Ev sinemasında bu hafta: Modern bir peri masalı; Undine

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için "Undine" adlı filmi ve bu hafta çevrim içi platformlarda yayımlanacak diğer seçme filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Başta pandemi ve beraberinde Türk lirasının her geçen gün değer kaybetmesi nedeniyle uzun bir süredir yurt dışına çıkamadığım için geçmişte yaptığım seyahatleri özler oldum.

Dolayısıyla bir zamanlar yorulmadan gittiğim, adım adım gezdiğim pek çok yeri şimdi seyrettiğim filmlerde görünce o günlerin ne kadar kıymetli olduğunu daha iyi anlıyorum.

Beraber seyahat etmekten çok keyif aldığım Gazeteci ve Yazar Ajanı Sayım Çınar sayesinde bende yeri bambaşka olan Berlin'in ve tabii ki bu şehrin en önemli müzelerinden Märkisches Museum'ın bu hafta sizin için kadraja aldığım Undine adlı filme doğal bir plato olması, o eşsiz şehirde ve en güzel müzelerinde adım adım dolaştığım zamanları bana yeniden hatırlattı.

Christian Petzold'ın önceki üç dönem filminden (Barbara, Phoenix, Transit) sonra günümüz Berlin'ini kadraja alarak kendisini aldatan erkeği öldüren mitolojik figür, su perisi Undine'nin efsanesini yeniden yorumladığı bu yapım Berlin'de şehir planlaması hakkında bilmek isteyeceğiniz şeylerle iç içe geçen hikayesiyle oldukça dikkat çekiyor ve Almanya'nın hem modern hem de geçmiş tarihiyle kesişen saf bir aşk hikayesi ortaya koyuyor.

Undine efsanesi, Berlin'de hala ayakta duran bazı binaların aksine, yüzlerce yıl öncesine dayanıyor ve film; mimariyi değiştirebiliriz, duvarları yıkabiliriz ve belki de bir sevgiliyi diğeriyle değiştirebiliriz, ama bu her zaman öyle kolay olmuyor mesajını izleyicisine veriyor.


Modern bir peri masalı; Undine

Yönetmen: Christian Petzold / Oyuncular: Paula Beer, Franz Rogowski, Maryam Zaree, Jacob Matschenz, Anne Ratte-Polle, Rafael Stachowiak, José Barros, Julia Franz Richter, Gloria Endres de Oliveira, Enno Trebs, Christoph Zrenner, Stefan Walz, Bita Steinjan / Süre: 91 dakika
 

 

Yaşam ve ölüm hakkında bir aşk hikayesi…


Adını birçok mitolojide bahsi geçen su perisinden alan, usta sinemacı Christian Petzold'un Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödülüne layık görülen ve İstanbul Modern Sinema'nın İlham Perileri adlı çevrim içi gösterim programında bu hafta gösterime giren Undine adlı bu film; Berlin'de bir tarihçi olan Undine'nin, sevdiği adam tarafından terk edildiğinde kadim bir mitin kendisini ele geçirmesini konu ediniyor.
 


Küçük dairesinde, kimileri için sıradan denebilecek bir hayatı olan, adeta tarihin bugüne kadar kapanına kıstırdığı kadınları temsil eden, günlerini şehri keşfederek geçiren ve şehir müzesinde çalışan Undine, Berlin'in kentsel gelişimi hakkında konferanslar veren zarif bir tarihçidir.
 


Kentsel Gelişim ve Konut Senatosu'ndaki öğrencilere ve ziyaretçilere Berlin Şehir Modelleri üzerinden şehrin mimari tarihi üzerine dersler vererek tarihin ve tarihteki figürlerin niyetlerinin sanat ve mimaride nasıl yeniden ortaya çıktığını anlatan, Doğu ve Batı'nın sırlarını yabancı turistlere açıklayan Undine böylelikle Berlin'in farklı katmanları arasında ziyaretçilere rehberlik etmektedir.

Fakat sadece eski ve yeniyi değil, aynı zamanda ütopik ve karmaşık olanı anlatma konusunda da oldukça yetenekli ve saygın biri olan Undine, aslında göründüğünün aksine bir erkeğe âşık olduktan sonra insan formuna bürünmüş gizli bir su perisidir.
 

 

Sudan çıkmış balık

İlk olarak Paracelsus'un simya yazmalarında adına rastlanmış olan bu su perisi insan suretinde olmakla birlikte eğer ölümsüzlük istiyorsa bir insan evladıyla evlenip ruha kavuşması gerekmektedir.

Undine de bu sebeple tabiri caizse sudan çıkmış bir balık olmasına rağmen, karadaki hayata oldukça iyi bir şekilde uyum sağlamış gibidir.
 


Ancak o her ne kadar bu hayata alışmışsa da ve suya geri dönmek istemiyorsa da sevdiği adam ile aralarında bazı sorunlar olduğu için kaygıları her zamankinden daha da derindir.

Nihayetinde kaçınılmaz son gerçekleşip sevgilisi tarafından başka bir kadın için terk edilince bu antik efsane onu ele geçirir ve farklı bir inanışa kapılır.
 


İnandığı bu efsaneye göre Undine kendisini aldatan ve terk eden bu adamı öldürerek bir zamanlar kendisini çağıran suya geri dönmek zorundadır.

Ama efsanenin aksine kimseyi öldürmek istemeyen Undine tam da ruhsal ve duygusal açıdan karmaşalar içinde olduğu böylesi bir anda ayaklarını yerden kesen bir dalgıçla tanışır.
 

 

Gerçek aşk

Undine, ilk görüşte âşık olduğu Christoph ile yeni bir ilişkiye yelken açar ve onunla yaşamaya başlar.
İlişkileri tutkulu bir şekilde şehvetli olduğu kadar Undine, Christoph'un Berlin'in kentsel dönüşüm tarihi hakkındaki derslerini ilgiyle dinlediği için de oldukça şaşkındır.

Aralarındaki bu güçlü duygusal bağ Undine'nin eski ilişkisine dair olan öfkesini çoktan silmiş ve onun yeniden mutlu biri olmasını sağlamıştır.
 


Undine'e gerçekten sevilmenin nasıl bir şey olduğunu hissetmesini sağlayan Christoph bu tutkulu ilişkileri ilerledikçe sevgilisini profesyonel dünyasının gizemleriyle tanıştırmaya karar verir.

Endüstriyel bir dalgıç olan Christoph, Almanya'nın Wuppertal yakınlarındaki bir gölde çalışmakta, burada su altı eserlerini kaynaklarken zaman zaman hayranlıkla diplerdeki vahşi yaşamı izlemektedir.
 


Ancak bu film ne yazık ki izleyicisine "sonsuza dek mutlu yaşadılar" diyen filmlerden biri değildir.

Zira, günlerden bir gün Undine, Christoph ile sarmaş dolaş yürürken uzun bir aradan sonra bir kez daha Johannes ile karşılaşır ve derinlere attığı o korkunç duygular yeniden su yüzüne çıkmak üzere hareketlenir.
 


Bu ana kadar her şey yolunda giderken Christoph'un kendisinden bir şey sakladığını düşünmeye başlamasıyla ihanet hissi yeniden ortaya çıkıp bu duygu onu huzursuz etmeye başlayınca Undine yarım kalan işleriyle yeniden uğraşır.

Bunu yaparken de çok sevdiği Christoph'u kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır.
 

 

Sade bir aşk hikayesi

Küçük bir çalışma olmasına rağmen yine de bir ustanın elinden çıktığını gösteren Undine, diyalogdan çok temalar ve ruh hali ile hikayesini anlatmayı seçtiği için özetlemesi zor olan yapımlardan.

Ama görsel açıdan oldukça güzel çekilmiş şehir ve sualtı sahneleriyle dikkat çeken, fantezi ve tarihi birbirini harmanlayan filmin, destansı olmasa da tüm sadeliğiyle içten ve derin bir aşk hikayesine sahip olduğunu söyleyebilirim.
 

 

Haftanın diğer filmleri

Antik Mısır'ın En Karanlık Anı
 

 

Dünyanın en büyük uygarlığı Mısır İmparatorluğu dört bin yıl önce kumların arasına karıştı.

Günümüzde hala bu esrarengiz imparatorluğa dair çözülemeyen onlarca sır orada aralanmayı bekliyor.

Antik Mısır'ın En Karanlık Anı adlı bu belgesel ise, Mısır'ın çöküş dönemi hükümdarı Firavun II. Pepi'nin piramidine giren uzman arkeolog ekibinin ulaştığı ilginç gerçekleri ortaya koyuyor.

Dört bin yıl boyunca tüm ihtişamı ile kumlar altında keşfedilmeyi bekleyen Mısır İmparatorluğu'na dair şaşırtıcı gerçekler gün yüzüne çıkartılmaya devam ediliyor.

İlk firavunların yok oluş sebebi ise bu antik dünyanın belki de en merak edilen soruları arasında yerine alıyor.
Cevabını bulmak ise o kadar da kolay değil; gerçekler, açılmamış bir mezarlıkta, piramitlerin gizli bölmelerinde, yaralı iskeletlerin izlerinde veya görkemli Kilimanjaro'nun karlarında saklanmış olabilir.

Bu belgesel ile, Mısır'ın çöküş dönemi hükümdarı Firavun II. Pepi'nin piramidine giren uzman arkeolog ekibi eşliğinde yapılan araştırmalara tanıklık edebilirsiniz.

İçeride yer alan hiyeroglifler ve tuhaf mimari şekiller, krallığın üzeri karanlık çökmeden önceki son yıllar hakkında ipuçları sunuyor.

Zaman zaman komplo teorilerinin kurbanı olan bu piramitlerde bir uygarlık tarihi ve onun ötesinde duyulmayı bekleyen bir hikâye yatıyor.

Aslında bu güçsüz bir firavunun iklim değişikliği ve kanlı bir iç savaşın içerisinde kalışının ve  Büyük Piramitler Çağı'nın ortadan kaldırışının hikayesi, ancak imparatorluğun hikayesi burada bitmiyor; kuraklık ve savaşın yarattığı kaostan çıkan bir adam, Mısır'ı yeniden birleştirecek ve Altın Mısır İmparatorluğu'nun temellerini atacaktı.

Tarih ve arkeoloji tutkunlarını oldukça sevindirecek iki bölümlük bu mini-seri, 19 Haziran itibariyle saat 21.25'te tekrarlarıyla birlikte Digitürk, Tivibu ve D-Smart üzerinden izlenebilen BBC Earth'te yayınlanacak.

 

Aşk Olsun Baba!

Yönetmen: Mick Davis / Oyuncular: Jeremy Piven, Olivia-Mai Barrett, Hadar Cats, Joely Richardson, Megan Brown, Felix Butterwick, Sophie Corcoran, Janine Craig, Sofie Golding-Spittle, Indi Golding-Spittle, Sarah Schubert, Rebecca Mellor, Genevieve Capovilla, Roger Ashton-Griffiths, Louise Bangay, Paul Gerrard, Sam Rintoul, Jane Thorne, Christopher Ryan, Paul Lancaster, Philip Gascoyne, Caroline Roussel, Anna Walton, Dane Foxx, Wade Crouch, Michael Maloney, Layla Tansey, Kasper Tansey, Rebecca Dike, Joelle Rae, Nathalie Cox, Leyla Balci, Rafel Martinez, Kenneth Hardman, Abigail Moore, Marie McGonigle, Isobel Raine, Sarah-Jane Dent, Michael Rocks, Claire Palmer, Dominique McClafferty, Tom Guest, Gary Jones-McCaw, Robert Poyser, Nell Baker, Grant Crookes, Grant Fergusson, Jess Fergusson, Mark Fisher, Victoria Hughes, Joanne James, Tina Louise Owens, John Alan Roberts, Jack Rose, Dom Sky / Süre: 91 dakika
 

 

Noel çanları acaba hangi uygun eş için çalıyor?..


FilmBox'un Babalar Günü'ne özel yayın kuşağında bu hafta gösterilecek olan eMy Dad's Christmas Dat adlı bu komedi filmde; David ve Jules'un ilişkisi tıpkı diğer baba kızlar gibidir.

Yani; babası kızını anlamakta zorlanırken kızı onunla ilişki kurmayı reddeder, ayrıca baba onun hayatına dahil olmak isterken kızı kendi alanına sahip olmak ister.

Bunun yanı sıra David ve Jules'un ilişkisi bir yönüyle de toplumun geri kalanından daha farklıdır; Jules annesini David de sevgili karısını bir trafik kazasında kaybetmiştir.

Haliyle bu travmatik kaybın ardından baba kız hayatın zorluklarıyla, birlikte ama yalnız bir şekilde başa çıkmaya çalışır.

Bu arada Jules, annesi öldükten sonra hiçbir kadınla birlikte olmayan babasının mutlu olmasını istemektedir ve ona güzel bir randevu ayarlayabilirse babasının hayatına kaldığı yerden devam edebileceğini düşünmektedir.

Böylelikle Jules babasından habersiz birçok eş ve sevgili bulma uygulamasında onun adına bir hesap açmaya karar verir, ama önce babasından gizli babasını anlatan bir profil oluşturması gerekmektedir.

Bunun için de babasına anket doldurma bahanesi ile sorular sormaya başlar.

Sonrasında ise Jules en yakın arkadaşı ile birlikte internet üzerinden babası adına kadınlarla konuşup ona yeni bir randevu ayarlamaya çalışır ve kısa süre sonra onun için birçok eşleşme bulur.

Dave ise internet üzerinden eşleştiği kadınlardan habersiz bir şekilde hayatına devam ederken, kızının onu bahaneler ile gönderdiği mekânlarda hiç tanımadığı kadınların kendisi ile konuşmalarını ve adını önceden bilmelerini şaşkınlıkla karşılar.

Jules'un tek amacı babasının Noel'i tek başına geçirmemesidir.

Ancak David tüm zamanını işine ayırdığı için yeni birisi ile de tanışabilecek pek vakti yoktur ama daha da önemlisi yakın zamanda yeni bir eş bulmak gibi bir planı da yoktur.


Bir Eksik

Yönetmen: Paul Weitz / Oyuncular: Paul Alexander Désiré, Rodney Alexandre, Christine Lan, Letitia Brookes, Ryan S. Hill, John Iziomon, Ines Feghouli, Christopher Hayes, Julian Casey, Teneisha Collins, Holly Gauthier-Frankel, DeWanda Wise, Rachel Mutombo, Kevin Hart, Lil Rel Howery, Bineyam Girma, Arthur Holden, Marco Ledezma, Achilles Montes-Vamvas, Stephanie Costa, Gerlie Lizaso, Luis Oliva, Leisa Reid, Paul Reiser, Linda Joyce Nourse, Milana Sayavong, Julie Trépanier, Christopher Tyson, Melody Hurd, Alfre Woodard, Annie Yao, Ellen David, Puja Uppal, Kate MacLellan, Deborah Ayorinde, Anthony Carrigan, Mylène Dinh-Robic, Bailey Thain, Kimberly Howe, Daniela Sandiford, Turhan Troy Caylak, Anastasia Mousis Sanidopoulos, Elizabeth Neale, Fred Nguyen Khan, Sorachny Tan, Matthew Kabwe, Thedra Porter, Ariel Alud-ud, Hannah Dorozio, Raynnie Platz, Ashlee Olivia, Edina Rozsa Gabori, Flore Price, Sophia Brooke, Claudio S. Capri, Jay Chevery, Kerrin Cochrane, Joe DeMarco, Elaine Victoria Grey, Sheraz Habib, Claude Huard, Adrian M. Mompoint, Jozsef Ragalyi, Gavin Wood / Süre: 109 dakika
 

 

Bir çocuk yetiştirmek hiç durmayan, gece gündüz devam eden bir iştir…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Fatherhood adlı bu filmde; dul kalan çiçeği burnunda bir baba, kızını tek başına büyütmek için bilinmezlik, korku, üzüntü ve bebek bezleriyle dolu bir serüvene atılır.

Bu samimi, eğlenceli ve duygu yüklü gerçek hikâyede dul bir adamı canlandıran Kevin Hart, kızının doğumundan bir gün sonra karısının beklenmedik ölümüyle dünyanın en zorlu işlerinden biri olan babalığı üstleniyor ve kızını tek başına büyütmeye çalışıyor.

 

Çiçekçi Dükkânı

Yönetmen: Manolo Caro / Oyuncular: Cecilia Suárez, Aislinn Derbez, Darío Yazbek, Juan Pablo Medina, Paco León, Angélica María, Norma Angélica, Luis De La Rosa, Isabel Burr, Tiago Correa, Tessa Ia, Christian Chávez, Javier Jattin, Paco Rueda, Emilio Cuaik, Andrea Chaparro, David Ostrosky, Ximena Sariñana / Süre: 86 dakika
 

 

İntikam soğuk yenen bir yemektir…


Netflix'in Meksika Yapımı Komediler kategorisinde 23 Haziran'da gösterime girmesi beklenen The House of Flowers: The Movie (La casa de las flores) adlı bu filmde; büyük öneme sahip gizli bir hazineyi ele geçirmek isteyen De La Mora kardeşler, eski evlerine gizlice girmek için sinsi bir plan yaparlar.

Bir çiçekçi dükkânı olan La Casa de las Flores bir aile işletmesidir; dükkânın kapılarını açtığınız andan itibaren büyülü bir dünya sizi içine çeker, fakat her şey göründüğü gibi değildir.

Çiçekçinin işletmesini yapan bu aile dışarıdan ne kadar mükemmel gözükse de içinde birçok sorun barındırır.

Gün yüzüne çıkmayan birçok karanlık sır yavaş yavaş ortaya çıktığında ailede tüm dengeler değişir.

Bu aile bireylerinden olan ve riskli bir ameliyata girmeye hazırlanan Delia, ameliyatından önce Paulina'ya bir sır verir.

Delia, ebeveynlerinin odasındaki gizli yerde hem aileye ait bir hazine hem de kısa süre önce Pato'nun cinayetinden aklanan Agustín Corcuera'ya karşı bir kanıt bulunduğunu iddia etmektedir.

Paulina'nın dadısına duyduğu sevgi ve ailesinin intikamını alma ihtimali, kardeşlerini kandırarak onları eski evlerindeki güvenlik önlemlerini atlatıp hazineyi ele geçirmeye ikna etmesini sağlayacak ve De La Mora'nın bu imkânsız görevi yerine getirmek için tüm kuralları yıkmasına yol açacaktır.

Ama kardeşlerin asıl amaçları 1980'lerde Agustin'in işlediği suçunu itiraf etmesini sağlamaktır.

 

Kambili: 30 Yaş Krizi

Yönetmen: Kayode Kasum / Oyuncular: Nancy Isime, Mawuli Gavor, Jide Kene Achufusi, Sharon Ooja, Ekun-Kekere Koye, Venita Akpofure, Elvina Ibru, Uzor Arukwe, Toyin Abraham / Süre: 119 dakika
 

 

Tam ortasında hayatın, otuz yaş sendromu…


Netflix'in Nollywood Yapımı Komedi Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Kambili: The Whole 30 Yards adlı bu filmde; otuz yaşına gelmeden evlenmeye kararlı bir kadın, dürtüsel davranışlarını değiştirmeye ve onu terk eden erkek arkadaşını geri kazanmak için ne gerekiyorsa yapmaya çalışır.

Kambili Maduka, sorumsuz, şımarık, savurgan, 28 yaşında birkaç gün içinde 29 yaşına girecek bir kadındır.

Aklındaki tek şey ise 30 yaşına gelmeden evlenmektir, ancak sürekli gecikmesi nedeniyle işten uzaklaştırıldıktan sonra erkek arkadaşıyla bir randevuya çıktığında erkek arkadaşı ondan ayrılır ve evlenme hayalleri tamamen yarıda kalır.

Yapması gerekenin erkek arkadaşına onun istediği her şey olabileceğini kanıtlamak olduğuna karar verir ki bu; onun karakterinin tam aksi bir şekilde sorumlu, azimli, odaklanmış bir eşe dönüşmesi anlamına gelmektedir.

 

Kimsin Sen?

Yönetmen: Kimmy Gatewood / Oyuncular: Iliza Shlesinger, Ryan Hansen, Rebecca Rittenhouse, Matt McGorry, Kimia Behpoornia, Beth Dover, Margaret Cho, Britney Young, Taylor Hill, Rebekka Johnson, Rebecca Delgado Smith, Tess Paras, Tyler Cameron, Tony Rodriguez, Patrick Daniel, Nick Waters, Mav Viola, Hunter Hill, Jenelle Jones / Süre: 92 dakika
 

 

Eğer bir şey her şeyiyle doğru geliyorsa, bir adım geri git ve tekrar düşün…


Netflix'in Romantik Komediler kategorisinde 23 Haziran'da gösterime girmesi beklenen Good on Paper adlı bu filmde; kariyer odaklı bir stand-up komedyeni akıllı, nazik ve başarılı bir adamla tanışır.

Stand-up kariyerini her zaman en öne koyan Andrea Singer için flört kolay olsa da aşk onun için bir öncelik değildir, ta ki Dennis ile karşılaşana dek.

Şeytan tüyüne sahip bu sıra dışı adam, Andrea'yı yelkenleri suya indirmeye ikna eder ve aralarında dolu dizgin bir ilişki başlar, üstelik bu ilişkide her şey tahmin edilemeyecek kadar kuralına uygun ve kusursuz gözükmektedir.

Ancak Andrea'nın en iyi arkadaşı Margot ise Dennis'in tam olarak göründüğü kişi olduğundan şüphelidir.
Bu yüzden Andrea'yı yeni sevgilisinin gerçek kimliğini ortaya çıkarmak üzere çılgın ve beyhude görünen bir kovalamacaya zorlar.

Haliyle yıllar boyu kariyerini aşk hayatının önünde tutan komedyenin, bu adamın "gerçek olamayacak kadar mükemmel" olduğunu fark etmesi çok uzun sürmez.

Büyük oranda gerçek bir öyküden uyarlanan bu komedinin başrolünde ve senarist koltuğunda keskin zekâlı komedyen Iliza Shlesinger yer alıyor.

 

Maddenin Halleri

Yönetmen: Deniz Tortum / Süre: 71 dakika
 

 

Yaşam ve ölüm arasındaki bitmeyen bir gerilim…


MUBI'nin keşfedilmeyi bekleyen filmlerle dolu haziran programında, Belgeseller kategorisinde bu hafta gösterime giren ve çekimleri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde gerçekleşen Maddenin Halleri adlı bu yapım; hastaneyi evi bellemiş doktor, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarının gündelik hayatlarına, hastanenin bitmek bilmeyen koridorlarına ve solmuş binalarına ve ölümü itinayla hafifletmeye çalışan mizahına odaklanıyor.

Filmin yönetmenliğini üstlenen Deniz Tortum'un babasının yıllar boyunca hekimlik yaptığı hastaneye dair keşfettiği ayrıntılarla, sağlık çalışanlarının hayatına ve yakın zamanda yıkılarak tarihten silinen binaların hafızasına sıra dışı bir bakış̧ atıyor.

Film doktor odalarında, ameliyathanelerde ve sağlığı yerinde olanların girmeye tenezzül etmeyeceği köşelerde dolanarak hastanedeki yaşamı anlamaya çalışıyor.

39. İstanbul Film Festivali ve 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Belgesel ödülüne layık görülen, konusu ve estetiğiyle belgesel türünün sınırlarını zorlayan film, hastane çalışanlarının bu çatı altında olan her şeyle başa çıkabilme yetilerini, bedenin direncini ve kırılganlığını ve hemen dışarıdaki ülkeyi izliyor.

 

Rastlantısal Zevkler

Yönetmen: Lewis Klahr / Süre: 65 dakika
 

Gerçek bir kolektif huzursuzluk şaheseri…


MUBI'nin keşfedilmeyi bekleyen filmlerle dolu haziran programında, Avangart Animasyonlar kategorisinde 23 Haziran'da gösterime girmesi beklenen, kolaj sanatçısı Lewis Klahr'ın farklı animasyon tekniklerini harmanlayarak yarattığı Circumstantial Pleasures adlı bu film; Amerikan tüketim toplumunu karakterize eden altı kısa filmden oluşan bir antoloji.

Yakın geleceğe aitmiş̧ gibi duran bu sıra dışı yapım hem bizim dünyamıza benzeyen hem de bambaşka evrenlere kapı aralayan, melankolik, bazen de tekinsiz yaşam kesitlerinden oluşuyor.

 

Rurouni Kenshin: Final

Yönetmen: Keishi Ohtomo / Oyuncular: Shin'nosuke Abe, Yû Aoi, Munetaka Aoki, Kasumi Arimura, Yôsuke Eguchi, Yûsuke Iseya, Joey Iwanaga, Ryûnosuke Kamiki, Masami Kosaka, Mackenyu, Yutaka Mishima, Ryosuke Miura, Takeo Nakahara, Eiki Narita, Riku Ohnishi, Takuma Otoo, Takeru Satoh, Emi Takei, Tao Tsuchiya, Shingo Tsurumi, Shuntarô Yanagi / Süre: 138 dakika
 

 

Artık zaman insani yargı zamanı…


Netflix'in Asya Yapımı Aksiyon Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Rurouni Kenshin: The Final adlı bu filmde; eski bir kılıç ustası ve efsanevi suikastçı Kenshin artık gezgin bir samuray haline gelmiştir.
Artık kılıçla ilgilenmeyen Kenshin, köyde kılıç ustalığı okulu işleten Kaoru Kamiya ile huzurlu bir yaşam sürmeye çalışır.

Geçmişte yaptıklarının kefareti olarak yardıma ihtiyacı olanları korumayı kendine amaç edinmişse de onun şiddet dolu geçmişi ile sorunları devam eder ve 1879'da Kenshin'in karşısına son derece güçlü bir düşman çıkar.

Üstelik bu düşman, intikam almaya ant içen eski kayınbiraderi Enishi Yukishiro'dan başkası değildir.

Sonrasında ise Kenshin ıstırap dolu hayatı, geçmişinin onun en sevdiği mekânın yıkılmasına neden olmasıyla altüst olur.

 

Sahilde Cinayet

Yönetmen: Tània Balló / Süre: 88 dakika
 

 

Bütün ülkeyi kasıp kavuran çok büyük bir dava…


Netflix'in Gerçek Suç Belgeselleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Murder by the Coast adlı bu filmde; 1999'da genç Rocío Wanninkhof öldürülür, annesinin eski partneri Dolores Vázquez ise baş zanlıdır.

Üzerlerindeki kamu baskısı nedeniyle bir an önce bir şey bulmak zorunda olan dedektiflerin ellerinde hiçbir şey olmamasına rağmen Dolores Vázquez'i zan altına aldığında işler daha da karışır, çünkü bu süre içinde ikinci bir kurban bambaşka bir gerçeği ortaya çıkarır.

 

Son Vardiya

Yönetmen: Andrew Cohn / Oyuncular: Richard Jenkins, Holden Ochsenhirt, Da'Vine Joy Randolph, Ed O'Neill, Shane Paul McGhie, Jennifer Engstrom, Deron J. Powell, Allison Tolman, Julian Parker, Tracey Bonner, Birgundi Baker, Cairo McCarter, Carter McCarter, Lyle Miller, Alex Stein, Dano Duran, Tara Mallen, Jay Worthington, Bradley Grant Smith, John Gawlik, Ronald L. Conner, Tim Grimm, Emily Anderson, Lucien Cambric, Randall McDonald, Danny Catlow, Cameron Scott Roberts, Jeff Dlugolecki, Denis Mulvihill, Christine Vrem-Ydstie / Süre: 90 dakika
 

 

Duygusal performansların eşlik ettiği bir Amerikan hikayesi…


Tivibu'nun SinemaTV kanalında 20 Haziran'da gösterime girerek ilk kez televizyon ekranlarında gösterilecek olan The Last Shift adlı bu filmde; otuz sekiz yıldır aynı dükkânda çalışan bir adam olan Stanley, artık hayatına farklı bir yön vermek ister ve işinden ayrılmaya karar verir.

Bu durum üzerine müdürü, Stanley'den yerine geçecek kişiyi eğitmesini ister.

Bu isteği kabul eden Stanley, hafta sonlarını gelecekte kendisinin yerini alacak olan Jevon adındaki genci eğitmekle geçirir.

Bu süreçte yaşananlar, Stanley'nin hayatında beklenmedik dönüşümlere neden olur, çok az ortak yönleri olan ve zorunluluktan dolayı bir araya gelen ikilinin arasında gün geçtikçe bir yoldaşlık duygusu filizlenir.

 

Tenet

Yönetmen: Christopher Nolan / Oyuncular: Juhan Ulfsak, Jefferson Hall, Ivo Uukkivi, Andrew Howard, John David Washington, Rich Ceraulo Ko, Jonathan Camp, Wes Chatham, Sander Rebane, Martin Donovan, Clémence Poésy, Josh Stewart, Robert Pattinson, Dimple Kapadia, Denzil Smith, Jeremy Theobald, Michael Caine, Tom Nolan, Elizabeth Debicki, Laurie Shepherd, Yuri Kolokolnikov, Marcel Sabat, Julia-Maria Arnolds, Jack Cutmore-Scott, Himesh Patel, Anthony Molinari, Kenneth Branagh, Adam Cropper, Tony Christian, Jan Uuspõld, Kaspar Velberg, Sergo Vares, Rain Tolk, Aaron Taylor-Johnson, Fiona Dourif, Henrik Kalmet, Sean Avery, John Douglas, Seb Carrington, Matthew Marsden, Anterro Ahonen, Marek Angelstok, Schezaad Ausman, Jimmy Avila, Nick Benseman, Trent Buxton, Kadrolsha Ona Carole, Bern Collaço, Michael Cox, Phil DiGennaro, Ross Donnelly, Kenneth Wolf, Andersen Haugen, Zach Kaltenbach, Anton Klink, Michael Kolb, Mark Krenik, Artur Lago-V, Glenn Lawrence, Ingrid Margus, Lisa Marie, Katie McCabe, Matthew McDonald, Arnold Montey, Ronald Pelin, Justice F W Pelton, Aleksei Podlesnov, Evodius Rumisha, Klaus Peeter Rüütli, Indrek Sakkeus, Collin Shay, Caleb Spillyards, Jimmy Star, Martin Tõnumaa, Carina Velva, Jess Weber, Alex Wexo / Süre: 150 dakika
 

 

Gelecekte bize ihtiyacı olanlar var…


Tivibu'nun SinemaTV kanalında, Kırmızı Halı Kuşağı'nda bu hafta gösterime girerek ilk kez televizyon ekranlarında gösterilecek olan Tenet adlı bu film; Christopher Nolan'ın Inception'dan sonra alametifarikası zaman mefhumunun bozumunu, dünyanın geleceğine gizemli bir tehdidin ışığında bir başka seviyeye taşıyor.

Dünyayı büyük bir tehlikeden kurtarmak için savaşan bir kahramanın hikayesini konu edinen filmin ana kahramanı, alacakaranlığın içinde, gerçek zamanın ötesinde açığa çıkarılabilecek, uluslararası bir casusluk görevindedir, ancak bu görev ulusal çıkarların bile ötesinde, sağ kalmakla ilgilidir.

Adı bilinmeyen ama Protagonist olarak anılan bir CIA ajanı gizli bir organizasyon içinde, zamanın ötesinde bir yerde görevini yerine getirmeye çalışırken dünyayı kurtarabilmek için savaşmak zorunda kalır.

Üçüncü Dünya Savaşı'ndan daha büyük bir tehlikeyi durdurmaya çalışan kahraman, casusun alacakaranlık dünyasında zorlu bir yolculuğa çıkar.

Bütün dünyayı kurtarabilmek adına, çıktığı bu yolculukta tek sahip olduğu donanım ise sadece bir kelimeden ibarettir: Tenet.

Bu kelime doğru kapıları açacağı gibi, bazı yanlış kapıları da açması muhtemeldir.

 

Umuda Koşan Kızlar

Yönetmen: Tone Grøttjord-Glenne, Corinne van der Borch / Süre: 96 dakika
 

 

Hayallerin için çalışmalısın, çünkü hiçbir şey sadece isteyerek elde edilmez…


Netflix'in Spoer Belgeselleri kategorisinde 24 Haziran'da gösterime girmesi beklenen Sisters on Track adlı bu olağanüstü yetişkinliğe geçiş öyküsünde, atletizmle uğraşan evsiz üç kız kardeş Gençlik Olimpiyatları'nı kazanma hayallerinin peşinden koşarken birçok engelle karşılaşıyor.

Genç kızlığın samimi bir portresini çizen film, Brooklyn'de yaşayan ve tüm engellere rağmen umuda, aidiyet hissine ve daha parlak bir geleceğe ulaşmaya çalışan birbirine sıkı sıkıya bağlı üç azimli kız kardeşi kadrajına alıyor.

Hikâyenin merkezindeki kız kardeşler ve kadın topluluğu arasındaki bağ, kendi kendini güçlendirme ve umudun ipini atletizm yoluyla bir nesilden diğerine aktarıyor.

Fedakâr anneleri Tonia Handy'nin desteği ve ilham veren koçları Jean Bell'in rehberliğinde Sheppard kardeşler, sporcu ve öğrenci olarak kendi amaçlarını ararlarken büyük hayaller kurmayı, ihtimalleri değerlendirmeyi, engelleri aşmayı öğrenirler ve hayatlarındaki tüm zorluklara rağmen yüksek öğrenimleri için çalışmaktan asla vazgeçmezler.

Bu sayede 2016'da Gençler Olimpiyatları'nda ilk kez kazandıkları zaferlerle ulusalda ilgi odağı haline gelen Tai, Rainn ve Brooke adındaki bu kız kardeşler, ortaya çıkan medya fırtınası ile Sports Illustrated Kids'in kapağına "Yılın Spor Çocukları" olarak çıktıklarında maddi sıkıntılar nedeniyle kaldıkları sığınaklarından kendi evlerine taşınmayı başarırlar ve travmatik trajedilerinden kurtulurlar.

 

Vahşi Bölge

Yönetmen: Jeanette Nordahl / Oyuncular: Sandra Guldberg Kampp, Sidse Babett Knudsen, Joachim Fjelstrup, Elliott Crosset Hove, Besir Zeciri, Carla Philip Røder, Sofie Torp, Omar Shargawi, Maria Esther Lemvigh, Helene Ilse Lyhr Enzenberg, Frida Sejersen, Marie Knudsen Fogh, Henrik Vestergaard, Benjamin Kitter, Rikke Bilde, Gitte Gry Bech Ballesheim / Süre: 89 dakika
 

 

Aile her şeyden önce gelir…


MUBI'nin keşfedilmeyi bekleyen filmlerle dolu haziran programında, Film Festivallerinin Gözdeleri ve Kameranın Ardındaki Kadınlar kategorisinde bu hafta gösterime giren ve atmosferiyle izleyiciyi sımsıkı kavrayan Kød & Blod (Wildland) adlı bu filmde; Ida, annesini trajik bir trafik kazasında kaybettikten sonra haklarında pek de bir şey bilmediği teyzesi ve kuzenlerinin yanına taşınmak zorunda kalır.

Ida akrabalarının kendisine kapılarını açtıkları bu evin içinde sevgi dolu bir yuva ile karşılaşırken, onların dışarıda tekinsiz işlerle geçimlerini sağladıklarının öğrenmesi onu da şiddet dolu ve suça gömülü bir hayata doğru sürüklemesinden kaçamayacaktır.

Geçen yıl Berlin Film Festivali'nde Panorama bölümünde gösterilen, İskandinav polisiyesi geleneğini aile dramıyla birleştiren, ters köşelerle dolu bu hem şefkatli hem de sert öykü özgün hikayesi ve güçlü̈ oyunculuklarıyla eleştirmenlerden büyük övgü̈ topladı.

 

Yakuza ve Ailesi

Yönetmen: Michihito Fujii / Oyuncular: Gô Ayano, Naoyuki Fernandez, Hayato Ichihara, Hayato Isomura, Ryô Iwamatsu, Suon Kan, Yukiya Kitamura, Ryûtarô Ninomiya, Machiko Ono, Shun Sugata, Tarô Suruga, Hiroshi Tachi, Shinobu Terajima, Kosuke Toyohara / Süre: 136 dakika
 

 

Hala baştan başlayabilirsin…


Netflix'in Japonya Yapımı Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren ve organize suç dünyasının üç dönemini ekranlara taşıyan Yakuza and the Family (A Family) adlı bu filmde; küçük yaşta yakuzaya katılan Kenji, eski kafalı patronuna sadakat yemini etmiştir, ancak dünya değişirken ailesinin kurallarına bağlı kalmak o kadar kolay değildir.

Kenji Yamamoto, babasının ölümünden sonra genç yaşta yakuzaya katılır, onu büyüten klan patronu Hiroshi Shibasaki, Kenji'nin ikinci babası gibi olur.

Kenji sekiz yıl sonra evine döndüğünde her şeyin değiştiği gerçeğiyle yüzleşir, ayrıca kanunlar sekiz yıl önce mafyaya karşı çok sert önlemler de almıştır.

Zaman içerisinde kendi ailesini kuran Kenji, dünya değiştikçe sadakat yemini ettiği yakuzanın kurallarına bağlı kalmakta zorlanır.

Mafyanın hakları kaybolalı çok uzun zaman olmuşsa da Kenji gelenekleri sürdürmek için önüne çıkan şeylere baş kaldırır.

 

Yedinci Gün

Yönetmen: Justin P. Lange / Oyuncular: Guy Pearce, Vadhir Derbez, Stephen Lang, Brady Jenness, Robin Bartlett, Keith David, Chris Galust, Acoryé White, Tristan Riggs, Heath Freeman, Hannah Alline, James Healy Jr., Stephanie Rhodes, Major Dodge, Evangeline Griffin, Johari Turner, Bjorgvin Arnarson, Grace E Gonzalez, Seth Gutierrez, Gail Cronauer, Mykle McCoslin, Gary Lee Reed, Garrett Schweighauser, Silas De La Rosa, Ethan Pogue, Joe Colaleo, Riley Irvin, Cecilia Okoye, David Opegbemi, Jancey Sheats, Miguel Andrews, Braden Balazik, Dave Bass, Rachel M. Carothers, Craig Cole, Angela Destro, Isaiah Finley, Riley Fitzgerald, Micah Greenlee, Reina Gutierrez, Simone Haines, Marque Hernandez, Ben Hicks, Mya Holloway, Ruben Gary Martinez, Isabella Michels, Angela Ravitch, Katelyn Ravitch, Daniel Whittle / Süre: 87 dakika
 

 

Bazı kapılar her zaman kapalı kalmalı…


Netflix'in Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen The Seventh Day adlı bu filmde; akademiden yeni çıkmış genç rahip Daniel, şeytan çıkarma konusunda kendisine rehberlik edecek olan Peder Peter ile tanıştırılır.

Peder Peter bundan sonra Daniel'ın hem akıl hocalığını yapacak hem de onun bundan sonraki kaderini belirleyecektir ama öncesinde onun bu konuda ne kadar istekli olup olmadığını anlamak ve neden bu işi yapmayı seçtiğini anlamak istemektedir.

Bu yüzden Peder Peter, Daniel'ı daha ilk günde bir şeytanla yüzleşmeye götürür ve ilk işinin şeytanın nerede olduğunu anlamak olduğunu ona öğretir.

Peter'ın aynen kendi gibi gençken bir akıl hocasının gözlerinin önünde, bir şeytan çıkarma ayini sırasında şeytan tarafından öldürülmesi üzerine yıllardır bu işle uğraştırdığını öğrendiğinde Daniel, daha hevesli ve tutkulu bir şekilde bu işi yapmak istediğini anlar.

Ama rahipler cehennemin derinliklerine daldıkça, iyi ve kötü arasındaki çizgiler bulanıklaşır ve kendi iblisleri ortaya çıkar.


Yeraltı Canavarı 7: Çığırtkanlar Adası

Yönetmen: Don Michael Paul / Oyuncular: Michael Gross, Jon Heder, Richard Brake, Caroline Langrishe, Jackie Cruz, Cassie Clare, Sahajak Boonthanakit, Matthew Douglas, Randy Kalsi, Bear Williams, David Asavanond, Manop Vanasinsathapron, Aukrawut Rojaunawat, Jarun Phetsongkram, Alexander Winters, Ron Smoorenburg, Niko Rusakov / Süre: 103 dakika
 

 

Graboid'lere karşı zorlu bir savaş…


beIN CONNECT'in Aksiyon ve Macera Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Tremors: Shrieker Island adlı filmde; bir grup zengin ve adrenalin bağımlısı avcı, en iyi av deneyimini yaşamak için Graboid yumurtalarını genetik olarak değiştirirler, ancak bu durumun beklenmeyen sonuçları olur.

Tamamen yasa dışı yollarla en iyi av deneyimini yaşamak amacıyla zengin avcılar tarafından bir adaya getirilen bu yaratıklar küçük adalarından kaçıp bir araştırma merkezinin sakinlerini terörize etmeye başlaması uzun sürmez.

Laboratuvarın müdürü Jimmy, Graboid adındaki genetikleriyle oynanmış, tehlikeli ve bir o kadar da ölümcül bu yaratıkların durdurulmasında uzman olan tek adamı bulur: Burt Gummer.

Burt, gittikçe çoğalan Graboid'lere karşı zorlu bir savaşa girişir.

Böylesine ölümcül ve genetiğiyle oynanmış bir yaratığa karşı hazırlıklı olmayan ada halkını kurtarmak, zengin ve şımarık avcıların yarattığı bu pisliği toplamak Burt Gummer'ın ellerindedir.

 

Zordur Bu Dünya

Yönetmen: Karthik Subbaraj / Oyuncular: Dhanush, Aishwarya Lekshmi, James Cosmo, Joju George, Kalaiyarasan, Soundara Raja, Deepak Paramesh, Devan, Vadivukkarasi, Roman Fiori, Sanchana Natarajan, Ashwanth Ashokkumar, Decca Heggie, Atul Sharma, Manoj Anand, Lee Nicholas Harris, Kevin Nolan, Martyn Mayger, Sammy Jonas Heaney, Natasha Jenssen, Richie Lawrie, Sonia Goswami, Pierre Bergman, Jason Lines, Elena Valdameri, Chiraz Aich, Nick Davison, Jamie O'Rourke, Isabella Rosinante, Robert McCrea, Haroon Rafiq, Kishore Bhatt, Efosa Osaghae, Antonio Zavatteri, Paul Terry, Shane Hart, David Blackwell, Bharat Mistri, Chereena Miller, Vaunisha Kapoor, Patrick Loh, Adam Lazarus, Ozzy Chetin, Gbola Adewunmi, Masaya Mimura, Rina Yadav, Nisha Zala, Philip Mawdsley, Justin Sysum, Martin Bratanov, Wong Charlie, Mark Ryder, Phil Hodges, Mason Ilsley, Biljana Biki, Chloe Antonia, Matt Sproit, Suki Chott, Susanne Brown, Andreina Sambucetti, Frina Mehta, Chris Martin Hill, Leyton Benta, Johnny Neal, Yash Agnihotri, Jim Quirke, Jason Churchill, Antoniya Gerimpapazi, Joanna Shegera, Saulius Cajauskas, Karl-Martin Rantapelkonen, Kinjal, Dimple Kumar, Alexander Akosile, Marek Hollands, Jean Morris Nevitt, Elle Jones, Peter Trevor, Minhaz Zee, Jonathan Arkwright, Andrew J. Parker, Ling Duong, Tim Benton, Kieren McGivern, Jeffrey Louis Salkilld, Dean Wynton, Winnie Wong, Nesanath Fernando, Anthony s Parker, Kavel Kaur, Devangy Addo, David Tarpey, Yuk Man, Shahan Chaudhry, Ruban Nathan, Fionn Malone, Iman Zand, Laila Banki, Gajaraj, Sharath Ravi, Lee Westwick, François Mequer, Tara Sumner, Marc Outbreak, Ramachandran Durairaj, Mahi Parasuraman, Kiran Pande, Alexander Garcia, Madurai Alapparai, Raju Muthuswamy, P. Rangaraj, Mélody Doxin / Süre: 157 dakika
 

 

İyi ile kötünün arasındaki bir savaş…


Netflix'in Hindistan Yapımı Sosyal Konulu Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren Jagame Thandhiram adlı bu aksiyon filminde; zeki ve kaygısız bir gangster, uluslararası bir suç örgütünün liderine bir rakibi saf dışı bırakması için yardım eder, ama ahlaki ikilemler onu hazırlıksız yakalar.

Suruli adlı göçebe bu gangster, evim diyebileceği bir yer için verilen savaşta iyi ile kötü arasında bir seçim yapmak zorundadır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde bu hafta yayın programına eklenen filmler şöyle;

  • Paranormal Activity: Hayalet Boyutu (Paranormal Activity: The Ghost Dimension, 2015)
  • Tehlikeli Yürüyüş (The Walk, 2015)
  • Yılbaşı Sürprizi (A Christmas Star, 2015)


BluTV

Orijinal içerik üretimini özenle seçilmiş yerli ve yabancı yapımlarla genişleterek Türk SVOD pazarının büyümesine öncülük eden, istediğiniz zaman, istediğiniz yerden, birbirinden farklı dizi, film ve canlı yayını reklamsız izlemenizi sağlayan, Doğan Holding çatısı altında kurulmuş bir dijital televizyon platformu olan BluTV'nin yayın kuşağında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Cesur Zebra (Khumba, 2013)
  • Çılgın Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road, 2015)
  • Eyvah Öğretmenim! (Hilfe, ich hab meine Lehrerin geschrumpft / Help, I Shrunk My Teacher, 2015)
  • Looney Tunes: Maceraya Devam (Looney Tunes: Back in Action, 2003)
  • Sevgi Her Şeydir (What A Girl Wants!, 2003)


FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yer alan keyifli filmlerin adresi FilmBox, 20 Haziran 2021 Babalar Gününü, sıcacık öykülerle baba sevgisini yaşatan, arka arkaya ekranlara gelecek iki güzel filmle kutluyor.

  • Aşk Olsun Baba! (My Dad's Christmas Date, 2020)
  • Son Umut (The Water Diviner, 2014)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle haziran ayının bu üçüncü haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Dokunma Bana (Touch Me Not, 2018)
  • Frantz (2016)
  • Hücre 211 (Celda 211, 2009)
  • Paterson (2016)


Netflix

190'dan fazla ülkede 208 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in haziran ayının bu üçüncü haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • Aquaman (2018)
  • Davetsiz Misafir (The Intruder, 2019)
  • Denemeye Değer (Long Shot, 2019)
  • Hayatımın Müziği (Blinded by the Light, 2019)
  • Kitap Çocukları (Booksmart, 2019)
  • Ölüler Ölmez (The Dead Don't Die, 2019)
  • Suç Kraliçeleri (The Kitchen, 2019)


PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin Türk filmleri kategorisinde yer verdiği yapımlar arasında Orhan Gencebay'ın başrolünü üstlendiği filmler şöyle;

  • Batsın Bu Dünya (1975)
  • Ben Doğarken Ölmüşüm (1973)
  • Bıktım Her Gün Ölmekten (1976)
  • Dertler Benim Olsun (1974)
  • Hatasız Kul Olmaz (1977)
  • Sev Dedi Gözlerim (1972)


Tivibu

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu, izleyicisine haziran ayında da komediden aksiyona bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş bir seçki sunuyor.

Ayrıca Tivibu'nun Babalar Günü'ne özel içerikleri de sinemaseverler için kaçırılmayacak filmleri ekranlara getiriyor.

Haziran'ın üçüncü haftasındaki Babalar Günü'nü unutmayan, Seç İzle / Film / Tivibu Vitrin klasörü altında Babalar Günü'ne özel komedi ve dram türünde filmler sunan Tivibu'nun bu hafta öne çıkan filmleri ise şöyle;

  • 7. Koğuştaki Mucize (2019)
  • Annem (Mia madre / My Mother, 2015)
  • Babam ve Oğlum (2005)
  • Bir Dünya ki… (In a World…, 2013)
  • Fırtınadan Sonra (Umi yori mo mada fukaku / After the Storm, 2016)
  • Gerçek Efsaneler (Urban Legend, 1998)
  • Hindistan Eşkıyaları (Thugs of Hindostan, 2018)
  • Hokkabaz (2006)
  • İnatçı Bir Adam (Lerd / A Man of Integrity, 2017)
  • Karavan (The Leisure Seeker, 2017)
  • Küçük Kahraman (Little Hero, 2018)
  • Küçük Kız Kardeşim (Umimachi Diary / Our Little Sister, 2015)
  • Penguenler Takımı Uzayda (Penguin League, 2019)
  • Sahaf (The Bookshop, 2017)
  • Süper Baba (Big Daddy, 1999)
  • Süpermen 3 (Superman III, 1983)
  • Uzun Zaman Önce (2019)
  • Yerçekimi (2013)
  • Yıldızlararası (Interstellar, 2014)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Ahlat'ın Yolculuğu 1. Bölüm "12 Punto 2021 Özel" (2018)
  • Ahlat'ın Yolculuğu 2. Bölüm "12 Punto 2021 Özel" (2018)
  • Ahlat'ın Yolculuğu 3. Bölüm "12 Punto 2021 Özel" (2018)
  • Başkalarının Hayatı (Das Leben der Anderen / The Lives of Others, 2006)
  • Biz Bir Dolaşalım (2016)
  • Bünyamin (2015)
  • Dağların Ardında (Tramontane, 2016)
  • Dangal (2016)
  • Ekisporter (2016)
  • Koyverdin Gittin Beni (2015)
  • Mak Lintok: Altın Adam (McLintock!, 1963)
  • Rafadan Tayfa 2: Göbeklitepe (2019)
  • Ufak Sahtekârlıklar (Small Time Crooks, 2000)
  • Umut Apartmanı (2016)
  • Uzun Sürmüş Bir Kış "12 Punto 2021 Özel" (2018)
  • Yağmurdan Önce (Pred dozhdot / Before the Rain, 1994)
  • Yeni Hayat (2015)


Festival ajandası


12 Punto TRT Senaryo Günleri

TRT'nin bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceği 12 Punto TRT Senaryo Günleri'nin uluslararası jüri üyeleri belli oldu; tamamı kadınlardan oluşan, dünya sinemasının en önemli beş ismi jüri koltuğuna oturacak.

22-29 Haziran tarihleri arasında, 9 farklı ülkeden katılımla 3 ayrı platformda düzenlenecek programda dünya sinemasının önde gelen isimleri bir araya gelecek.

Ken Loach filmlerinin yapımcısı Rebecca O'Brien, Oscar adayı TRT Ortak Yapımı Quo Vadis, Aida? filminin yönetmeni Jasmila Zbanic ve Oscar adayı TRT destekli Honeyland filminin yönetmeni Tamara Kotevska da 12 Punto kapsamında masterclass verecek.


Dünya sinemasının kadın patronları 12 Punto'da

Dünya sinema endüstrisinin önde gelen isimlerinin yer aldığı uluslararası jüri üyeleri arasında; Oscar adayı TRT Ortak Yapımı Quo Vadis Aida? filminin yönetmeni Jasmila Zbanic (Bosna Hersek), Ken Loach filmlerinin yapımcısı Rebecca O'Brien (İngiltere), Berlin Film Festivali Ortak Yapım Marketi Direktörü Martina Bleis (Almanya), Asya Pasifik Ödülleri Başkanı Tracey Vieira (Avustralya-ABD) ve dünyanın en önemli satış ajanslarından Memento'nun Alım Direktörü Sata Cissokho (Fransa) yer alıyor.

Tamamı kadınlardan oluşan uluslararası jüri üyeleri 28 Haziran günü finalist proje ekiplerinin sunumlarını izleyerek, 12 finalist proje arasından 4 projeye TRT Ortak Yapım Ödülü, 4 projeye ise TRT Ön Alım Ödülü verecek.


Oscar'da yarışan TRT Ortak Yapımı filmlerin yönetmenleri İstanbul'da

Son iki yıldır Oscar törenlerinde yarışan TRT Ortak Yapımı ve TRT destekli filmlerin yönetmenleri 12 Punto için İstanbul'a geliyor.

2021 Oscar ödüllerinde En İyi Uluslararası Film kategorisinde yarışan TRT Ortak Yapımı Quo Vadis, Aida? filminin yönetmeni Jasmila Zbanic ve yapımcısı Damir İbrahimovic 12 Punto'da olacak.

Quo Vadis, Aida? filmi 12 Punto programı kapsamında İstanbul'da ilk kez gösterilecek.

Zbanic ve Ibrahimovic gösterimin ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayarak, bir söyleşi verecek.

2020 yılında Oscar ödüllerinde En İyi Uluslararası Film ve En İyi Belgesel kategorilerinde yarışan TRT destekli Makedonya yapımı Honeyland (Bal Ülkesi) filminin yönetmenleri Tamara Kotevska ve Ljubomir Stefanov da 12 Punto'da İstanbul'da olacak, etkinlik kapsamında Honeyland filminin gösterimi yapılacak.


Sinema ustalarından "Masterclass"

12 Punto kapsamında herkese açık gösterimler, masterclasslar, paneller ve söyleşiler 22-29 Haziran tarihleri arasında İstanbul Feriye Sineması'nda gerçekleştirilecek.

22 Haziran Salı günü saat 11.00'de dünyanın en etkili satış ajanslarından Memento'nun Alım Direktörü Sata Cissokho Film Endüstrisinde Satış Ajanslarının Rolü üzerine bir masterclass verecek.

Aynı gün saat 17.00'de ise Ken Loach'un yapımcısı Rebecca O'Brien "Bir Ken Loach Filmi Yapmak" başlıklı masterclass verecek.

Berlin Film Festivali Ortak Yapım Marketi Direktörü Martina Bleis 24 Haziran Perşembe günü saat 14.00'te "Uluslararası Ortak Yapımlar ve Ortak Yapım Marketleri" konulu bir masterclass verecek.

Aynı gün saat 17.00'de EAVE yöneticisi Lise Lense-Møller "Ortak Yapımların Yol Haritası" konulu masterclass verecek.

Feriye Sineması'nda gerçekleştirilecek masterclasslara, izleyiciler sosyal mesafe kurallarına uyarak katılım sağlayabilecek.


TRT 2'de her akşam 12 Punto özel yayını

22-29 Haziran tarihlerinde her akşam saat 19.00'da TRT 2'de "12 Punto Özel" yayını izleyiciyle buluşacak.
Programda 12 Punto finalistleri ile röportajlar, etkinlik ile ilgili gelişmeler, Türk sinemasının ödüllü yönetmen ve yapımcılarıyla söyleşiler ve masterclasslar yer alacak.

Bu yıl ayrıca 12 Punto Özel programının hemen ardından her akşam saat 20.00'de "12 Punto Film Saati" yayınlanacak.

Bu bölümde TRT Ortak Yapımı film gösterimlerinin yanı sıra, Nuri Bilge Ceylan'ın Ahlat Ağacı filminin kamera arkası görüntülerinden oluşan üç bölümlük Ahlat'ın Yolculuğu ve Kış Uykusu filminin kamera arkası görüntülerinden oluşan Uzun Sürmüş Bir Kış belgeselleri televizyonda ilk kez TRT 2'de gösterilecek.

29 Haziran akşamı düzenlenecek 12 Punto Kapanış ve Ödül Töreni ise yine TRT 2'de canlı yayınla ekranlara gelecek.


İstanbul Film Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 40. İstanbul Film Festivali sinemalara geri dönüyor; Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sinemaları'nda ve çevrim içinde izleyicilerle buluşuyor.

İstanbul Film Festivali'nin Uluslararası Yarışması da haziran ayında gerçekleştirilecek; aralarında festivalin Galalar bölümü filmlerinin de yer aldığı 16 uzun ve 6 kısa metrajlı filmin filmonline.iksv.org'da çevrim içi gösterimi yapılacak.


Uluslararası Yarışma

40. İstanbul Film Festivali'nin Uluslararası Yarışma bölümünde "sinemaya yeni bakışlar" temasını izleyen filmler festivalin büyük ödülü Altın Lale için yarışıyor, Uluslararası Yarışma'da 9 ülkeden 11 film yer alıyor.

Altın Lale için yarışan filmler 18 Haziran - 4 Temmuz tarihlerinde Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sinemaları'nda gösterilecek.

40. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma jüri başkanı yönetmen Radu Jude, jüri üyeleri yönetmen Mahnaz Mohammadi, oyuncu Katia Goulioni, oyuncu Numan Acar, fotoğrafçı, yönetmen Fabrizio Maltese.


Uluslararası Yarışma filmleri

Bekâretin Sonu (Death of a Virgin and the Sin of Not Living, 2021, George Peter Barbari, Lübnan)
Cryptozoo (2021, Dash Shaw, ABD)

Dirlik Düzenlik (2020, Nesimi Yetik, Türkiye)

İnsan Faktörü (Human Factors, 2021, Ronny Trocker, Almanya-İtalya-Danimarka)

Kod Adı: Nagazaki (Kodenavn: Nagasaki / Code Name: Nagasaki, 2021, Fredrik S. Hana, Norveç)

Madalena (2021, Madiano Marcheti, Brezilya)

Nemesis (2020, Thomas Imbach, İsviçre)

Örümcek ve Kız (Das Mädchen und die Spinne / The Girl and the Spider, 2021, Ramon Zürcher, Silvan Zürcher, İsviçre)

Sansür (Censor, 2021, Prano Bailey-Bond, İngiltere)

Şubat (Février / February, 2020, Kamen Kalev, Bulgaristan-Fransa)


Haziran Gösterimleri

Festivalin merakla beklenen bölümleri bu yıl Haziran Gösterimleri başlığı altında birleşti.

Geniş kitlelere seslenen, ünlü yıldızların usta yönetmenlerle buluştuğu, merakla beklenen, ödüllü güncel filmler izleyiciyle buluşacak.

Haziran gösterimlerinde yer alan filmler arasında 2020 Filmekimi Galaları kapsamında izlediğimiz, En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu Oscarları dahil birçok ödül kazanan Nomadland (Chloé Zhao), oyuncu Daniel Brühl'ün yönettiği ilk film Karşı Komşu, Gia Coppola'nın son filmi Mainstream, Venedik'te Jüri Büyük Ödülü'nü kazanan Yeni Düzen (Michel Franco), Berlin'de Gümüş Ayı Büyük Jüri Ödülü'nü kazanan Çarkıfelek (Ryûsuke Hamaguchi), bu yıl festivalin Sinema Onur Ödülü'nü alacak olan jet rejisör lakaplı Çetin İnanç'ın yönettiği kült bilimkurgu Dünyayı Kurtaran Adam, Berlin'de büyük ödül Altın Ayı'yı kazanan Kaçık Porno (Radu Jude), yine Berlin'de En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan Doğal Işık (Dénes Nagy), Questlove'ın yönettiği Sundance'te İzleyici Ödülü kazanan müzik belgeseli Summer of Soul, Hong Sang-soo'nun Berlin En İyi Senaryo Ödülü'nü alan yeni filmi Takdim ve Atıf Yılmaz'ın yönettiği, yeni restore edilen Metin Oktay melodramı Taçsız Kral sayılabilir.


Çevrim içi gösterimler

40. İstanbul Film Festivali'nin çevrim içi gösterimleri sinemaya ya da açık hava gösterimlerine gidemeyen izleyicileri çevrim içinde buluşturuyor.

Haziran programından 16 uzun 6 kısa metrajlı film filmonline.iksv.org'da gösterime açılıyor.


İstanbul Modern Sinema

İstanbul Modern Sinema, çevrim içi programlarına İlham Perileri ile devam ediyor; ilhamın gelmesi, kaybolması ve ilahi güçlere sahip olduklarına inanılan ilham perilerinin işlendiği seçki, 18-30 Haziran tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor.

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg A.Ş'nin katkılarıyla düzenlediği İlham Perileri adlı çevrim içi gösterim programında ilham kavramını işleyen 6 film yer alıyor.

Aralarında Türkiye'de ilk kez gösterilecek kurmaca ve belgesel filmlerin de olduğu seçkide ilhamın gelmesi, kaybolması ve ilahi güçlere sahip olduklarına inanılan ilham perileri işleniyor.


Su perisi Undine'nin efsanesi

Program Christian Petzold'un, Berlin Film Festivali'nde yarışan ve mitolojiyi günümüz Berlin'ine taşıdığı peri masalı Undine'nin gösterimiyle başlıyor.

Film gösterimiyle eş zamanlı olarak, İstanbul Modern'in YouTube kanalında müzenin film küratörü Müge Turan ve sinema yazarı Engin Ertan'ın, Undine efsanesini yeniden yorumlayan yönetmen Petzold ile yaptığı özel röportaj da yayına giriyor.


Türkiye'de ilk kez

1988'de 27 yaşında ölen Amerikalı sokak sanatçısı Jean-Michel Basquiat'nın meşhur olmadan önceki dönemine odaklanan Jean-Michel Basquiat'nın Gençliğinin Son Yılları: İşte Bu! belgeseli de Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşuyor.

Seçkide ayrıca, sanat tarihinin en önemli ressamlarından Rembrandt'ın müzelerden koleksiyonerlere uzanan, bugün halen güçlü olan ilham enerjisini anlatan belgesel Benim Rembrandt'ım; ünlü korku yazarı Shirley Jackson ile yeni romanının konusu yapmaya karar verdiği genç kadın Rose'un girift ilişkisini inceleyen Shirley; Sudan'da siyasi rejim yasaklasa da sinemadan ilham almaya devam eden dört sinemacıyı anlatan Ağaçlardan Bahsetmek de yer alıyor.


Ücretsiz ve çevrimiçi

İstanbul Modern'in web sitesi üzerinden erişime sunulan filmler, gösterim programında belirtilen tarih-saat aralıklarında izlenebiliyor.

İlham Perileri programı ise şöyle;

18-20 Haziran 2021

Undine (2020)

Yönetmen: Christian Petzold

20-22 Haziran 2021


Neden Yaratıcıyız? (Why Are We Creative: The Centipede's Dilemma, 2018)

Yönetmen: Hermann Vaske

22-24 Haziran 2021


Benim Rembrandt'ım (My Rembrandt, 2019)

Yönetmen: Oeke Hoogendijk

24-26 Haziran 2021


Shirley (2020)

Yönetmen: Josephine Decker

26-28 Haziran 2021


Ağaçlardan Bahsetmek (Talking About Trees, 2019)

Yönetmen: Suhaib Gasmelbari 

28-30 Haziran 2021


Jean-Michel Basquiat'nın Gençliğinin Son Yılları: İşte Bu! (Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat, 2017)

Yönetmen: Sara Driver

SALT Galata'dan Canlı Gökyüzü Yayını

Yoko Ono'nun SKY T.V. işinden ilhamla hazırlanan Gökyüzü TV etkinliği 21 Haziran ekinoksunda 24 saat canlı yayında!

Getty Research Institute (Getty Araştırma Enstitüsü) ve Feminist Center for Creative Work (Yaratıcı Çalışmalar İçin Feminist Merkez), Yoko Ono'nun iş birliğiyle Zoom üzerinden, Kuzey Yarım Küre'de yazın başladığı 21 Haziran'da 24 saatlik bir gökyüzü yayını yapacak.

Ono'nun 1967'de Londra'daki Lisson Gallery'de sergilenmek üzere, "göğün seyri için bir televizyon" olarak yeniden kavramsallaştırdığı SKY T.V. işinden ilhamla hazırlanan toplu canlı yayın etkinliğine, aralarında SALT'ın da bulunduğu çok sayıda kültür ve araştırma kurumu katılacak.

Seyahat imkânlarının sınırlı fakat bağ kurma arzusunun güçlü olduğu bu olağanüstü dönüşüm sürecinde, Ono'nun "sermaye ve mülkiyetten uzakta bir olasılıklar ve yenilenme alanı" fikriyle başvurduğu gökyüzü, dünyanın dört bir yanından bir günlük seyre açılacak.

SALT Galata'dan gerçekleştirilecek İstanbul yayını, 21 Haziran Pazartesi günü Türkiye saatiyle 15.42'de başlayacak.

ABD'den Almanya'ya, Rusya'dan Güney Kore'ye, Antarktika'dan Grönland'a, "Çilek Ayı" olarak adlandırılan dolunay sırasında yaşanan tutulmaya denk gelen gerçek zamanlı gökyüzü yayınlarını takip etmek için bu bağlantıdan (https://zoom.us/webinar/register/WN_SRK9XUXLSQOd0lQi35yWWQ) ücretsiz kayıt yaptırabilirsiniz.

Görsel: Washington için Sky T.V., Yoko Ono, 1966/2014, kapalı devre video enstalasyonu, değişken boyutlar.

Joseph H. Hirshhorn Purchase Fund, 2016. Fotoğraf: William Andrews. Hirshhorn Museum and Sculpture Garden.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU