Küresel Analiz Merkezi: Taliban, ABD ve NATO ile iş birliği yapan Afganları yakalayacak

Rapora göre, Taliban kendisi için çalışacak yeni muhbirleri hızla işe alıyor, camiler ve sarraflarla temasa geçerek hedef listesini genişletiyor

Ülkelerinden kaçmak isteyen yüzlerce Afgan, Kabil Havaalanı’nın dışında bekliyor (AP)

Birleşmiş Milletler’e istihbarat bilgisi sağlayan, Norveç merkezli Küresel Analiz Merkezi’ne göre, Taliban hareketi misilleme yapmama sözü vermesine rağmen, ABD ve NATO güçleriyle çalışan veya onlarla işbirliği yapan Afganların yakalanmasına yönelik çalışmasını yoğunlaştırdı.

Küresel Analiz Merkezi’nin düzenlediği gizli raporda, askeri, polis ve araştırma birimlerinde görev alanların özellikle risk altında olduğu belirtilerek, “Taliban, tüm büyük şehirleri ele geçirmeden önce, buralardaki kişilerin yerlerini belirleme çalışması yaptı” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban’ın yakalamak istediği kişiler ve ailelerinin evlerine ‘anlamlı ziyaretler’ yaptığına vurgu yapılan rapora göre, hareket Kabil Havaalanı’na ulaşmak isteyen kişilerin kimliklerini kontrol ederken, Kabil ve Celalabad da dahil olmak üzere büyük şehirlerde kontrol noktaları kurdu.

Küresel Analiz Merkezi Direktörü Christian Nellemann, “Taliban, teslim olmayanların ailelerini hedef alıyor ve onları şeriata göre yargılayıp cezalandırıyor. ABD, NATO güçleri ve müttefikleri ile çalışanlar ve ailelerinin işkence ve infaza maruz kalmasını bekliyoruz” dedi.

Nellemann, “Bu, Batı istihbaratının hizmetlerini, ağlarını, yöntemlerini ve Taliban, DEAŞ ve diğer terör tehditlerine karşı koyma yeteneklerini daha da tehlikeye atacak” diye uyardı.

Rapora göre, Taliban kendisi için çalışacak yeni muhbirleri hızla işe alıyor, camiler ve sarraflarla temasa geçerek hedef listesini genişletiyor.

Taliban, geçtiğimiz Pazar günü iktidarı ele geçirmesinden bu yana kendisini daha ılımlı olarak göstermeye çalışıp, intikam almama sözü verip ve eski hükümet yetkilileri için af ilan etse de, birçok Afgan ve uluslararası toplumun kendilerine karşı güvensizliği devam ediyor.

Öte yandan, 80’li yıllarda Afganistan'ın Sovyet işgaline karşı direnişin en önemli liderlerinden biri olan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud, Taliban karşıtı silahlı muhalefetin toplandığı Pençşir Vadisi’ndeki karargahından Taliban’a karşı direniş sözü verdi.

Ahmed Mesud, Washington Post gazetesindeki makalesinde, Afgan ordusundaki askerlerin, liderlerinin teslim olmasına çok kızgın olduğunu ve bazı Afgan Özel Kuvvetleri mensuplarının Pençşir'e katıldığını ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU