Rusya’da kadın çalışanlarını kısa etek giymeye teşvik eden şirkete cinsiyetçilik tepkisi

Sosyal medya kullanıcıları şirketin yaklaşımının kadınlara kötü muamele olduğunu belirterek protesto etti

Rusya'da Tatprof adlı şirketin kadınların etek giyip fotoğraflarını çekmesi karşılığında ikramiye vereceğini açıklaması tepki topladı / Fotoğraf: Pixabay

Rusya'da bir şirket, çalışanlarının kısa etek giyip fotoğraflarını çekmesi karşılığında ikramiye vereceğini açıklayınca büyük tepki çekti. 

Alüminyum üreten Tatprof şirketi 30 Haziran'a kadar "feminenlik maratonu" adlı bir kampanya başlattığını açıkladı. Firma kampanya kapsamında, dizlerinin 5 cm. üzerinde veya daha kısa etek veya elbise giyen çalışanlara saat başı 10 liraya denk gelen 100 ruble daha fazla maaş ödeneceğini belirtti.

Ancak kadınlar ikramiyeyi almaları için kısa etek giydiklerini gösteren fotoğraflarını şirket yönetimine göndermek zorunda. Eleştirilerin hedefi olan kampanyaya şimdiden 60 kadının katıldığı belirtildi.

Konu ülkedeki sosyal medyanın da gündeminde. Sosyal medya kullanıcıları kampanyayı protesto ederek, bunun kadınlara kötü muamele olduğunu yazdı.

Protestolar üzerine şirket cinsiyetçilik eleştirilerini reddederek bir açıklama yaptı. Bir şirket yetkilisi, "Günlerimize neşe katmak istedik. Ekibimizin yüzde 70'i erkek. Bu tür kampanyalar stres atmamızı sağlıyor. Bu takımı birleştirmenin müthiş bir yolu” dedi. 

Yetkili, pek çok kadının işe gelirken otomatik olarak pantolon giydiğini belirterek, kampanyayı bu nedenle kadınların farkındalığını artırmak için yaptıklarını belirtti. Şirket yetkilisi, “Etek veya elbise giymeyi tercih ederek feminenliklerini ve çekiciliklerini hissetmelerini sağladık” dedi. 

 

Rus şirket.jpeg
Rus şirket çalışanların kısa etekli giyinip bunu da fotoğrafla belgelemeleri karşılığında ikramiye vereceğini açıklayınca protesto edildi / Fotoğraf: Sosyal medya

 

Açıklama üzerine sosyal medyadan eleştiriler gelmeye devam etti. 

Sosyal medya kullanıcıları şirket bunu cinsiyetçi olarak görmemesini eleştirdi. Bir kullanıcı "Erkek egemen bir ekibin gününe neşe katmak için kısa etek giyenlere ikramiye… Para karşılığı erkekleri tatmin etmek dururken feminizme ne gerek var?" dedi. 

Şirketin kurumsal kültür ve iç iletişim biriminde çalışan Anastasia Kirillova konuyla ilgili yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, kampanya fikrinin şirketin icra kurulu başkanı Sergei Rachkov'dan çıktığını söyledi.  

Kirillova "Rachkov toplumsal cinsiyet rollerini birbirine karıştırma konusunu çok önemsiyor. Şirket her kadın çalışanının kadınsı özünü korumasını istiyor. Genç kadınlar saçlarını erkek gibi kesmesin, ofise gelince pantolon giymesin, el işleriyle ilgilenebilsinler ve bütün sıcaklıklarını çocuk yetiştirmeye yansıtabilsinler istiyor” dedi. 

Şirket, 2014 Soçi Kış Olimpiyatları ve 2018 Dünya Kupası'nın tedarikçileri arasında yer alıyordu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU