Pfizer'ın Kovid aşısı, Delta varyantına karşı daha az antikor sağlıyor

Bir doz Pfizer aşısından sonra kan örneklerinde baskın Delta varyantına karşı yalnızca yüzde 32 antikor koruması olduğu görüldü

Bilim insanları Pfizer aşısının dozları arasındaki sürenin kısaltılmasını ve sonbaharda destekleyici dozlar yapılmasını öneriyor (AP)

Yakın tarihli bir araştırmada Pfizer aşısı yapılanların Delta varyantına karşı koruma sağlayan antikor sayısının orijinal Kovid-19 suşuna nazaran neredeyse 5 kat daha az olduğu, aynı zamanda bu antikor seviyelerinin zamanla ve yaşla birlikte azaldığı bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Francis Crick Enstitüsü ve Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülen çalışma, mümkün olduğunca çok kişiyi hastaneden uzak tutmak için dozlar arasındaki sürenin kısaltılması ve destekleyici dozlar yapılması gerektiğine dair daha fazla kanıt sağladı.

Çalışmada Pfizer aşısı olan 250 sağlıklı kişiden alınan kan örnekleri analiz edildi ve bu kişilerin antikorlarının farklı Kovid varyantlarını etkisiz hale getirme kabiliyeti incelendi.

Bir doz Pfizer aşısı olanlar orijinal suşa karşı yüzde 79, Alfa (Kent) varyantına karşı yüzde 50 ve Delta (Hindistan) varyantına karşı sadece yüzde 32 antikor korumasına sahipti.

Araştırmacılar sonuçlarda cinsiyete veya vücut kitle endeksine dayalı önemli bir fark bulamadı fakat ikinci dozu alanlar arasında bile zaman ve yaşla birlikte tüm varyantlara karşı antikor düzeylerinin düştüğünü belirledi.

Çalışmanın yazarları özellikle yaşlılar ve bağışıklığı zayıflamış olanlar için sonbaharda destekleyici dozlar yapılmasını ve antikor düzeylerinin iyileştirilmesi için birinci ve ikinci dozlar arasındaki sürenin kısaltılmasını öneriyor.

Fakat aşının etkililiğinin tek ölçütü antikor seviyeleri değil ve bilim insanları virüsün aşılardan kaçmak için nasıl evrimleştiğini daha iyi anlamak adına ek çalışmaların gerekli olacağını söylüyor.

UCLH Bulaşıcı Hastalıklar danışmanı ve çalışmada kıdemli klinik araştırma görevlisi olarak yer alan Emma Wall şunları söyledi:

Bu virüs muhtemelen bir süre daha etrafta olacak, bu yüzden çevik ve uyanık kalmamız gerekiyor. Çalışmamız, değişen riskler ve koruma hakkında hızla kanıt sunabilmemiz için pandemideki değişimlere yanıt verecek şekilde tasarlandı.

Crick Enstitüsü'nde RNA Virüs Çoğaltma Laboratuvarı'nın grup lideri olan David L. V. Bauer, çalışmayı "Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ve akademideki meslektaşları arasındaki, pandeminin bu yeni aşamasındaki değişiklikleri ele almamıza olanak sağlayabilecek etkili ortaklıklara dair güçlü bir örnek" olarak nitelendirdi.

Görüş almak için Pfizer'la irtibata geçildi.

Geçen hafta Birleşik Krallık genelinde 278 kişi şu anda baskın olan Delta varyantıyla acil servise başvurdu, bunlardan 94'ü hastaneye yatırıldı. 2 Haziran itibarıyla 12 bin 431 doğrulanmış Delta varyantı vakası vardı; bu bir hafta önceki 6 bin 959 vaka sayısına nazaran yüzde 79'luk bir artışa işaret ediyor.

Cuma sabahı Imperial College London'dan epidemiyolog Neil Ferguson, BBC'nin Today programında Delta varyantının eskiden baskın olan Alfa varyantına kıyasla muhtemelen yüzde 60 daha bulaşıcı olduğunu söyledi.

İngiltere Halk Sağlığı (Public Health England), Delta varyantında hastaneye yatma olasılığının Alfa varyantına kıyasla iki kat daha fazla olduğunu belirledi. Ne var ki hastaneye kaldırılanların çoğunluğu aşılanmamış ve virüse karşı koruma sağlayıp onu etkisiz hale getiren antikorları bulunmayan kişiler.

Francis Crick Enstitüsü aynı koronavirüs varyantlarına karşı AstraZeneca aşısının sağladığı antikor korumasının belirlenmesi için yapılan araştırmanın sürdüğünü söylüyor.




*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU