Avukat görevlendirmeleri yönetmeliğinde “çoklu baro” değişikliği

Birden fazla baronun bulunduğu illerde avukatlar adli yardım bürolarınca görevlendirilecek

Fotoğraf: AA

"Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yönetmelik gereği, birden fazla baronun bulunduğu illerde, baroların eşit temsiliyle oluşturulan adli yardım bürosundan müdafi veya vekil görevlendirilmesi istenecek.

Büro, hangi baroya kayıtlı olduğuna bakılmaksızın o ildeki tüm avukatlar arasından eşitlik gözetilerek belirlediği müdafi veya vekilin kayıtlı olduğu baro tarafından görevlendirilmesini sağlayacak.

Dosyada görevli müdafi veya vekilin, istinaf veya temyiz kanun yolu muhakemesinde yapılacak duruşmaya katılmayacağını bildirmesi durumunda, zorunlu müdafi veya vekil gerektiren hallerde görevlendirme, kanun yolu incelemesini yapacak mahkeme tarafından birden fazla baronun bulunduğu illerde bürodan, diğer yerlerde doğrudan o yer barosundan istenecek.

Müdafi veya vekilin gerekli belgeleri vermesi üzerine baro veya birden fazla baronun bulunduğu illerde adli yardım bürosu tarafından ayrıntılı ödeme listeleri en geç 10 gün içinde hazırlanacak ve dayanak belgeler ile soruşturma ve kovuşturmanın yapıldığı yerin cumhuriyet başsavcılığına teslim edilecek.

İstanbul ve Ankara’da ikinci baro için başvuru yapıldı

5 binden fazla avukat bulunan illerde en az 2 bin avukatla yeni barolar kurulabilmesine izin veren yasa değişikliği geçtiğimiz temmuz ayında Meclis’ten geçti. Kamuoyunda “Çoklu baro” yasası olarak adlandırılan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul ve Ankara’da ikinci baro için başvurular yapıldı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU