Meksika'da sahte Kovid-19 aşısı satan 6 kişi tutuklandı

"Salgın zamanlarında kimse vurgunculuk yapmamalı"

Meksika'da toplam Kovid-19 vaka sayısı 2 milyonu geçti (Reuters) 

Meksika'nın Nuevo Leon eyaletinde bağlı Monterrey şehrindeki özel bir klinikte sahte Pfizer/BioNTech Kovid-19 aşısı satıldığı tespit edildi. 6 kişi, sahte aşı ticareti yaptığı gerekçesiyle 17 Şubat'ta tutuklandı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Hugo Lopez-Gatell, düzenlediği basın toplantısında "Sahte aşıların doz başına 40 bin Meksika pesosuna (yaklaşık 14 bin TL) kadar satıldığına dair kesin kanıtımız var" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamu Güvenliği Bakanı Rosa Icela Rodriguez ise şöyle konuştu:

Bundan üzüntü duyuyoruz çünkü sahte aşıların kullanılması halk sağlığını riske atıyor. Sağlıkla oyun oynamamalısınız. Salgın zamanlarında kimse vurgunculuk yapmamalı.

Meksika'da aşılara, devlete bağlı aşı ekipleri aracılığıyla ulaşılabiliyor. Rodriguez de buna işaret ederek halkı yalnızca devlete bağlı aşılama merkezlerine gitmeye çağırdı. Aşı satan herhangi bir işyerinin, hastanenin veya internet sitesinin yetkililere bildirilmesini istedi.

Lopez-Gatell de Kovid-19 aşısının satış amaçlı temini için hiçbir özel kuruluşa yetki verilmediğini, aşıların yalnızca hükümet tarafından yapıldığını belirtti.

Meksika'da çetelerin Kovid-19 aşısıyla ilaçlarını çalmaya ve sahtesini yapmaya çalışmasından uzun süredir endişe duyuluyor. Zira daha önce oksijen tankı ve ilaçlar çalınmıştı. Ancak bahsi geçen olay, Kovid-19 aşılarıyla ilgili ilk suç örneği olarak kayıtlara geçti.

Meksika aşılamaya 24 Aralık'ta başlamıştı. Lopez-Gatell, 1 milyon 58 bin 139 kişinin aşılandığını açıkladı.

 

Independent Türkçe, DW, AA

DAHA FAZLA HABER OKU