Taliban, Afganistan'da yönetimi devralmaya hazırlanıyor

Taliban yetkilileri, Afganistan'daki yönetim devralmak için çalışmaların Katar'ın başkenti Doha'da devam ettiğini bildirdi

Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu/Independent Türkçe

Afganistan'ın başkenti Kabil'i 15 Ağustos'ta kontrol eden Taliban, yönetimi devralmak için hazırlıklara başladı.

Taliban yetkilileri, Afganistan'daki yönetim devralmak için çalışmaların Katar'ın başkenti Doha'da devam ettiğini bildirdi.

Yeni yönetim sistemi ve yönetimin adı konusunda istişarelerin sürdüğünü kaydeden yetkililer, en kısa zamanda bu konuyla ilgili resmi açıklama yapılacağını ifade etti.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi ofisi Başkanı Molla Abdul Gani Birader, ülkenin nasıl yönetileceği ve güvenliğin sağlanması konusunda Taliban için yeni sınav döneminin başladığını söyledi.

Öte yandan Taliban yöneticilerinin Afganistan'daki bazı siyasi liderlerle temas halinde oldukları ve herkes tarafından kabul gören bir kapsayıcı yönetimin kurulması için görüşmelerin sürdüğü kaydedildi.

Taliban'ın ülkeyi nasıl yöneteceği ve nasıl bir sistemi bu ülkeye getireceği ise her kes tarafından merak edilen konuların başında geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


"Eşref Gani, para dolusu valizlerle kaçtı"

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi 4 otomobil ve içi nakit para ile dolu bir helikopterle terk ettiği iddia edildi.

Taliban'ın, geçtiğimiz pazar günü başkent Kabil'e girdiğini açıklamasının arından Cumhurbaşkanı Gani, Afganistan'dan ayrılmıştı.

Edinilen bilgilere göre Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani yüklü miktarda para ile ülkeyi terk etti ve bir miktar parayı da geride bırakmak zorunda kaldı. 

Ancak Gani ve ailesinin 4 araba ve içi nakit para ile dolu bir helikopterle birlikte ülkeden ayrıldığı öne sürüldü.

Kabil'den ayrıldıktan birkaç saat sonra yazılı açıklama yapan Gani, Afganistan'da kan dökülmemesi için ülkeyi terk ettiğini söyledi.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Danışmanı Zamir Kabulov da olayı doğrularken, Eşref Gani'nin yanında ne kadar nakit para götürebildiği ve ne kadarını da bırakmak zorunda kaldığı konusunda kesin bir bilgi olmadığını belirtti.

Eşref Gani'nin, güvenlik danışmanı Hamdullah Muhib ve iş ya da çalışma idaresi başkanı Mahmud Fazli'yi de beraberinde götürdüğü aktarıldı.
 

2.jpg
Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu/Independent Türkçe

 

Kabil'in genel durumu

Taliban'ın başkent Kabil'i ele geçirmesinin üzerinden 3 gün geçmesine rağmen hala hayat normale dönmüş değil.

Çarşı pazarda şu an sayılı dükkanlar ve restoranlar açık olsa da insanlar evlerinden dışarıya pek çıkmıyor.

Ayrıca Hamid Karzai Havalimanı'nda da hala hareketlilik yaşanıyor. İnsanlar binbir umutla yurt dışına kaçabilmeleri için havalimanı kapısında bekleyişlerini sürdürüyor.
 

3.jpg
Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu/Independent Türkçe​​​​​​​


Kent genelinde kamu binaları ve bankalar kapalı ve her şeyin fiyatı iki katına yükselmiş durumda.

Taliban militanları ise devlette çalışan insanların evlerinde arama yapmaya başladı.

Devlete ait araçları ve silahları geri alan Taliban, devlet memurlarına ise şuan için bir şey demiyor.

Öte yandan Taliban'ın hakim olduğu diğer kentlerde ise hayatın normale dönmeye başladığı belirtildi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU