AB: Belarus'tan yasadışı göçmen akını "siyasi güdümlü"

Avrupa Komisyonu Başkanı, "Kesin olan bir şey var: Litvanya'daki endişeleriniz ve sorunlarınız, Avrupa'nın sorunlarıdır" dedi

Litvanya sınır muhafızları, Belarus sınırında devriye geziyor (AP)

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen cuma günü yaptığı açıklamada, 679 kilometrelik ortak sınırda Belarus'tan göçmen akınının artmasıyla ilgili, Litvanya'ya yönelik dayanışma duygularını ifade etti.

Litvanya hükümeti, cuma sabahına kadar 24 saat içinde 150 göçmenin yasadışı olarak sınırı geçmesi üzerine aynı gün ülke çapında acil durum ilan etti.

Von der Leyen, Litvanya devlet başkanı ve başbakanıyla Vilnius'ta yapılan ortak basın toplantısında, "Gerçekten burada bir durum, siyasi güdümlü bir durum görüyoruz" dedi.

Von der Leyen, Litvanya hükümetine Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği'nin (AB) bu zor zamanda ülkenin yanında olduğuna dair güvence verdi.

"Kesin olan bir şey var: Litvanya'daki endişeleriniz ve sorunlarınız, Avrupa'nın sorunlarıdır. Bunu pekiştirmek istedim, bu zor zamanda gerçekten yanınızdayız" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun mayıstaki sınır kontrollerini gevşetme tehdidi sonrasında, Litvanya başbakanı haziran ortasında yaptığı açıklamada son dönemde ülkeye yönelik yasadışı göçte yaşanan artışın arkasında Belarus'un bulunduğuna inandığını söylemişti.

Lukaşenko, ülkesinin Belaruslu bir muhalifi taşıyan Ryanair uçağını Minsk'e inmeye zorlanıp bu kişinin gözaltına alınması sonrası uygulanan yaptırımlara cevaben AB devletlerine "Burada çok sayıda göçmeni yakalıyorduk. Şimdi bunu unutun, artık kendiniz yakalarsınız" demişti.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, cuma günü, göç meselesini görüşmek için Belaruslu yetkililere ulaşamadığını söyledi.

Göçmenlerin Bağdat ve İstanbul'dan aktarmasız tarifeli uçaklarla Minsk'e uçtuğuna inandığını kaydeden bakan, göçün önlenmesini ele almak üzere Irak ve Türkiye'yi ziyaret etmeyi umduğunu belirtti.

AB yürütme organının başkanı da, Avrupa Komisyonu'nun "olağanüstü durumun" kontrolü için Litvanya'ya acil durum fonu sağlayarak ve devriyeleri güçlendirmek için sahil güvenlik görevlileri göndererek duruma müdahale edebileceğini ifade etti.

Litvanya dışişleri bakanı, televizyonda yayımlanan bir hükümet toplantısında, "Bu insanların çoğunun Litvanya'yı terk edip eve dönmeleri gerekecek çünkü maalesef siyasi sığınma statüsü alamayacaklar" dedi.

Bir Litvanya sınıf muhafızına göre, bu yıl 822 göçmenin yarısından biraz fazlası Irak'tan gelirken İran, Suriye, Gine, Türkiye ve Sri Lanka'dan da gelenler oldu.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU