Akif Beki: Koalisyonlar geride kaldıysa bu ne!

"Sistem, cumhurbaşkanını tek yetkili yaptı ama bu tekelini çok ortakla paylaşmaya da muhtaç ve mahkum etti"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, geçmişte danışmanlığını yaptığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “koalisyon hükümetlerini” kastederek kullandığı “Türkiye çok partili sistemden huzur bulamıyor, netice de alamıyor” ifadesini eleştirdi.

Beki, “Koalisyonlar geride kaldıysa bu ne!” başlıklı yazısında önceki akşam TRT ekranına çıkan Erdoğan’ın şu sözlerini hatırlattı:

Parlamenter demokrasi artık bizim için mazi oldu. Hiçbir istikrarı olmayan koalisyonlarla iç içe sürekli zararda olan dönemleri yaşadık biz. Türkiye çok partili sistemden huzur bulamıyor, netice de alamıyor. Koalisyonlar dönemine dönmeyi milletimiz asla istemiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan’ın buradaki kastının “çok partili hükümet” olduğunu ifade eden Beki, Türkiye'nin şu andaki yönetim şekliyle ilgili olarak şunları yazdı:

Muhalefetin parlamenter sisteme dönüş çağrısını, tek başlılık sisteminden çok başlılığa geri dönmek gibi gördüğü açık. Ve bunu niye tehlikeli bulduğunu ifade ediyor. “Devlet idaresine istikrarı getirdik” cümlesi de bunu vurgulamıyor mu? Fakat şu anda iktidarda tek parti yönetimimi var? Koalisyon dönemleri geride kaldıysa AK Parti, MHP ile niye seçim ittifakı kuruyor? Perinçek’in Vatan Partisi, iktidara dışarıdan destek veren ortak rolü oynarken kendi kendine mi gelin güvey oluyor? Ayrıca İYİ Parti ile Saadet’i Cumhur İttifakına katma ihtiyacı nereden doğdu?

Çalkantılı, bunalımlı ve istikrarsız 90’lı yıllarda bile en fazla üç partili koalisyonlar görüldü. Onlar çok başlıydı, millete huzur vermiyordu da beş partili ittifak mı tek başlı oluyor, millete huzur ve devlete istikrar sağlıyor? Cumhurbaşkanlığı sistemi, koalisyonları bitirme vaadini yerine getiremedi.

"Yetkileri tek elde toplarken tek partinin iktidara gelme ihtimalini de bitirdi. Sistem, cumhurbaşkanını tek yetkili yaptı ama bu tekelini çok ortakla paylaşmaya da muhtaç ve mahkum etti" diyen Beki, şu ifadeleri kullandı:

Kaldı ki emniyet müdürünün İçişleri Bakanı’na meydan okuması, Bakan’ın İstanbul emniyetine söz geçirememekten yakınması, Adalet Bakanı’yla İçişleri Bakanı’nın örtük suçlamalarla atışması, bakan ve bürokratların birbirleriyle ters düşüp sürtüşmesi ancak koalisyonlarda mümkün olurdu.

İttifak partileri arasındaki görüş ayrılıklarını bırakın, bu tür çatışma ve gerginliklere artık AK Parti içinde rastlanıyor. Ayyuka çıktı, bütün cihan biliyor. Bilmezden gelerek nereye kadar!

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU