Afrika için aşı alarmı

Güney Afrika’da koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 60 bini aştı

Malavi’deki bir sağlık merkezi. (AP)

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörü Kristalina Georgieva pazartesi günü yaptığı açıklamada, Afrika’da Kovid-19 vaka oranlarının zirveyi gördüğünü, bu nedenle bölgeye aşı tedariki ve finansman yardımını acil olarak hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Georgieva açıklamasının devamında ayrıca halihazırda nüfusun yüzde 1'inden daha azı ile en düşük aşılama oranlarına sahip Sahra Altı Afrika ülkelerinde derhal harekete geçilmediği takdirde sağlık sistemlerinin tekrar çökme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Yeterli yardım olmadan Kıta'nın risk altında olduğunu belirten Kristalina Georgieva salgının Afrika'da uzun sürmesi halinde yeni tip koronavirüsün daha tehlikeli suşlarının ortaya çıkacağı ve bu durumun tüm dünyayı tehdit edeceği uyarısında bulundu.

Georgieva, aşı üreticilerinin yardımları Afrika'ya ulaştırması gerektiğini belirttiği açıklamasında Güney Afrika ve Hindistan'ın tam üretim kapasitesine erişebilmesinin sağlanmasına yardımcı olmak için hammaddeye ve aşılara yönelik sınır ötesi ihracat kısıtlamalarının kaldırılması çağrısı yaptı.

Reuters'ın haberine göre IMF yetkilileri zengin ülkeleri , COVAX vasıtasıyla stoklarını Afrika ile daha hızlı paylaşmaya çağırdılar. Hedefin eylül ayına kadar bölgeye çeyrek milyar doz ulaştırmak olması gerektiğini bildirdiler.

Bloomberg News de Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden (NIID) aktardığı haberde Güney Afrika'da koronavirüs kaynaklı ölü sayısının 60 bin’i aştığını bildirdi. Son 24 saatte 138 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından yapılan açıklamada virüse ölü sayısının 170 bini geçebileceği tahmininde bulunuldu.

DPA'ya göre, Güney Afrika enfeksiyon sayısında tanık olduğu sıçramanın ardından koronavirüsü ile mücadeleye yönelik kısıtlamaları sıkılaştırdı.

Bloomberg haber ajansı Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın dün koronavirüsün Delta varyantının ülke genelinde önemli ölçüde yayıldığını söylediğini bildirdi. Ajans,  Ramaphosa’nın ülkede alarm düzeyini ikinci en yüksek seviyeye yükselterek "Yıkıcı bir dalganın pençesindeyiz" dediğini aktardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU