Londra'da rekor baskın: İçi para dolu çantaları taşımakta zorlanan şüpheli, polisi 5 milyon sterline götürdü

"Ülke çapında da tek seferde el konan en büyük nakit para miktarlarından biri"

Paraların bir kısmı çantalarda bir kısmı da yatak bazasında saklıydı (Londra Metropolitan Polisi)

Birleşik Krallık'ta düzenlenen rekor baskında polis 5 milyon sterlinlik (yaklaşık 61 milyon TL) nakit paraya el koyarken, suçlulara hapis cezası verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Londra Metropolitan Polisi, şehirdeki silah ve uyuşturucu kaçakçılığı çetelerine karşı uzun süredir operasyonlar düzenliyor. Cuma günkü duruşma, 5 milyon sterlinlik operasyonun detaylarını kamuoyuna sundu.

Ekipler, 5 Haziran 2020'de Fulham bölgesindeki bir binayı yakın takibe aldı. Polisler, Ruslan Shamsutdinov'un binadan çıkarken elinde büyük çantalar taşıdığını gördü. Çantaları taşımakta epey zorlandığı fark edilen 36 yaşındaki şüpheli, ekipler tarafından durduruldu ve çantada "yüklü miktarda para" bulunduğu ortaya çıktı.  

Polisler Shamsutdinov'un kaldığı apartman dairesine de girdi ve yatak bazasında farklı poşetlere ve paketlere yerleştirilmiş toplam 5 milyon sterlinlik nakit para buldu. Buna ek olarak dairede bulunan en az 39 bin euro (yaklaşık 407 bin TL) ve 8 bin sterlinlik (yaklaşık 100 bin TL) nakit paraya da el kondu.

14 Haziran'daysa Serwan Ahmadi adlı bir şüpheli, ekiplerin gözetlediği bir noktada bir kişiye büyük bir çanta verirken görüldü. Daha sonra Edmonton bölgesindeki evinden yine elinde büyük bir çantayla çıktığı tespit edilen Ahmadi, polisler tarafından durduruldu. Şüphelinin elindeki çantada yaklaşık 60 bin sterlinlik (yaklaşık 730 bin TL) nakit para bulundu. Ayrıca evinde de yaklaşık 200 bin sterlin (yaklaşık 2,5 milyon TL) olduğu tespit edildi.

15 Haziran'da da geniş çapta kara para aklama işleri yürüttüğünden şüphelenilen Sergejs Auzins yakalandı. Auzins'in Rochester'daki evine düzenlenen baskında yaklaşık 15 bin 500 sterlin (yaklaşık 190 bin TL) bulundu.

Cuma günü Harrow Kraliyet Mahkemesi'nde görülen duruşmada, üç suçlu hakkındaki kararlar açıklandı. Buna göre Shamsutdinov'a üç yıl 9 ay, Auzins'e de 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Öte yandan Ahmadi'ye verilen bir yıl 8 aylık hapis cezasıysa iki seneliğine ertelendi. Suçlunun ayrıca 150 saat ücretiz çalışmasına da karar verildi.

Kararların belli olması üzerine Metropolitan Polis Teşkilatı organize suç örgütleri biriminin başındaki Jason Prins bir açıklama yaptı.

Ekipleri kutlayarak bunun teşkilat tarihinde tek seferde ele geçirilen en büyük nakit para miktarı olduğunu söyleyen Prins, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Londra genelindeki A sınıfı uyuşturucu ve silah kaçakçılığıyla ilgili uzun süredir düzenlenen operasyonların bir parçası olarak yapılan baskınlarda, Fulham'daki adreste 5 milyon sterlinin üzerinde para ele geçirildi. Bu Metropolitan Polis Teşkilatı tarihinde tek seferde el konan en büyük nakit para miktarı. Zannediyorum ki ulusal çapta da en büyüklerden biri.



Independent Türkçe, CNN, Daily Mail

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU