Grip aşısının Kovid-19'un ciddi etkilerinden koruyabileceği ortaya kondu

Yaklaşık 75 bin kişinin verileri incelendi

Araştırma ekibi, konu hakkında daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyledi (Reuters)

Bilim insanları, grip aşısının Kovid-19'un bazı ciddi etkilerine karşı koruma sağlayabileceğini ortaya koydu.

Yapılan çalışma, grip aşısı yaptıran kişilerin acil servise veya yoğun bakıma yatırılma ihtimalinin düşebileceğini de gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmada ABD, Almanya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerdeki Kovid-19 hastalarının verileri incelendi.

Araştırma ekibi, iki hafta-6 ay arasında aşı yaptıran 37 bin 377 Kovid-19 hastasının verilerini, aşı olmayan aynı sayıdaki hastaların verileriyle karşılaştırdı.

İki gruptaki hastalar yaş, cinsiyet, etnik köken ve hastalık gibi faktörler üzerinden birbiriyle eşleştirildi.

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği'nin çevrimiçi toplantısında sunulan bulgular, grip aşısının Kovid-19'un yol açtığı bazı sorunlara karşı koruma oluşturabileceğini gösterdi.

Zira grip aşısı olmayanlarda felç geçirme ihtimali yüzde 45 ila 56, sepsis ihtimali yüzde 36 ila 45 ve derin ven trombozu (toplardamarın pıhtı sebebiyle tıkanması) ihtimali yaklaşık yüzde 40 daha fazlaydı.

Bu kişilerin Kovid-19 sebebiyle hastaneye yatma ihtimalinin de daha yüksek olduğu görüldü.

Öte yandan araştırma, grip aşısının Kovid-19 ölümlerini azaltmadığını tespit etti. Ancak bu konuda yapılan önceki çalışmalar, aşının bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüse karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini öne sürmüştü.

Araştırmanın yazarlarından cerrahi klinik profesörü Devinger Singh, "Grip aşısının ağır geçirilen Kovid-19'a karşı bir nebze koruma sağladığını gösteren bir bağlantı keşfettik" dedi ve şöyle bir ek yaptı:

Ancak Kovid-19 aşısını tavsiye ettiğimizi ve grip aşısının hiçbir şekilde Kovid-19 aşısının yerine geçmediğini düşündüğümüzü vurgulamak çok önemli.

Birleşik Krallık hükümetinin bilimsel danışmanlarından Profesör Peter Openshaw ise sözkonusu bağlantının nedensel olup olmadığının bilinmediğini söyledi:

Kendinizi Kovid-19'dan korumanın en iyi yolu Kovid-19 aşısı yaptırmak.

 

Independent Türkçe, The Guardian, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU