Myanmar'da OHAL'i uzatan darbe yönetimi seçim için tarih verdi

Askere karşı düzenlenen protestolarda 1 Şubat'tan bu yana bin kişi öldü

Dünya Bankası'nın tahminlerine göre Kovid-19 salgınının yarattığı krizle birlikte Myanmar'ın ekonomisi yüzde 18 daralabilir (AFP)

Myanmar'da darbe yönetimi olağanüstü halin (OHAL) süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıkladı.

Mynamar ordusu 1 Şubat'ta yönetime el koymuş ve ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Ang San Su Çi'yi görevden almıştı.

Geçen yıl kasımdaki seçimlerde sahtecilik yapıldığı iddialarıyla düzenlenen darbede Çi'nin yanı sıra pek çok yetkiliyle iktidar partisi yöneticisi de gözaltına alınmış ve 1 yıllığına OHAL ilan edilmişti.

Bunun üzerine ülkede bir siyasi kriz patlak vermiş ve halk sokaklara dökülmüştü. Protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda bugüne dek yaklaşık 1000 kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi de gözaltına alındı.   

Darbe yönetiminin başındaki General Min Aung Hlaing, pazar günü televizyonda yaptığı açıklamada OHAL'in süresinin uzatıldığını belirterek uygulamaların Ağustos 2023'te sona erdirileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hlaing, konuşmasında OHAL'in kaldırılmasının ardından seçim düzenleneceğini de ifade ederek "Kesinlikle çok partili bir seçim yapılacağına söz veriyorum" dedi.

Darbenin gerçekleştiği tarihten 6 ay sonra gelen bu açıklamaya göre ülke yaklaşık iki buçuk sene daha ordunun kontrolünde kalacak.

Ayrıca Hlaing Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (Association of Southeast Asian Nations -ASEAN) belirlediği bir delegeyle görüşmelere hazır olduklarını da belirtti. ASEAN'da dışişleri bakanlarının pazartesi günü görüşerek şiddet olaylarının sonlandırılması ve darbe yönetimiyle muhalifler arasında diyalog oluşturulabilmesi için bir delege görevlendirilmesi bekleniyor.

Darbe yönetimi, geçen ay 2020 seçimlerinin sonuçlarını iptal etmiş, 11 milyondan fazla oyda sahtecilik yapıldığını öne sürmüştü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch -HRW) de darbe yönetiminin protestoculara karşı müdahalelerine tepki göstermişti.

HRW Asya Direktörü Brad Adams, "Myanmar'daki darbeciler, yönetime el konmasına karşı gelen devasa bir kitleye öldürme, işkence ve rastgele gözaltıyla karşılık verdi" demişti.



Independent Türkçe, Guardian, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU