Libya'da süren anlaşmazlıklar seçimleri tehdit ediyor

Parlamento yapılan itirazlara rağmen yasayı hazırlamaya başladığını duyurdu

Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi komitelerinin hazırladığı belgeler henüz Libya Parlamentosu'na sunulmadı / Fotoğrad: AFP
 

Libya siyasi diyalogları, gelecek aralık ayında düzenlenmesi planlanan genel seçimlere ilişkin tartışmalara sahne olurken parlamentoda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle birleşik hükümetin genel bütçesi de onaylanamıyor.

Hükümet, önerilen anayasal temele göre seçim kanununa ilişkin oy kullanılmasını hedefliyor. Bu durumun, zaten karışık olan sahnede yeni bir düğüme yol açması mümkün olarak değerlendiriliyor.

Parlamentonun cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini öngören tasarıyı oylayacağına ilişkin açıklaması, başta Trablus'taki Yüksek Devlet Konseyi olmak üzere itirazda bulunan taraflarla yaşanan anlaşmazlığı derinleştirmesi bekleniyor.


Seçim kanununun hazırlanması

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih geçen çarşamba günü Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu Başkanı Jan Kubis ile ülkedeki siyasi sürece ilişkin gelişmeleri görüşmek üzere bir araya geldi. Salih şu açıklamada bulundu:

Parlamento, seçimin tüm bölgelerde zamanında yapılmasının yanı sıra cumhurbaşkanını doğrudan halk tarafından belirlenmesini sağlayacak yasayı hazırlamaya başladı.


Temsilciler Meclisi'nin resmi internet sitesi üzerinde yapılan açıklamada da "Salih, BM Temsilcisi'ne meclisin taahhütlerine bağlı kalacağına dair güvence verdi" denildi.

Açıklamada Devlet Yüksek Konseyi'ne atıfta bulunan Temsilciler Meclisi ayrıca tüm tarafları 'liderlik pozisyonlarına atama hakkı da dahil olmak üzere taahhütlerini yerine getirmek için çalışmaya' çağırdı.

Salih ve Kubis görüşmede Siyasi Diyalog Forumu tarafından kabul edilen yol haritasında da belirtildiği üzere seçimlerin zamanında, bu yılın sonunda yapılması gerektiğini dile getirdiler.

Temsilciler Meclisi üyesi Abdulkadir Süleyman konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu:

Çatışan taraflar arasında siyasi uzlaşı sağlamak üzere BM misyonu tarafından seçilen Siyasi Diyalog Forumu üyeleri, yaklaşan seçimlerle ilgili anayasal temel konusunda bir çözüme ulaşamadı. Bu durum, asli yetkili olduğu göz önüne alındığında, parlamentoyu anayasal bildirge uyarınca onay vermeye itebilir. Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi komitelerinin belgeleri, Yüksek Konsey'in uzlaşıyla oy kullanmasına rağmen, karar için parlamentoya sunulmadı.


Süleyman ayrıca gelecek pazartesi günü yapılacak parlamento oturumunda hükümet bütçesinin ve cumhurbaşkanını seçme mekanizmasına ilişkin bir yasa çıkarma olasılığının da gözden geçirileceğini söyledi.


Büyük tökezleme ve derin endişe

Siyasi diyalog taraflarının geçiş aşamasını sona erdirecek nihai bir anlaşmaya varılması yolunda birçok konuda anlaşmazlık yaşanıyor. Libya siyasi süreci ve yol haritası, geçen dönem açık bir tökezlemeye tanık oldu.

BM heyeti, genel seçim tarihini tehdit eden anlaşmazlıkları aşmak için uzlaşıya dayalı formüller bulmaya çalışıyor.

Bu durum bazı tarafları 'siyasi diyalog sürecindeki tüm çözülmemiş sorunlar için ikna edici çözümler üzerinde anlaşmaya varılıncaya kadar' seçimlerin ertelenmesi seçeneğini talep etmesine neden oldu.

Ancak erteleme önerisi, Bingazi ve Trablus'taki çoğu siyasi parti, akım, sivil toplum kuruluşları ve Libyalı bileşenler tarafından tepkiyle karşılaştı.

Bazı taraflar da siyasi sürecin taraflarını 'çeşitli nedenlerle ülkedeki geçiş sürecini uzatmak istemekle' suçladı.


Seçmen kaydı başladı

Tüm taraflar, genel seçim tarihinden geri adım atılamayacağında ısrar ederken ülkedeki Yüksek Seçim Kurulu da seçmenlere kayıt kapılarını açtı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı İmad es-Sayeh, BM Temsilcisi ile birkaç gün önce yaptığı görüşmenin ardından seçimleri zamanında yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Sayeh bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, seçmen kaydının yenilenmesi sürecini başlatarak kurulun hazırlıklarını tamamladığını ve seçim sürecini uygulamaya başladığını söyledi.

"Kurul, seçimlere en üst düzeyde hazır" diyen Sayeh "Bu durumun önündeki tek engel yasaların tesliminin gecikmesidir. Bu durum süreçte baskıya yol açabilir" ifadelerini kullandı.


Güneyde askeri gerilim

Kuzeydeki siyasi çekişmelerden uzak bir şekilde, özellikle ülkenin güneybatısında askeri gerilim devam ediyor. Doğudaki Libya Ulusal Ordusu (LUO) genel komutanlığı şu açıklamada bulundu:

Güney ve Sebha Askeri Bölgesi Operasyonlar Odası, yasa dışı grupların ve paralı askerlerin suç operasyonlarında ve vatandaşları kaçırma eylemlerinde kullandıkları karargâhların ve kampların kontrolünü ele geçirdi.


Güney Bölgesi Operasyon Odası Komutanı Tümgeneral Mebruk Sahban tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Silahlı kuvvetlerin bu alanda yürüttüğü çalışmalar tamamen güvenlik ile ilgili olup istikrarı sağlamaya yöneliktir. Bu, birçok acıdan kötü şartlar altında yaşayan bölge halkının talebidir. Herhangi bir aşiret veya sosyal bileşeni hedef almamaktadır.


IŞİD'in yeni saldırısı

LUO'dan bu sabah saatlerinde yapılan açıklamada "128. Tugay Birlikleri, şafakta dört silahlı araç tarafından gerçekleştirilen ve Sokna'nın kuzeyindeki mevzilerden birine ilerlemeye çalışan bir saldırıyı geri püskürttü" denildi. LUO, güçlerin saldırıyı püskürtmeyi başardığını ve bölgenin şu an söz konusu grubu aradığını bildirdi.

LUO Sözcüsü Ahmed el-Mismari söz konusu saldırıya ilişkn şunları söyledi:

Bu saldırı, silahlı çatışmayı artırmayı ve ateşkesi engellemeyi amaçlayan kasıtlı bir provokasyondur. Radikal tekfirciler, barışçıl çözüme engel olmak, arzu ettiğimiz ve Libya halkının sabırsızlıkla beklediği seçimleri engellemekle suçlamak için Libya ordusunu çatışmalara dahil etmeye çalışıyorlar. Ordunun ateşkes anlaşmasının ilkelerine tam bağlılığı ve ülkemize barış getirmeyi amaçlayan yerel ve uluslararası çabalara saygı duyması, her türlü provokasyona kuvvetle ve kesin bir şekilde yanıt verileceğini göstermektedir.


Askeri kaynaklar tarafından Independent Arabia'ya yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Ordu, IŞİD'e mensup bazı unsurların bölgedeki mevzilere saldırı düzenleyeceklerine dair bilgi aldıktan sonra hava kuvvetlerini güneydeki üslere yönlendirdi. Sokna saldırısının da IŞİD'in eylemlerinden biri olduğundan şüpheleniliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin Örel

Independent Arabia

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU