Reuters: Ucuz Türk Lirası ve karantinasız seyahat, Arap turisti Türkiye'ye çekiyor

Yayımlanan analizde, salgın nedeniyle Türkiye'ye Birleşik Krallık'tan turist gelmediği, bu boşluğun Arap ülkelerinden gelen turistlerle doldurulduğu kaydedildi

Fotoğraf: AA (arşiv)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından ekonomik olarak olumsuz etkilenen Türkiye, yaz turizmi ile birlikte toparlanmayı planlıyor.

Yurtdışından gelişler için koronavirüs önlemlerini de gevşeten Türkiye; Avrupa, Rusya ve Arap ülkelerinden gelecek turistlerle turizmi tekrar canlandırmak istiyor.

Reuters ise, konuyla ilgili “Ucuz TL, karantinasız seyahat, Arap turisti Türkiye’ye çekiyor” başlığını başlıklı bir analiz yayımladı.

İngiliz turistlerin Türkiye’ye gelmediğini fakat bu boşluğu Arap turistlerin doldurduğu vurgulanan analizde, pandemi döneminde havalimanlarındaki doluluk oranlarının bu ay en yüksek seviyede olduğu kaydedildi.

Analizde ayrıca, “Türk turizmi 2020’yi neredeyse kaybettikten sonra canlanıyor. Alman ve Rus tatilciler de Türkiye’ye geliyor” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karantina yok Türk Lirası ucuz

İngilizlerin Türkiye’ye gelemediğinin vurgulandığı analizde, “Karantinasız seyahat ve TL’nin değer kaybı ile bölgeye gelen Arap turistler, İngilizlerin gelmemesi sebebiyle oluşan boşluğu doldurdu, Türkiye’nin turizm sektörünün canlanmasına katkıda bulundu” ifadesi kullanıldı.

Tercih sebebi Türkiye'de kısıtlamanın olmaması

Haberde ailesiyle Türkiye’ye gelen Ürdünlü 48 yaşındaki turist Omar Zahra’nın sözleri ise Türkiye’deki durumu gözler önüne serdi. Zahra, “Umman’dan diğer Körfez ülkelerine gitmek yerine Türkiye’ye gitmek daha iyi bir seçenek. Çünkü orada ya da AB ülkelerinde Kovid-19 testi pozitif çıkarsa zorunlu karantinaya alınıyorsun. Avrupa’ya gitmeye gerek yok. Orası daha pahalı ve halen yasaklar var. Burada Boğaz’da 9 Ürdünlüyle birlikte tekne gezisi yaptık. Türk kahvesi içtik, Osmanlı Devleti’nden kalan sarayları gezdik” dedi.

Ürdün'de harcamalar çok fazla

Reuters’a konuşan Zahra’nın kız kardeşi Muna Abuzahra ise, “Burası fiyat, kültür, tarih, yemek ve hava olarak gidilecek en iyi yer” dedi. Birkaç yıl önce Antalya’ya tatile geldiğini söyleyen Abuzahra, “İstanbul hakkında çok şey duymuştuk. Eğer Ürdün’de Ölü Denize, Bethany ya da Akabe’ye giderseniz burada harcadığınızdan çok daha fazla para harcarsınız. Burası iyi bir seçenek ve iyi bir fiyata” ifadesini kullandı.

TL'deki değer kaybı talebi artırdı

Analizde, Türkiye’de turizmin ülke ekonomisine katkısının yüzde 12 seviyesinde olduğu belirtiliken, bu yıl mayıs ayında getirilen koronavirüs kısıtlamaları sebebiyle beklenen durumun biraz daha altında seyrettiği aktarıldı.

Reuters, Rus ve Alman turistlerin de ülkeye gelmeye başladığını yazarken, “Karantinasız seyahat ve Türk Lirası'nın son 3 yılda dolar karşısında değer kaybetmesi Orta Doğu ülkelerinden talebin artmasına sebep oldu” yorumunu yaptı.

 

Inpendent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU