ABD, Japonya'nın Mike Pompeo'ya hediye ettiği viskiyi arıyor

Donald Trump'ın dışişleri bakanı, Haziran 2019'da Japonya'nın ev sahipliğinde Osaka'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katılmıştı

Mike Pompeo'nun 2024'te Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı için yarışması bekleniyor (AP)

ABD Dışişleri Bakanlığı, Japonya'nın Haziran 2019'da dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya hediye ettiği viskinin nerede olduğu hakkında soruşturma başlattı.

Ülkenin resmi yayın organı Federal Register'ın çarşamba günü açıkladığı belgelere göre 5 bin 800 dolar (yaklaşık 50 bin TL) değerindeki içkinin yeri bilinmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasalara göre ABD'li yetkililer, değeri 390 doların (yaklaşık 3 bin 500 TL) altındaki hediyeleri elinde tutabiliyor.

Ancak bundan daha yüksek değere sahip hediyeleri saklamak isteyenlerin, Hazine Bakanlığı'na hediyenin değeri kadar ödeme yapması gerekiyor. Çünkü bu tür hediyeler, devletin malı olarak kabul ediliyor. Hediyeleri ödeme yapmadan kabul ettiği ortaya çıkan yetkililer, para veya görevden alma cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyor.

Bununla birlikte ABD'nin prestijli gazetelerinden New York Times (NYT), Pompeo gibi üst düzey yetkililerin, hediyeleri kendisi için kabul eden çalışanları olduğunu bildirdi.

Birleşik Krallık merkezli Guardian'ın haberindeyse hediyenin, Pompeo'nun muhtemelen Haziran 2019'da Japonya'nın ev sahipliğinde Osaka'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katıldığı sırada Dışişleri Bakanlığı'na verildiği yazıldı.

Federal Register'da yayımlanan belgelere göreyse viskinin, Pompeo'nun eline geçip geçmediği belli değil.

 

 

Dışişleri Bakanlığı, içki şişesine dair hiçbir izin bulunmadığını ve içkiye ne olduğu konusunda soruşturmanın devam ettiğini duyurdu.

NYT'nin görüştüğü konuyla ilgili bilgisi olan iki kaynak, viski için hiçbir ödeme yapılmadığını açıkladı.

Pompeo ise avukatı William A. Burck aracılığıyla içkinin eline geçip geçmediğini hatırlamadığını, şişenin başına gelenler ve soruşturma hakkında bir bilgisi olmadığını söyledi.

Öte yandan belgelerde o dönem Pompoe'ya, Kazakistan Cumhurbaşkanı ve BAE Dışişleri Bakanı'ndan toplam 19 bin 400 dolar (yaklaşık 150 bin TL) değerinde iki halı daha hediye edildiği ve her ikisinin de gerekli mercilere teslim edildiği yazıldı.

 

Independent Türkçe, New York Times, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU