Türk ve ABD'li şirketler, Biden-Erdoğan görüşmesi öncesi iki lidere "daha fazla işbirliği" çağrısı içeren mektup gönderdi

Mektupta, lidere siyasi anlaşmazlıklar sebebiyle dalgalı seyir izleyen ikili ilişkilerin ekonomi ve ticaret alanında gerçekleştirilebilecek atılımlarla yeniden canlandırılması tavsiyesinde bulunuldu

Fotoğraf: AA (arşiv)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 14 Haziran'daki NATO zirvesinde yapacağı görüşme öncesi Türk ve Amerikan şirketler iki lidere "daha fazla işbirliği" çağrısı içeren ortak bir mektup yazdı.

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham) Erdoğan ve Biden'ın 14 Haziran'da planlanan yüzyüze görüşmesi öncesinde ikili ilişkilerin geliştirilmesi için Türk ve ABD işdünyasının son dönemde attığı adımların ele alındığı online bir toplantı düzenledi.

İki STK'nın Erdoğan ve Biden'a bir mektup yolladığını belirten AmCham Türkiye Başkanı Tankut Turnaoğlu şunları kaydetti:

İki ülke arasındaki stratejik ortaklığın temelinde ekonomideki güçlü ilişkiler olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle 14 Haziran'da gerçekleşecek NATO zirvesinde iki ülke başkanının biraraya geleceği toplantının açık ve sürdürülebilir bir diyaloğun gelişimine yönelik önemli bir adım olmasını temenni ediyoruz. Özel söktör olarak yaptığımız çağrıda stratejik işbirliğimizde ekonomik ve ticari ilişkilerin önemine odaklandık. Türkiye ve ABD işdünyası olarak geleceği birlikte kuralım dedik. 

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin siyasi anlaşmazlıklar sebebiyle gölgelenmemesi adına büyük çaba sarfettiklerini belirten TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ da, "Amacımız iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerini kuvvetlendirerek anlaşmazlıkların çözümü için sağlam bir zemin oluşturabilmek. Bu sebeple kısa süre sonra biraraya gelecek iki başkana da bu niyetimizi ortak bir mektup ile anlatmak istedik" dedi.

Yalçındağ şöyle devam etti:

Bu görüşme öncesinde Türk ve Amerikan taraflarını temsil eden iş insanları olarak iki başkana iletilmek üzere bir mektup hazırladık. İlişkilerde beyaz bir sayfa açılmasını arzu ettiğimizi, bunun için dostluk ve müttefiklik ruhunun güçlü bir şekilde vurgulanması gerektiğini belirttik. Mektubumuzda çeşitli anlaşmazlıklar sebebiyle dalgalı seyir izleyen ilişkilerin ekonomi ve ticaret alanında gerçekleştirilebilecek atılımlarla yeniden canlanabileceği tavsiyesinde bulunduk. Nitekim son yıllarda iki dost ve müttefik ülke arasındaki ilişkilerin siyasi ve askeri alanlara hapsolduğu, ticaretin ve yatırımların geri planda kaldığı kanaatindeyiz. Bu sebeple işdünyası olarak her iki başkana çağrıda bulunduk.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Türkiye'de faaliyet gösteren bir dizi ABD'li büyük şirketin üst yöneticileriyle videokonferans yöntemiyle bir araya gelmiş; bu görüşme Erdoğan ve Biden'ın 14 Haziran'da planlanan yüzyüze görüşmesi öncesinde ABD'li firmalarla nabız yoklama niteliği de taşıdığı şeklinde yorumlanmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU