Bilim insanları: Uzun süreli Kovid-19, ereksiyon bozukluğuna sebep olabilir

Uzmanlar, bağlantı kesinleşmeden önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor

Dünya genelinde Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısı 4 milyonu aştı (Reuters)

Bilim camiasının kimi üyelerine göre Kovid'in neden olduğu damar iltihaplanması, bazı erkek hastalarda virüsten kurtulduktan sonra da ereksiyon bozukluğuna yol açabiliyor.

Koronavirüs damarlara zarar verebiliyor ki bu da vücudun o damarlar tarafından beslenen bölümlerini etkiliyor.

Ohio'daki Cleveland Kliniği'nden ürolog Ryan Berglund, virüse yakalanan kişilerde bu sorunun anekdotsal kanıtlarını saptadığını söyledi.

LA Times'a konuşan Berglund, "Bilhassa iltihaplanabilen kan damarları... tıkayıcı bir duruma neden olarak erekte olabilmeyi olumsuz yönde etkileyebilir" dedi.

Berlung şöyle devam etti:

Buradaki en endişe verici mesele, hastalıktan kaynaklanan ereksiyon bozukluğunun Kovid'le bağlantılı altta yatan diğer vasküler hastalıkların da göstergesi olabileceği.

Uzmanlar, üç faktörün virüsle ereksiyon bozukluğu arasındaki olası bağlantıları açıklayabileceğini söylüyor: Aksayan kan akışı gibi kardiyovasküler problemler, Kovid'le bağlantılı stres veya kaygının tetiklediği akıl sağlığı sorunları ve hastaları hem Kovid'e hem de Kovid'in semptomlarına karşı daha korunmasız bırakan kötü genel sağlık durumu.

Fakat bilim insanları, kesin bir bağlantı kurulmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Dünya Erkek Sağlığı akademik dergisinde mayısta yayımlanan araştırma, hastalığa yakalananlarla yakalanmayanların vücut dokuları yapısı arasında fark olduğunu ileri sürdü.

Pilot çalışmayı yöneten Miami Miller Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin üreme ürolojisi programı direktörü Ranjith Ramasamy, ereksiyon bozukluğunun virüsün olası "olumsuz etkilerinden" biri olduğunu söyledi.

Araştırmanın, ilk viral enfeksiyondan uzun süre sonra da peniste Kovid-19'un etkisi olduğunu gösteren ilk çalışma olduğu iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte, "daha önce ereksiyon bozukluğu şikayeti olmayan erkeklerin Kovid-19 enfeksiyonunun başlangıcından sonra bu bozukluğun epey şiddetli bir halini geliştirdiğini" tespit eden araştırma, sadece 4 erkeği inceledi. Bunların ikisi virüse yakalanmış, ikisiyse yakalanmamıştı.

İtalya'daki Roma Tor Vergata Üniversitesi'nde endokrinoloji ve tıbbi seksoloji profesörü Emmanuele Jannini de ereksiyon bozukluğunun uzun süren Kovid'in belirtilerinden biri olabileceğini savunmuştu.

Jannini'nin ortak yazarlığıyla geçen temmuzda yayımlanan bilimsel makalede Jannini ve bir grup İtalyan bilim insanı, ereksiyon bozukluğunun "Kovid-19'u atlatan kişiler için olası bir sonuç olduğunu, hastalığın hayli bulaşıcı olduğu ve yaşlı erkekler arasındaki daha yüksek bulaşma oranları da göz önüne alınca bunun etkilenen hastaların büyük bir kısmı için endişe verici bir durum olduğunu" belirtmişti.

Çalışma, Kovid'in ereksiyon bozukluğuna ne şekilde yol açabileceğini belirlemek için gelecekte de araştırmaların devam etmesi gerektiği sonucuna vardı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU