Meksika'da QR kodlu aşı sertifikasının da sahtesini yaptılar

"Çin aşılarıyla mı aşılanmış? Burada Pfizer veya Sputnik V'yle değiştiriyoruz"

Nüfusu 126 milyon olan Meksika'da toplam Kovid-19 vaka sayısı 2,5 milyonu geçti (AFP)

Meksika'da sahte Kovid-19 aşısı ve sonucu negatif olan sahte Kovid-19 testinden sonra yeni bir "hizmet" ortaya çıktı.

AFP'nin haberine göre sahte doğum belgesi, ehliyet ve pasaport satılan ve kalpazanlarıyla ünlü bir bölgede sahte aşı sertifikaları satılmaya başlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adının Cris olduğunu söyleyen bir satıcı, müşterilerin genellikle yaptırdığı aşısı seyahat edeceği bölge tarafından kabul edilmeyen veya ikinci dozu yaptırmayan kişilerden oluştuğunu ifade etti:

Çin aşılarıyla mı aşılanmış? Burada Pfizer veya Sputnik V'yle değiştiriyoruz.

"Belgeler iki saat içinde hazır oluyor" diyen Cris, fiyatların bin 100 Meksika pesosu ila 2 bin Meksika pesosu (yaklaşık 450 TL ila 850 TL) arasında değiştiğini belirtti.

Ülkedeki resmi aşı sertifikasında QR kodu mevcut. Bu kodu tarayan kişiler, sertifikanın sahibiyle ilgili bilgilerin yer aldığı devlete ait bir internet sitesine yönlendiriliyor.

Kalpazanlar bu kodun sahtesini yaptıklarını iddia etse de AFP, bunun gerçekten çalışıp çalışmadığının belli olmadığını yazdı.

Siber güvenlik uzmanı Carlos Ramirez, teknoloji konusunda bilgisi olan bir kalpazanın, QR kodunu kontrol eden kişiyi devlete aitmiş gibi görünen ve istenilen bilgilerin yüklenebileceği sahte bir internet sitesine yönlendirebileceğini söyledi.

AFP, Meksika Sağlık Bakanlığı'nın dijital güvenlik protokolleri ve sahte aşı sertifikalarına yönelik önlemler hakkındaki sorulara yanıt vermediğini kaydetti.

126 milyon nüfusa sahip Meksika'da yaklaşık 21 milyon kişi iki doz aşı yaptırdı. Ülkede Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sinovac, Sputnik V, Johnson & Johnson ve CanSino aşıları kullanılıyor.

Ülkede bu yılın hem şubat hem de nisan ayında sahte Pfizer/BioNTech aşıları tespit edilmişti.

Resmi belgelerde sahteciliğin 4 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırıldığı Meksika'da sonucu negatif olan sahte Kovid-19 testleriyse yaklaşık 30 dolara (yaklaşık 250 TL) satılıyor.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU