Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası politika faizini yüzde 19'da tuttu

Fotoğraf: AA

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 19'da sabit bıraktı

TCMB'den yapılan açıklamada, "İklim koşulları kaynaklı arz yönlü etkilerin açılma etkileriyle birleşmesiyle temmuzda gıda fiyatlarında gözlenen artış enflasyondaki yükselişte belirleyici oldu." ifadesi kullanılarak, "Cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir." denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımalarının görüldüğü belirtilerek, "Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir" denildi.

Metin şöyle devam etti:

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli %5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.

Piyasalar TCMB'nin metin değişiklikleri ile bir indirim mesajı verip vermeyeceğini izliyordu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "PPK metni bir önceki aya göre neredeyse aynı korunmuş. Önümüzdeki ay bir indirim yapılacağına dair bir ifade ya da buna yönelik bir söylem yok. TL pozitif" dedi.

Karar ardından dolar/TL 8.6'dan 8.5370'e kadar geriledi.

 

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU