Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, dünyada haberleşme uydusu üreten 10 ülke arasına girecek

Türkiye'nin dijitalleşme alanındaki yatırımlarını aktaran Erdoğan, "Türkiye geçtiğimiz iki asırda yaşadığı tecrübeler ışığında dijital çağa sıkı sıkıya sahip çıkmaktadır" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türksat'ın Gölbaşı yerleşkesinde Türksat 5A Uydusu Hizmete Alma Töreni'ne katılarak açıklamalarda bulundu.

Yeni uydunun Türkiye ile birlikte Avrupa Akdeniz, Ege, Karadeniz, Orta doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika bölgelerini kapsayan geniş bir coğrafyaya hizmet vereceğini söyleyen Erdoğan, "Televizyon yayıncılığı ve veri hizmetleri konusunda kaliteli hizmet sunma kapasitesine sahip Türksat 5A sağlayacağı yüksek katma değerle kendi alanında çok önemli bir proje" dedi.

Tasarım ve üretim aşamaları tamamlanan Türksat 5B uydusunun da testlerinin sürdüğünü belirten Erdoğan, "Amacımız bu uydumuzu yılın son çeyreğinde yine Falcon 9 roketiyle uzaya göndermek" diye konuştu.

Erdoğan şöyle devam etti:

Faydalı yük kapasitesi bugüne kadarki uyduların tamamından fazla olacak Türksat 5B'nin hizmete girmesiyle veri iletişim kapasitemiz 15 kat artacak. Türksat 5B'nin manevra ömrünün 35 yılın üzerinde olacağı öngörülmektedir. Çok sayıda kurum ve kuruluşumuzun katkısıyla Türksat 6A uydumuzu ürettik. Test aşamasına gelen bu uydumuzu önümüzdeki yıl uzaya fırlatmayı planlıyoruz. Türkiye böylece dünyada haberleşme uydusu üreten 10 ülke arasına girecektir.

"Türkiye, dijital çağa sıkı sıkıya sahip çıkmaktadır"

"Üretim biçiminin kökten değişimine yol açan bu çağın adı dijital çağdır" diyen Erdoğan, "Türkiye geçtiğimiz iki asırda yaşadığı tecrübeler ışığında dijital çağa sıkı sıkıya sahip çıkmaktadır" ifadesini kullandı.

Dijital çağın imkanlarını vatandaşın emrine, pek çok gelişmiş ülkeden daha verdiklerini söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

Özellikle sanayiden ticarete kamu hizmetinden eğitim ve sağlığa kadar dijital altyapıyı daha da geliştirmekte kararlıyız. Fiber altyapı başta olmak üzere gereken adımları daha hızlı şekilde atmanın hazırlıkları içindeyiz. Veriye dayalı yenilikçiliği destekleyecek Milli teknoloji üretim kapasitemizi geliştirecek yapay zeka teknolojilerinde öne geçmeye çalışacak strateji çalışmamızı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU