Lübnan Cumhurbaşkanı: Yargı, Beyrut patlaması soruşturmasında sonuna kadar gitsin ben de yanında olacağım

Avn açıklamasında, ""Bu uğursuz günde akan kanların boşa gitmeyeceğine söz veriyorum. Gerçekler ortaya çıkacak ve bu felaketten sorumlu herkes adil şekilde cezalandırılacak" dedi

Fotoğraf: AA

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'ndaki büyük patlamanın birinci yılı münasebetiyle televizyondan halka seslendi.

"Vicdanımın derinliklerinden sevgili Beyrut'a sesleniyorum: Gerçekler ortaya çıkacak, suçluların tümü cezasını bulacak ve yeniden kalkınacaksın" diyen Avn, Avn, söz konusu patlamanın birikmiş ihmallerin yanı sıra yıllar boyunca çeşitli düzeylerdeki yetkililerin sorumsuzluğunun da bir sonucu olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu uğursuz günde akan kanların boşa gitmeyeceğine söz veriyorum. Gerçekler ortaya çıkacak ve bu felaketten sorumlu herkes adil şekilde cezalandırılacak" diyen Avn, yarın için "Beyrut Limanı'ndaki patlamada yaşamını yitirenleri saygıyla anma ve ülkenin güvenliği ve istikrarını etkileyecek tasarruflardan kaçınma" çağrısında bulundu.

Adaletin yerini bulması için soruşturmaları sonuna kadar götürecek yargının yanında yer alacağını söyleyen Avn, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yargı, Beyrut patlaması soruşturmasında sonuna kadar gitsin ben de yanında olacağım. Lübnanlıların kapanmayan yaraları ve tarih için adil yargılamalarla sonuçlanacak nezih ve cesurca soruşturmalara evet diyorum. Üst düzey makamlara karşı geri adım atmayan güçlü yargıya evet diyorum. Bu patlamaya neden olanlardan hesap sormak üzere adil soruşturma için dokunulmazlıklardan korkmayan yargıya evet diyorum.

Ne olmuştu?

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.

Cumhurbaşkanı Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.

Patlamada 190'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı, 300 bin kişinin yerinden olduğu açıklanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü de dün yaptığı açıklamada, daha önce hızlı bir soruşturma yürütme sözü veren Lübnan makamlarının, bunu yapmak yerine adaletin işleyişine engel olduğunu iddia etmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU