Bitcoin'i yasal para kabul eden ilk ülke, enerji kaynağı olarak gözünü volkanlara dikti

Filistin asıllı El Salvador Devlet Başkanı Bukele: Bitcoin madenciliği için volkanlarımızdan çok ucuz, yüzde 100 temiz, yüzde 100 yenilenebilir ve sıfır emisyonlu enerji sağlayacak tesislere dair bir plan hazırlaması talimatını verdim

El Salvador'da toplam enerji üretiminin yüzde 20'si jeotermalden geliyor (Twitter / @Bitcoin)

Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul eden ilk ülke El Salvador, kripto para madenciliğinde volkan enerjisinden yararlanmayı planlıyor.

Orta Amerika ülkesi 9 Haziran'daki hamlesi, kripto para madenciliğinin nasıl yapılacağı konusunda soru işaretleri uyandırmıştı. Zira Bitcoin madenciliğinde, büyük miktarda enerjiye ihtiyaç duyuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin ABD'nin en büyük bankalarından Bank of America'nın martta yayımladığı bir rapora göre, Bitcoin endüstrisinin karbondioksit emisyonu, 9 milyon otomobile eşit.

Milyarder girişimci Elon Musk geçen ay, Bitcoin işlemlerinin çevreye verdiği zararı gerekçe göstererek Tesla'nın elektrikli araçlar için bu kripto parayla ödeme kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

 

 

Ancak El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, bu sorunu çözmek adına volkandan sağlanacak yenilenebilir enerjiye işaret etti.

Filistin asıllı Devlet Başkanı, 9 Haziran'da attığı tweet'te şöyle yazdı:

Devlete ait jeotermal elektrik şirketi LaGeoSV'nin başkanına, Bitcoin madenciliği için volkanlarımızdan çok ucuz, yüzde 100 temiz, yüzde 100 yenilenebilir ve sıfır emisyonlu enerji sağlayacak tesislere dair bir plan hazırlaması talimatını verdim. Bu hızla ilerleyecek.

Bukele bunun ardından yeni bir jeotermal kuyunun görüntüsünü paylaşarak şu ifadeyi kurdu:

Mühendislerimiz, volkanlarımızdan yaklaşık 95 megawatt, yüzde 100 temiz ve 0 emisyonlu jeotermal enerji sağlayacak yeni bir kuyu kazdıklarını bildirdi. Bunun etrafında tam kapsamlı Bitcoin madencilik merkezi tasarlamaya başladık. Kuyudan çıkan şey saf su buharı.

Volkanlarla dolu ülke, Orta Amerika'daki en büyük jeotermal enerji üreticisi. El Salvador, toplamda 644 megavat olarak tahmin edilen jeotermal enerjinin üçte birini kullanıyor.

Öte yandan Bukele, Bitcoin'e desteğini göstermek için 6 Haziran'da kırmızı lazer göz akımına katılarak resmi Twitter hesabındaki fotoğrafını değiştirmişti. 

Bitcoin’in 100 bin dolara ulaşmasını isteyen kripto para sektöründen figürler, Şubat 2021’de fotoğraflarına lazer gözler koymaya başladı. Bir dönem Tesla ve SpaceX şirketlerinin CEO'su Elon Musk’ın da katıldığı akım, özellikle Twitter kullanıcıları arasında yayıldı. Sektörden isimler, lazer gözlerin güçte artış anlamına geldiğini ifade ediyor.

 

 

Bukele, çarşamba günü kırmızı lazeri jeotermal enerjiye işaret eden mavi lazerle değiştirdiği yeni bir fotoğraf da paylaştı.

 

Independent Türkçe, RT, Reuters, Coinkolik

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU