Trump: Biden benim geçtiğim bilişsel testi geçemez

ABD Başkanı'nın son dönemde birçok konuşmasında isimleri karıştırması ya da unutması, bilişsel durumuyla ilgili söylentilere yol açıyor

Teksas Valisi Greg Abbott'la bir araya gelen Trump, Biden'ın Meksika sınırındaki politikalarını da yerden yere vurdu (AFP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, akıl sağlığının yerinde olmadığını öne sürdüğü halefi Joe Biden'ın bilişsel teste girmesi haline sınıfta kalacağını söyledi.

Trump, dün Teksas'ta katıldığı bir sınır güvenliği etkinliğinde başkanlık seçiminde yenildiği Biden'a yönelik sert söylemini sürdürdü.

Cumhuriyetçi Parti'den Kongre üyesi olan eski Beyaz Saray doktoru Ronny Jackson'a atıfla "Jackson bana test yapmıştı. Mükemmel sonuç almadım mı? Biden'ın da mükemmel sonuç almasını isterdim, alamaz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, “İlk iki soruyu yapar. 35 soru var ve ilk ikisi epey kolay. Hayvanlar var. Bir aslan ve bir zürafa var. 20. soruya geldiğinde epey zorlanır. Bence ilk sorularda da zorlanır” dedi.

Biden "Neden test yaptırayım ki?" demişti

75 yaşındaki Trump, seçim kampanyasında da "bunak" olarak nitelediği 78 yaşındaki Biden'ın akıl sağlığının göreve uygun olmadığını söylemişti.

Biden, geçen ağustosta CBS News'ta katıldığı programda bilişsel teste girip girmediğine ilişkin soruya "Hayır test yatırmadım. Neden yaptırayım ki?" demişti.

Eski Beyaz Saray doktoru Ronny Jackson, 2018'de yapılan bilişsel muayene sonucunda o dönem başkanlık koltuğunda oturan Trump'ın zihinsel yeteneklerinde anormal bir belirtiye rastlanmadığını ve sağlığının mükemmel olduğunu belirtmişti.

Jackson öncülüğündeki bir grup Cumhuriyetçi Kongre üyesi de, geçen ay yayımladıkları mektupla ABD'nin en yaşlı başkanı olan Biden'ı Trump gibi bilişsel test yaptırmaya çağırmıştı. Mektupta Biden'ın savunma bakanının ismini ya da Amerikan Bağımsızlık Bildirisi'nin girişini unuttuğu belirtilerek "Okul çağındaki birçok çocuk bu meşhur yurtsever dizeyi ezbere okuyabilir ama sen okuyamıyorsun" denmişti. 

Biden'ın son dönemde birçok konuşmasında isimleri karıştırması ya da unutması, başkanın bilişsel durumuyla ilgili söylentilere yol açıyor.

Son olarak İran haber ajansı Tasnim, Biden'ın geçen hafta bir konuşmasında ABD'nin İran'da savaştığı yönündeki açıklamasına dikkat çekti. Biden konuşmasında ABD'de Kovid-19 nedeniyle 600 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak “Bu sayı I. ve II. Dünya Savaşı'nda, Vietnam Savaşı'nda, Irak, İran ve Afganistan'da hayatını kaybedenlerden daha fazla” demişti.

ABD ve İran ikili ilişkilerdeki gerilime rağmen hiç savaşmadı.


Independent Türkçe, New York Post, Tasnim News

DAHA FAZLA HABER OKU