Savcılık, gazeteciye yönelik "Ölüm seni bulacak" tehdidine takipsizlik verdi: Adresi bulmak imkansız, ABD yasalarına göre suç değil

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararında, söz konusu ifadelerin ABD yasalarına göre suç teşkil etmediği belirtildi

Görsel: Twitter

Gazeteci Hayri Demir'in sosyal medya üzerinden "KodAdım:YEŞİL" isimli kullanıcı tarafından ölümle tehdit edilmesiyle ilgili yapılan suç duyurusuna Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verildi.

Edinilen bilgilere göre, Demir'in de aralarında bulunduğu kimi gazeteciler, geçen ekim ayında sosyal medya hesapları üzerinden "KodAdım:YEŞİL" isimli kullanıcı tarafından "Şewbaş hewal ölüm seni bulacak Jitem" şeklinde ölümle tehdit edildi. 

Tehditlerin sürmesi üzerine Demir, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek suç duyurusunda bulundu.

Demir'in başvurusundan 10 ay sonra savcılıktan "kovuşturmaya yer yok" kararı çıktı.  
 

WhatsApp Image 2021-08-11 at 12.46.10.jpeg
JİTEM adını kullanan hesaplardan çok sayıda gazeteciye tehdit içerikli mesajlar gönderildi / Görsel: Independent Türkçe


"Kimlik zorunluluğu yok, adresine ulaşmak mümkün değil"

Kararda, "Adli kollukça yapılan tüm araştırmalara rağmen şüpheli sosyal medya kullanıcısının açık adres ve kimlik bilgilerine ulaşılamadı" denildi. 

Devamında sosyal medya platformlarının merkezinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olduğu anımsatılarak, "Ülkemiz sınırları içerisinde temsilciliklerinin bulunmadığı, siteyi kuran ve işleten şirketlerin sitelere girilmesi veya üye olunması için kimlik bilgisi veya resmi belge zorunluluğu aramadığı, bu nedenlerle şüphelinin açık adres ve kimlik bilgilerine ulaşmanın mümkün olmadı" ifadelerine yer verildi. 

Söz konusu tehdidin ABD yasalarına göre "suç teşkil etmediğinin" ileri sürüldüğü kararda, "Soruşturmanın devamı halinde dahi şüpheli medya kullanıcısının açık adres ve kimlik bilgilerine ulaşılmasının teknik ve hukuki açıdan mümkün olmadı" ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti.

Demir: Muhalif düşüncesini paylaşanların evleri basılıyor

Takipsizlik kararına tepki gösteren Hayri Demir, yaptığı açıklamada gazetecilerin sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlar nedeniyle evlerinin basılarak gözaltına alındığını ve haklarında davalar açıldığını anımsatarak, birden çok gazetecinin tehdit edilmiş olmasına rağmen savcılığın bu konuda ciddiyetle hareket etmediğini savundu. 

Demir, söz konusu tehditlerin ilgili makamlarca dikkate alınmamasının düşündürücü olduğunu ifade ederek, "Muhalif en ufak düşüncesini sosyal medyada paylaşan insanlar evleri basılarak gözaltına alınırken, insanları tehdit edenler böylesi yargı kararlarıyla açık bir şekilde suç işlemeye teşvik ediliyor ve korunuyor" dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU