"QAnon Şamanı"nın üçüncü tahliye talebi de reddedildi

Senato salonuna hayvan başlığı ve boynuzlu şapkayla girmesiyle kötü şöhret kazanan Jacob Chansley, hapishanede kalmayı sürdürecek

Jacob Chansley tutuklandığında, kendisine verilen yemekler organik olmadığı için 9 gün bir şey yememişti (AP)

ABD'de federal bir yargıç, "QAnon Şamanı'nın" hapishaneden tahliyesi için yapılan üçüncü girişimi, Kongre Binası isyancısının hâlâ kaçma riski taşıdığını belirterek reddetti.

Kongre Binası'na 6 Ocak'taki ayaklanma sırasında hayvan başlığı takarak girmesiyle kötü şöhret kazanan Jacob Chansley'in avukatlarından biri, müvekkilinin Arizona eyaletinin Phoenix kentinde aile mensuplarıyla beraber kalmasını istedi.

Yargıç Royce Lamberth bu talebi pazartesi geri çevirdi.

Yargıç kararında, "Chansley'in aile bağlantılarının geçmişte kendisinin fark edilmeden seyahat etmesine engel olmadığı değerlendirildiğinde, mahkeme bunu gelecekte de yapmasına engel olacakları hususunda ikna olmamıştır" diye yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kongre Binası isyanı günü, 33 yaşındaki Chansley, ABD Senatosu Salonu'nda dolanırken görüntülenmişti. Chansley, boynuzlu bir şapka ve boyalı bir yüzle fotoğraflara poz vermiş ve dönemin başkan yardımcısı Mike Pence'e bir not bırakmıştı.

Notta "Bu sadece bir zaman meselesi" yazıyordu.

Adalet geliyor!

Üç gün sonra tutuklanan Chansley, Kongre Binası alanına zorla girme ve kamu düzenini bozan davranışlarda bulunma dahil 6 farklı federal suçlamayla karşı karşıya.

Chansley'in avukatı Albert Watkins, müvekkilinin akıl sağlığı sorunları olduğunu ve Kongre Binası'na girerken eski başkan Donald Trump'a itaat ettiğine inandığını öne sürdü.

Watkins ayrıca, isyan süresince Chansley'nin eylemlerinin barışçıl olduğunu iddia etti.

Avukat, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Chansley şiddet uygulamadı. Saldırmadı. Kongre Binası'ndayken bir şey çalmadı veya bir şeyi tahrip etmedi" dedi.

Fakat Yargıç Lamberth'in de tekrar tekrar belirttiği gibi, toplu saldırı sırasında mızrak gibi görünen bir şey taşıyordu. Watkins, bu tanıma itiraz ederek nesnenin sadece tepesinde sivri süs bulunan bir bayrak direği olduğunu ifade etti.

Yargıç mayısta, Chansley'nin "(ceza) ehliyeti muayenesi için uygun bir tesiste" psikolojik değerlendirmeye tabi tutulmasına karar vermişti. Chansley ertesi ay söz konusu inceleme için Kolorado'daki bir tesise gönderilmişti. Watkins sonuçların yakında alınacağını belirtti.

Eğer avukat, Chansley'nin akli yeterliliğe sahip olmadığını ispatlayabilirse onu uzun bir mahkumiyetten kurtarmayı başarabilir. Ancak Chansley'nin federal hapishanedeki bir hastanede tedavi görmesi muhtemel.

"QAnon Şamanı", geniş bir Trump destekçisi kalabalığın Kongre Binası'nı bastığı 6 Ocak saldırısında suçlanan yüzlerce katılımcıdan biri. Adalet Bakanı Merrick Garlan geçen ay ayaklanmayla bağlantılı 500 kişinin tutuklandığını duyurmuştu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU