Deniz Poyraz toprağa verildi

Katil Onur Gencer tarafından öldürülen Poyraz’ın cenazesine binlerce kişi katıldı

Fotoğraf: HDP

İzmir’de Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik saldırıda öldürülen Deniz Poyraz, binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Ailesi, yakınları ve partililer, cenazeyi almak üzere Konak ilçede bulunan Tepecik Mahallesi’ndeki Mezarlıklar Müdürlüğü’ne geldi. Ailesi Poyraz’ın tabutunun başında ağıt yaktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Poyraz'ın cenaze törenine İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Sera Kadıgil ve Orhan Sarıbal, Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yüce, CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik, İstanbul Sözleşmesi Kampanya Grubu ve HDP milĺetvekilleri katıldı.

Anne Fehime Poyraz: Derman bulamayasın

Mezarlıklar Müdürlüğü önünde ağıt yakan annesi Fehime Poyraz, “Benim kızıma ne işkence çektirdiyse, Allah ona da versin. Nasıl içim yandıysa, onun annesinin içi de yansın. Hayatta kimseye beddua etmedim ama içim yandı, onun annesinin içi de yansın. Denizler ölmez, Deniz gitti, binlerce Deniz gelecek. Ne mutlu bana ki Deniz’in annesiyim. Bir kadına o kadar işkence yapılır mı? Faşist. Senin kızıma ne hakkın vardı. Allah belanı versin, derman bulamayasın inşallah” dedi.

"Ayaktayım yıkılmam. Yıkılmayacağım. Ben de Deniz gibi güçlüyüm" diyen anne Poyraz, "Bu kan dursun yeter! Benim kızım son olsun" çağrısı yaptı.

Aile evine götürüldü

Mezarlıklar Müdürlüğünden kadınlar tarafından omuzlanan Poyraz’ın tabutu, zılgıtlar eşliğinde aile evinin bulunduğu Bağkuyu Mahallesi’ne götürüldü.

Poyraz'ın cenazesini mahalle girişinde karşılayan yüzlerce kişi, "Şehit namirin" sloganlarıyla aile evine doğru yürüyüşe geçti. Poyraz'ın cenazesinin getirildiği aile evinin önünde bir toplanan kitle, sık sık "Denizler ölmez" sloganları attı.

Törene katılanlar konuşma yaptı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de törene katıldı.

Soyer, törendeki konuşmasında kardeşlik vurgusu yaparak "Ne sadece HDP'ye ne sadece Kürtlere, bu kurşunlar hepimize, kardeşliğimize, birlikteliğimize, geleceğimize sıkıldı. Asla ölmeyeceğiz. Kardeşçe çok güzel bir geleceği hep beraber kuracağız" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da "İl örgütümüze alçakça bir saldırı yapıldı, karşımızda kan düzeni var. Bu iktidarın yarattığı nefret ortamı bizleri, Kürt halkını, onun temsilcilerini hedef gösteren sözcüleri, bu cinayetin zeminini kendi elleriyle hazırlamışlardır. Sorumluları iktidarın ta kendisidir. Hiç kimse bu münferit bir olay, bir meczubun saldırısı demesin. Bunu kim diyorsa bilin ki planın ortağıdır, cinayetin sorumlusudur" diye konuştu.

Sancar konuşmasının devamında "Önce kürtlere saldırıyorlar, siyasette baş edemediler, mahkemelerde baş edemediler, şimdi eli kanlı katillerini devreye soktular. Yine baş edemeyecekler. Halkımızla birlikte dimdik ayaktayız, mücadelemizi inançla sürdüreceğiz. Deniz Poyraz bu mücadelenin en güzel sembollerinden biridir. Deniz'e söz veriyoruz, senin hayallerini mutlaka gerçekleştireceğiz. Bu yalan, kan ve talan düzenine mutlaka bitireceğiz. Annesinin sözüyle son vereceğim: Bir Deniz, gitti binler geliyor" ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da "AKP gibi düşünmeyenleri, ona itiraz edenleri her gün susturmak isteyenlere karşı daha fazla bir arada olmak, mücadele etmek ve direnmek önemliydi. Acımız büyük. Deniz yoldaşınızın bize bırakmış olduğu mirasın, bize devretmiş olduğu bayrağın taşıyıcısı olacağımıza kadınlar olarak bir daha söz veriyoruz. Onun bize bıraktığı mirası asla yerde bırakmayacağız, asla yere düşürmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Bu tek başına yapılan bir iş değil" diyen Buldan, şöyle devam etti:

Hiç kimse bu olayın provokasyon olduğu masalı da anlatmasın. Bu asla provokasyon değil, direkt Kürtlere HDP'ye yapılan operasyondur, katliamdır. Biz bu katliamın gerçekleşeceğini daha önce gördük, 'Bunlar daha iyi günleriniz' diyen Cumhurbaşkanı'nın ifadelerinden sonra bu ülkede cinayet işleneceğini gördük. Bu cinayeti işleyen zihniyetle HDP'ye kapatma davasını açan aynı zihniyettir. Ama bizler ne olursa olsun demokratik siyaset anlayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkeye demokrasiye de adaleti de barışı da özgürlüğü getireceğiz. Bunun sözünü bir kez daha veriyoruz.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise “Halkımızın başı sağ olsun. Deniz yoldaşımız 6 kurşunun öldüremediği bir yoldaşımızdır. Ona sıkılan kurşun, bize sıkılmıştır. Milyon dolarları götürenlere ses çıkmasın diye sıkılan kurşundur. Bugün emek güçleri, demokrasi güçleri ile yan yanayız. Biz bu filmi daha önce gördük ama aynı nehirde iki kez yıkanılmaz. Bir kez daha provokasyonlara, siyasi cinayetlere izin vermeyeceğiz. Tüm halkımızla birleşelim çete, mafya düzenine geçit vermeyelim” ifadelerinde bulundu.

 

Evrensel

DAHA FAZLA HABER OKU