Kamu avukatlarına 2. Baro baskısı iddiaları Meclis gündeminde

İYİ Parti Milletvekili Türkkan, kamu avukatlarının, kurum yetkilileri tarafından aranarak, kurulma çalışmaları devam eden ‘2. Baro’ya üye olmaları yönünde baskı oluşturulduğu iddiasını Meclis gündemine taşıdı

SGK tarafından, bünyesindeki avukatlara yönelik İstanbul ve Ankara 2 No’lu Barosu’na geçmeleri yönünde baskı yapıldığı iddiaları soru önergesi ile Meclis gündemine taşındı / Fotoğraf: Twitter

Kamu avukatlarına baskı yapılarak zorla üye yapıldığı’ yönündeki iddialar ile gündeme gelen Ankara 2. No’lu Barosu için bu kez de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) avukatları ile ilgili iddia gündeme geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamu avukatlarına baskı yapılarak yeni kurulan barolara zorla üye yapıldığı iddialarını İYİ Partili Türkkan Meclis gündemine taşıdı.

“Zorla üye yapılan barolar mı yargı dağıtacak”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 80 il barosunun itirazlarına rağmen 15 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe giren ‘Çoklu baro’ düzenlemesi ilr ilgili iddialara bir yenisi daha eklendi.

Kurum yönetimi tarafından SGK’da görevli avukatların sonradan kurulan İstanbul 2 No’lu Barosuna geçmeleri, aksi takdirde sürgün edilmekle tehdit edildikleri yönünde avukatlardan gelen şikayetler üzerine İYİ Parti Grup Başkan Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Türkkan önergesinde kamudaki avukatların İstanbul 2 No’lu Barosuna geçmeleri yönünde baskıya uğramalarını, kurum dışı sözleşmeli avukatların ise geçmemeleri halinde iş akitlerinin iptaliyle tehdit edildiğini belirtti.

“Baskı Ankara’da daha büyük”

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e iddiaları bir soru önergesi ile taşıyan Türkkan, Ankara 2 No’lu Barosunun tüzel kişilik kazanması için kuruma bağlı avukatların imza vermeleri yönünde tehdit edildiklerini gündeme getirdi.

Ayrıca Türkkan, kamuda görevli avukatların kaçının yeni kurulan baroya geçtiğini, bu süreçte kaç avukatın tayine gönderildiğini ve kaç avukatın iş akdinin sonlandırıldığını sordu.

Türkkan’ın yanıt aradığı sorular şöyle:

  • SGK bünyesinde kadrolu ve sözleşmeli kaç avukat görev yapmaktadır?
  • Bugüne kadar SGK bünyesinde kaç avukat baro değişikliğine gitmiştir?
  • Baro değişikliğine yönelik geçiş ve imza toplanması yönünde Bakanlığınıza kaç şikayette bulunulmuştur? Bu şikayetlere karşı avukatların kendi iradelerinin ve iş düzenlerinin korunması yönünde hangi adımlar atılmıştır?
  • Kamuda görev yapan kadrolu ve sözleşmeli avukat sayısı kaçtır?
  • İstanbul ve Ankara Baroları ile sonradan kurulan 2’ No’lu Baro’ya kayıtlı avukat sayısı kaçtır? Bu barolara kayıtlı kamuda ve sözleşmeli olarak çalışan avukat sayısı kaçtır?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU