ABD Temsilciler Meclisi, Irak’ta savaş yetkisinin kaldırılmasını onayladı

Demokratlar, yetkinin kaldırılması için Senato'da destek toplamak için uğraşıyor

Chuck Schumer / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

ABD Temsilciler Meclisi dün, 2002'de Kongre'den geçen Irak'ta Askeri Güç Kullanımı için Yetki’yi (AUMF) yürürlükten kaldıran yasa tasarısını 161’e karşı 268 oyla kabul etti.

Dosyanın bir sonraki durağı ABD Senatosu olacak. Dosyanın bu yıl oylamaya konacağını söyleyen Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, “Irak Savaşı en az 10 yıl önce sona erdi. 2002'de kabul edilen AUMF artık 2021'de geçerli değil” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak ABD'nin Irak ve halkıyla olan ilişkisinden vazgeçmeyeceğini vurgulayan Schumer, böyle bir kararın göreve gelen başkanların askeri maceralarını haklı çıkarmak için yargısal argümanlara başvurmaktan caydırmak amacıyla alındığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokratlar, yetkinin kaldırılması için Senato'da destek toplamak için uğraşıyor. Tasarıyı destekleyen bir bildiri yayınlayarak bu yöndeki çabaları desteklediğini ifade eden ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Yönetim, 2002 tarihli AUMF’nin yürürlükten kaldırılmasını destekliyor. ABD’nin esasen 2002 tasarısına dayalı olarak devam eden askeri faaliyetleri bulunmuyor. Bu yetkiyi kaldırmanın mevcut askeri operasyonlar üzerinde çok az etkisi olacak.”

Cumhuriyetçiler alternatif sunulmadan yetkinin kaldırılmasını desteklemeyi reddederken Beyaz Saray ise Biden'ın bu alternatifi ortaya koymak ve ABD’lilerin terörist tehditlerden korunmasına devam edilmesini sağlamak için Kongre ile birlikte çalışacağını vurguladı.

Yürürlükten kaldırılan yasa tasarısını önümüzdeki hafta komisyonunda görüşerek oylamaya sunacağını duyuran ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez, diplomatik çabalara öncelik vermek için ABD ile Irak arasındaki ikili ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bunun Irak halkının desteği ve koordinasyonuyla gerçekleşeceğinin altını çizdi.

Tasarı, yetkinin geri alınmasının ABD'nin artık Irak'ın düşmanı değil de ortağı olduğuna dair açık bir diplomatik mesaj sayılacağını vurgulayan Senatör Todd Young’ın yanı sıra bir dizi Cumhuriyetçinin de desteğine sahip.

AUMF, Saddam Hüseyin rejimine karşı askeri güç kullanımına izin vermek için 2002 yılında Kongre tarafından kabul edilmişti. Eski Başkan Donald Trump bu yetkiyi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü saldırıyı düzenlemek için kullanmıştı.

ABD’li siyasetçiler, Irak'taki mevcut ABD operasyonlarının 11 Eylül saldırıları ardından 2001'de Kongre’de kabul edilen başka bir askeri güç kullanım yetkisi kapsamında olduğuna dikkat çekiyor.

ABD Kongresi 2001 yılında, 11 Eylül Saldırıları sonrasında eski ABD Başkanı George W. Bush'a terör örgütlerine karşı koyma yönünde Afganistan ve Irak'ı vurma yetkisi vermişti. Kongre, 2001 tarihli yetkiyi yakın zamanda yürürlükten kaldırma niyetinde değil.

ABD Kongresi daha önce de 1991 yılında, Başkan George H. W. Bush'a Kuveyt'in işgalini takiben Irak'ta askeri güç kullanımına izin veren farklı bir yetkiyi kabul etmişti. Kongre, aynı oylamada 2002'deki yetkiyi kaldırmak için bunu iptal etmeyi planlıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU