Save the Children: Mozambik'te yiyecek arayan iki çocuğun kafası kesildi

Save the Children'ın açıklamasında, "Bu manasız suç karşısında dehşet ve tiksinti içindeyiz" denildi

Kuzey Mozambik'te kuponlarla satın aldıkları gıda çuvallarını başında taşıyan, şiddet nedeniyle yerinden edilmiş çocuklar (John Wessels/AFP)

Önde gelen yardım kuruluşu Save the Children, Mozambik'te yiyecek arayan iki çocuğun kafasının kesildiğini bildirdi.

Kuruluş, kuzey Mozambik'teki Cabo Delgado bölgesine bağlı Palma'da gerçekleştiği bildirilen cinayetlerden dolayı şoka uğradığını ve dehşete düştüğünü ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağımsız haber bülteni Carta de Mocambique'e göre, 15 yaşındaki iki erkek çocuğu pazar günü iki yetişkinle beraber katledildi.

Bültenin kaynaklarına göre, çocuklar Palma'ya yaklaşık 14 kilometre mesafedeki yeniden iskan kasabası Quitunda'dan yiyecek bulmak için yola çıkan 15 kişilik bir gruptaydı.

Save the Children Mozambik Direktörü Chance Briggs, "Bu manasız suç karşısında dehşet ve tiksinti içindeyiz. Çatışmalarda çocuklar asla hedef olmamalıdır" dedi.

Bunlar yaşayacak hayatları olan iki gençti ve en basit ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, yani yiyecek ararken öldürüldüler.

Kalbimiz bu kaybın yasını tutan aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte.

Briggs şunları ekledi:

Bir kez daha Cabo Delgado'daki çatışmanın çocuklara yönelik bir savaş olduğunu en acımasız şekilde hatırladık. Çocuklar üzerinde sürekli, korkunç ve ölümcül bir etkisi var.

Çocuklara karşı ağır ihlaller var. Öldürülüyorlar, kaçırılıyorlar, silahlı gruplar tarafından kullanılmak üzere silah altına alınıyorlar.

Bu şiddetin faillerinden hesap sorulmalı.

Briggs'e göre halihazırda en az 364 bin çocuk evlerinden kaçmaya zorlanırken, bu çocuklar bugün bölgenin güney kesiminde yerinden edilenler için kurulan kamplara veya kalabalık evlere sığınıyor.
 

mozambik2.jpg
Palma'dan tekneyle kaçıp 22 Mayıs 2021'de Pemba'daki Paquitequete sahiline ulaşanlar eşyalarıyla beraber toplanıyor (John Wessels/AFP)


Yetkili, bu çocukların sağlık hizmetleri ve temiz suya erişiminin olmadığını, bu sebeple kolera ve sıtma gibi öldürücü hastalıklara daha fazla maruz kaldıklarını belirtti.

Dünyanın adım atması ve Cabo Delgado'daki çocuklara yardım etmesi gerekiyor.

Bağışçıları çocukların ihtiyaçlarına yönelik finansmanın öncelik kazanmasını sağlamaya çağırıyoruz.

Çocuklara yönelik şiddetin faillerinden hesap sorulabilmesi için bu ihlallerin, BM Genel Sekreteri Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilciliği mekanizması aracılığı dahil olmak üzere daha kapsamlı şekilde izlenmesi şart.

Save the Children daha önce de Mozambik'in en yoksul bölgelerinden Cabo Delgado'daki İslamcı militanların 11 yaşa kadar küçük çocukların kafasını kestiği uyarısında bulunmuştu.

Ülkede 2017'de başlayan İslamcı ayaklanmadan bu yana toplamda 2 bin 500'den fazla kişi öldürüldü.

Yardım kuruluşu, yaklaşık 700 bin kişinin evlerini terk etmeye zorlandığını ve bunun "bir yıl önce bildirilenden neredeyse 7 kat daha yüksek bir sayı" olduğunu ifade etti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU