığı 5 adımı anlattı ama "5 adımın hepsinde geriye giderek hata yaptığını" söyledi

(AFP)

Elon Musk, "roketçiliğin kutsal kasesi" diye adlandırdığı, gerçek manasıyla yeniden kullanılabilir ilk roketin yapımına ilişkin röportajında mühendislik felsefesinin 5 adımını açıkladı.

Söz konusu yorumları YouTuber Tim Dodd'la yaptığı söyleşide dile getiren SpaceX ve Tesla'nın CEO'su, sözlerine, "Zorunluluklarınızı daha az aptalca hale getirin" diye başladı.

Musk şöyle devam etti:

Bunları size kimin sunduğu önemli değil.

Hatta zeki birinin size zorunluluklar getirmesi özellikle tehlikeli, çünkü bunları yeterince sorgulamayabilirler. Herkes yanılır, kim olursanız olun, herkes bazen aptallaşır.

Musk'ın felsefesinin ikinci adımı, sürecin bir bölümünü silip sonra geliştirme sırasında bunları tekrar eklemek. Birçok kişinin güvenlik önlemi için ikincil nesneler veya kontroller eklediğini belirten Musk, insanların "bir çok şey için 'duruma göre' argümanlar üretebilmesi" sebebiyle bu zihniyeti eleştiriyor.

Nihayetinde üzerine Starship SN20'nin monte edileceği Super Heavy Booster 4'ün önünde duran Musk, minimal tasarım sürecine örnek olarak roketin katlanmayan ızgara kanatçıklarını gösterdi. Kanatçıkları "çağın gerisinde kalmış ayı kapanı" diye niteleyen Musk, "Bu, ihtiyacımız olmayan ekstra bir mekanizma" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Girişimci, bir zorunluluk veya kısıtlama öne sürüldüğünde, bunun "bir departmandan değil, bir isimden" gelmesi gerektiğini de ifade etti. "Zorunluluğu veya kısıtlamayı öne süren kişi, bu zorunluluğun sorumluluğunu da üstlenmeli. Aksi halde, artık şirkette bile olmayan bir stajyerin iki yıl önce düşünmeden rastgele dile getirdiği bir zorunluluğunuz olabilir" diyen Musk, bunun "birkaç kez yaşandığını" belirtti.

Musk'ın ana hatlarıyla belirttiği üçüncü adımsa, tasarımı veya süreci erkenden basitleştirmek veya optimize etmekti. Musk, "Akıllı bir mühendisin hiç var olmaması gereken bir şeyi optimize etmesi çok yaygın, muhtemelen en yaygın şey" dedi.

"Herkes lisede ve üniversitede soruları cevaplamak üzere eğitildi. Bir profesöre sorusunun aptalca olduğunu söyleyemezsiniz… soruyu yanıtlamanız gerekir" diyen Musk, bunu "zihinsel bir deli gömleği" diye tanımladı.

Musk, Falcon 1'i tasarlarken kendisinin ve SpaceX'in kurucu ortağı Tom Mueller'in,  ürün yaratmanın ilk adımı olan "minimum uygulanabilir" roketlerin tasarımı esnasında roketin nasıl görünmesi gerektiğine dair "etraflıca düşündüklerini" hatırladı.

Roket başlangıçta, zehirli olmasının yanı sıra "süper pahalı" ve "nadir" kimyasallar olan nitrojen tetroksit/monometilhidrazinden oluşan üst aşamaya sahipti ve nihayetinde böyle bir aşamanın hiç yer almaması gerektiğine karar verildi.

Musk'ın son iki ipucuysa şunlar oldu: Döngü süresini hızlandırmak ve akabinde süreci otomatikleştirmek. Musk, Tesla'nın Model 3'ü geliştirdiği sırada, "5 adımın hepsinde geriye giderek şahsen hata yaptığını" söyledi.

Musk, bir zamanlar Model 3'ün batarya takımı üzerine yerleştirilmiş fiberglas kaplamaların üretim sürecini "boğduğunu" hatırladı.

İlk hata… robotu daha iyi yapmaya, daha hızlı hareket ettirmeye, torku artırmaya çalışmaktı… otomatikleştirmek bir hataydı, hızlanmak bir hataydı ve sonunda dedim ki: 'Bu kaplamalar ne işe yarıyor?'

Tesla'nın batarya güvenlik ekibi, kaplamanın gürültü ve titreşim için yer aldığını söylerken, gürültü ve titreşim analiz ekibiyse yangın güvenliği için konduğunu ifade etmişti.

Tesla nihayetinde fiberglas kaplamalı bir aracı, kaplamalı olmayan bir otomobile karşı test etti ve Musk, aradaki farkı anlayamadıklarını söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU