Endonezya'da neden bu kadar çok çocuk Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti?

Uzmanlar, daha bulaşıcı olan Delta varyantının son dönemde yayıldığını ve ölüm oranların daha da yükselebileceğini söyledi

13 Ağustos'ta doğumdan saatler sonra yaşamını yitiren bir bebeğin bedenini gönüllüler taşıdı (Ulet Ifansasti/New York Times)

Dünyanın en kalabalık 4. ülkesi Endonezya'da resmi kayıtlara göre bin 245 çocuk Kovid-19 yüzünden yaşamını yitirdi. Bu, ülkede koronavirüsten dolayı hayatını kaybeden 88 kişiden birinin çocuk olduğu anlamına geliyor.

Ancak ABD'nin prestijli gazetelerinden New York Times, gerçek ölüm sayısını bilmenin imkansız olduğunu kaydetti. Zira Güneydoğu Asya ülkesinde pek çok Kovid-19 ölümünün kayıtlara geçmediği düşünülüyor.

Kovid-19 neden Endonezya'da bu kadar çocuğun ölümüne neden oldu?

Araştırmacılara göre bunun sebepleri arasında Kovid-19'u daha da kötüleştirebilecek sağlık sorunları, hava kirliliği, yetersiz beslenme, bilgiyle tedaviye erişim kısıtlamaları var. Ancak haberde, bütün bu faktörlerin yoksulluğa indirgenebileceği kaydedildi.

Zira yoksul ailelerdeki çocukların obezite, diyabet ve kalp hastalıkları gibi Kovid-19 şiddetini artırabilecek rahatsızlıklara sahip olma ihtimali daha yüksek. Yoksul bölgelerde daha sık görülen tüberküloz ve astım gibi solunum yolu hastalıkları da çocukların, akciğerlere saldıran koronavirüsten kurtulmasını zorlaştırabiliyor.

Örneğin ülkede Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren çocukların yaklaşık yüzde 6'sını tüberkülozlu çocuklar oluşturuyor.

Uzmanlar, daha bulaşıcı olan Delta varyantının son dönemde yayıldığını ve oranların daha da yükselebileceğini söyledi.

Yoksulluk yüzünden yaşamını yitiren küçük çocuklardan biri Alesha Kimi Pramudia. 22 aylık bebeğin bir otelde tamircilik yapan babası Debiyantoro, tat alma duyusunu kaybedince koronavirüsten şüphelendiğini, ancak hastalandığı ortaya çıkarsa para kazanamayacağını düşünüp test yaptırmadığını ifade etti.

 

 

Ancak 10 kişinin yaşadığı evde herkes Kovid-19 semptomları göstermeye başladı. Hemangiomadan mustarip olan bebek bunun için hasteneye götürülünce virüse yakalandığı ortaya çıktı. Pramudia hemen hastaneye yatırılsa da bir gün sonra yaşamını yitirdi.

Debiyarono şöyle konuştu:

Kovid olabileceğim aklıma geldi ama çalışmama izin verilmeyeceğimden korktum. Zira bu, aileme destek olamayacağım anlamna geliyordu. Ama şimdi kızımı kaybettim ve bundan pişmanım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede hastanelerde personel ve tıbbi malzeme sıkıntısı da çekiliyor. Örneğin kendi evinde tecrite giren annesi Marylan Marzzaman'dan koronavirüs kapan 4 yaşındaki Daniel Marzzaman, temmmuzda hastaneye kaldırıldı. Ancak küçük çocuk yoğun bakıma kaldırılması gerekince boş yer bulunamadı.

Daniel için oksijen tüpü sipariş edilse de yaşanan eksiklikten dolayı 12 saat boyunca tüp gelmedi. Daniel, 23 Temmuz sabahı yaşamını yitirirken, annesi Marylan, "Çok üzgünüm. Yardım istediğimde hiçbir cevap alamadım. Burada hayata gerçekten değer verilmiyor" dedi.

Yaklaşık 275 milyon nüfuslu Endonezya'da, halkın yüzde 10,3'ü iki aşısını da yaptırdı. Dünyanın en kalabalık 4. ülkesinde toplam 3 milyon 830 bin Kovid-19 vakası görülürken, 116 bin kişi virüs yüzünden hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, New York Times, Worldometers

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU