Greta Thunberg, Shell'le "susma şartı" imzalayan Londra Bilim Müzesi'ni eleştirdi

Petrol devinin iklim sergisine sponsor olması daha önce "sorunlu" diye tanımlanmıştı

Greta Thunberg, iklim protestolarına 2018'de başladı (Reuters)

İklim aktivisti Greta Thunberg, sergilerinden birinin sponsorluğu için petrol devi Shell'le "susma şartına" imza attığı haberlerinin ardından Londra Bilim Müzesi'ni eleştirdi.

Londra'daki müzeyle Shell arasındaki sözleşmenin kampanya grubu Culture Unstained tarafından çevrimiçi olarak yayımlanan bölümleri, şirketin "iyi niyetine ve itibarına zarar vermemek" konusunda bir anlaşmayı gösteriyor gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çevre aktivistleri, Shell'in karbon yakalama ve depolama teknolojileriyle iklim krizine yönelik doğaya dayalı çözümleri içeren Our Future Planet (Gelecekteki Gezegenimiz) sergisine sponsorluğunu daha önce eleştirmişti.

Culture Unstained, iki taraf arasındaki anlaşmanın "sorunlu" olduğunu bildirdi.

Culture Unstained açıklamasında, "Shell'le yapılan resmi sözleşme, müzenin nasıl Shell'in itibarını zedeleyebileceği düşünülebilecek 'herhangi bir açıklama' yapmasını engelleyen bir 'susma şartına' bilfiil imza attığını ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı:

Bilim Müzesi Grubu (Science Museum Group - SMG), bu şartı olağan görebilir ancak bu ortamda son derece sorunludur.

18 yaşındaki Thunberg, perşembe günü Twitter'da şunları yazdı:

'Bilim' Müzesi az önce ironinin (ve kendi itibarının) dibine vurdu.

Ancak Bilim Müzesi, küratörlerinin dış kaynaklardan etkilendiğine dair "bu asılsız iddiayı tamamen reddettiğini" bildirdi.

Bilim Müzesi Grubu'nun müdür vekili ve baş yöneticisi Jonathan Newby şunları söyledi:

Bilim Müzesi, sergilerimiz ve galerilerimizdeki içeriğin editöryal kontrolünü her zaman elinde tutuyor.

Küratörlerimizin hayati rollerini uzmanlıkla, bağımsız ve eksiksiz bir şekilde yerine getirmelerinin herhangi bir şekilde engellendiği yönündeki asılsız iddiayı tamamen reddediyoruz.

 

 

Shell sözcüsüyse şu ifadeleri kullandı:

Müzenin bağımsızlığına tamamen saygı duyuyoruz. Müzenin karbon yakalama konusundaki sergisi bu yüzden önemli ve biz de bu yüzden destekledik.

Tartışma ve münakaşa, sergiyi gören herkes arasında, esastır.

Thunberg daha önce sosyal medyayı dünya liderlerine ve onların çevreyle kendisine karşı tutumlarına yanıt vermek için kullanmıştı.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın nisanda yaptığı ve iklim eyleminin "pahalı, politik doğrucu, çevreci tavşan kucaklama hareketi" olmadığını söylediği sözlerin ardından genç aktivist, Twitter biyografisini "tavşan kucaklayıcı" diye değiştirmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "sakinleşmesini" ve "bir arkadaşıyla eski moda güzel bir filme" gitmesini söylediği Thunberg, bu olaydan sonra biyografisini "Öfke kontrolü sorunu üzerinde çalışan bir genç. Şu anda sakinleşiyor ve arkadaşıyla eski moda, iyi bir film izliyor" olarak değiştirmişti.
 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU