Yüzlerce New Yorkluya bozuk Kovid aşısı yapılmış

Hatadan sorumlu şirket, The Independent'a yaptığı açıklamada, "Pfizer'a danıştıktan sonra, New York Şehri Sağlık Bakanlığı'nın şirket adına herkese, tekrar gelerek başka bir aşı daha olmaları uyarısında bulunulan bir eposta yolladığını" ifade etti

Aşının Times Meydanı'ndaki aşı alanında yanlış depolanması sebebiyle yüzlerce kişinin başka bir aşı daha olması gerekiyor (Associated Press) 

New York kentinde yaşayan yaklaşık 900 kişiye, kendilerine "bozulmuş" Kovid-19 aşısı yapıldığı ve bu yüzden ilave bir doza ihtiyaçları olduğu bildirildi.

"Son kullanma tarihi geçmiş" aşılar, 5-10 Haziran arasında Manhattan'daki Times Meydanı'nda düzenlenen NFL Experience etkinliğinde bir aşı kliniğinde yapıldı. Söz konusu aşı merkezi 07:30-19:30 saatleri arasında günde 12 saatlik maksimum kapasitede çalıştığında bin 500 doz aşı yapabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak merkezi işleten ATC Vaccination Services şirketi, yapılan aşıların uygunsuz saklama nedeniyle etkisiz olduğuna inanıldığını belirterek, 899 kişiye tam aşılı sayılabilmeleri için ilave bir doz daha yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, kullanılan aşı dondurucuda sadece iki hafta saklanabiliyor.

Durumdan etkilenenlere gönderilen mesajı gören The New York Post'a göre, mesajda, "5-10 Haziran 2021 tarihleri arasında Times Meydanı'ndaki NFL Experience aşılama alanında yaptırdığınız Pfizer-BioNTech KOVID-19 aşısı sebebiyle sizinle iletişime geçiyoruz. Aşının yapılmadan önce onaylanan süreden uzun zaman dondurucuda kaldığı, aşı yapıldıktan sonra anlaşılmıştır" denildi.

Ayrıca, ikinci aşılamanın Pfizer-BioNTech aşısı sunan herhangi bir lokasyonda gerçekleştirilebileceği belirtildi. İlave aşının hatalı dozun yapıldığı kol yerine "diğer kola" yapılması gerekse de, aşılama hemen gerçekleştirilebiliyor. Tam aşılı olarak sınıflandırılmak için bir kişinin Moderna veya Pfizer-BioNTech aşılarından birinden çift veya Johnson & Johnson aşısından tek doz yaptırmış olması gerekiyor.

Kimliğinin gizli kalmasını isteyen iki çocuklu bir baba, ortaya çıkan hatadan dolayı öfkeli.

The New York Times'a yaptığı açıklamada, "Arayan adam doktor bile değildi" dedi. Bu kişi aynı zamanda hatanın bu kadar geç farkına varılmasına ne kadar öfkelendiğini de dile getirdi.

Aşılama alanında ATC Vaccination Services'in yerine başka bir şirket getirildi.

ATC Vaccination Services sözcüsü, The Independent'a yaptığı açıklamada, "Söz konusu aşıları alanlara verdiğimiz rahatsızlık sebebiyle özür diliyoruz. Halkın her şeyden önce yaptırdıkları aşıda bir tehlike olmadığı konusunda bilgilendirildiğimizi bilmesini istiyoruz" dedi.

Açıklamada, "Pfizer'a danıştıktan sonra, New York şehri Sağlık Bakanlığı şirket adına herkese, tekrar gelerek başka bir aşı daha olmaları uyarısında bulunulan bir e-posta yolladı" ifadeleri de yer aldı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU