Antalya Havalimanı, eskiden Avrupa'nın en yoğun havalimanı olarak bilinen Heathrow'u geride bıraktı

Analist Ralph Anker, "Heathrow'un önünde, Avrupa'nın en yoğun havalimanı olduğu eski konumuna geri dönmek için uzun bir yol var ve bu noktaya asla ulaşamayabilir" diyor

Havayolları, önemli tatil yerlerinin yeşil seyahat listesine eklenmesi çağrısında bulundu (Reuters)

Üç tatil yerindeki havalimanlarının her biri haziranda, eskiden Avrupa'nın en yoğun havalimanı olan Londra Heathrow'dan daha fazla yolcu ağırladı.

Türkiye'de Antalya, Rusya'da Soçi ve İspanya'da Palma, Birleşik Krallık'ın (BK) en büyük aktarma merkezinden daha fazla kişiyi misafir etti.

Rusya ve Türkiye, Avrupa havacılığına hükmederken BK o kadar geride kaldı ki Paris'in ikinci havalimanı Orly bile Heathrow'u geçti.

BK'nin en yoğun havalimanı ilk 15'e giremedi ve daha önce Heathrow'un yolcu sayısının yalnızca yüzde 32'sine sahip olan Atina tarafından bile geçildi.

Söz konusu veriler, Air Service One analistleri adına Ralph Anker tarafından derlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aeroflot'un merkezi Moskova Şeremetyevo Havalimanı, yeni İstanbul Havalimanı'nı geride bırakarak listenin başında yer aldı.

Rusya'nın başkentindeki ikinci havalimanı Domodedovo üçüncü sırayı aldı ve ilk 4, İstanbul'un ikinci havalimanı Sabiha Gökçen'le tamamlandı.

Sonraki 7 havalimanı, liderlerin biraz gerisinde olsa da yolcu sayıları kendi içlerinde yakındı: St. Petersburg, Frankfurt, Antalya, Madrid, Moskova Vnukovo, Paris CDG ve Amsterdam.

İspanya'nın Palma de Mallorca ve Barselona havalimanları sırasıyla 12. ve 13. sırada yer alırken, bir başka tatil yeri havalimanı olan, Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi, Paris Orly'nin hemen önünde 14. sırada yer aldı.

Ralph Anker, "BK'de seyahat kurallarının kademeli olarak gevşetilmesine rağmen, Heathrow'un önünde Avrupa'nın en yoğun havalimanı olduğu eski konumuna geri dönmek için uzun bir yol var ve şimdi İstanbul'un çok pistli mega havalimanını işler durumdayken, bu noktaya asla ulaşamayabilir" dedi.

Fakat Anker, yolcu sayılarına ilişkin rakamların, genel olarak yılın başlarındaki sayılarla karşılaştırıldığında umutlandırıcı olduğunu ifade etti.

Nisan'da ilk 15'e girmek için yaklaşık 500 bin yolcu ağırlamanız gerekiyordu. Mayıs'ta bu sayı 700 bine yükseldi ve Haziran'da (ilk 15'i belirleyen) kopuş noktası neredeyse 1 milyon 200 bindi.

2019'da günde yaklaşık 7 milyon yolcu ağırlayan Heathrow, 1 milyona ulaşmayı başaramadı ve yalnızca 957 bin yolcuda kaldı.

BK'nin en büyük havayollarının baş yöneticileri, havacılık talebini baskılayan seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesi talebiyle Ulaştırma Bakanı Grant Shapps'a bir mektup yazdı.

British Airways, easyJet, Jet2, Ryanair ve Virgin Atlantic patronları, söz konusu mektupta, "BK havacılığının toparlanması Avrupa ülkelerinin çok gerisinde" dedi.

Almanya'daki seyahat rezervasyonları şu anda 2019 seviyelerinin yüzde 60'ında. Fransa yüzde 48'de. Burada, BK'de, pandemi öncesine kıyasla seyahatlerin sadece yüzde 16'sını rezerve ediyoruz. Bu sürdürülebilir değil.

İleriye dönük geçici adımlara rağmen, BK havacılık, seyahat ve turizm sektörlerini, sağladıkları milyonlarca işi korumak adına sürdürülebilir bir iyileşme sağlama amacıyla tekrar rayına oturtmak için zaman hızla tükeniyor. Bu hayati yaz döneminde hareketsiz kalma lüksümüz yok ve sizi harekete geçmeye çağırıyoruz.

ABD'li ve Avrupalı yolcuların karantinaya gerek kalmadan BK'yi ziyaret edebileceği fırsatını duyuran Ulaştırma Bakanı Shapps şunları söyledi:

Uluslararası seyahati yeniden açma yolculuğumuzda büyük aşamalar kaydettik. Bugün, ileriye doğru atılmış bir başka önemli adım.

İster pandeminin başlangıcından bu yana ilk kez bir araya gelen bir aile olun, ister artan ticaretten yararlanan bir işletme, bu hepimizin tadını çıkarabileceği bir ilerleme.

Elbette güncel bilimsel verilerin ışığında ilerlemeye devam edeceğiz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU