Üzerinde "aşılanmamış" yazan Nazi rozeti infiale neden oldu

Şapkacı kendini "Peki dünyadaki tiranlığa da kızıyor musunuz?" diye savundu

Tennessee'de nüfusun yüzde 31,6'sı iki doz aşıyı oldu (Facebook - Gigi Gaskins / Twitter - @INTLmischief / Kolaj: RT)

ABD'nin Tennessee eyaletindeki bir şapka dükkanı, "not vaccinated" (aşılanmamış) yazan sarı rozet şeklinde bir yama satmaya başladığını duyurdu. Üzerinde Davud'un Yıldızı bulunan sarı rozet, Nazi Almanyasının Yahudilere bunu zorla taktırmasıyla biliniyor.

Cuma günü sosyal medya platformu Instagram'dan yapılan açıklama eleştiri yağmuruna tutuldu. hatWRKS adlı mağaza daha sonra özür diledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyaletin başkenti Nashville'de Gigi Gaskins'in işlettiği mağaza, söz konusu yamanın satışını duyuran fotoğrafı "Yamalar burada. Harikalar. Her biri 5 dolar. Güçlü bir yapışkanı var…" mesajıyla yayımladı.

Bunun ardından sosyal medyada pek çok kişi yamanın "antisemitik" ve "iğrenç" olduğunu belirterek eleştirdi. Örneğin Twitter'da @JakeLobin adlı kullanıcı, "Büyükannem ve büyükbabamın ailesinin hepsi Holokost'ta öldürüldü. Vücutları yakıldı. Bu Kovid önlemleri gibi bir şey değil" yazdı.

Öte yandan bahsi geçen gönderi aynı gün kaldırıldı. Ancak hatWRKS başka bir açıklama daha yaptı:

Halk paylaşımıma çok kızdı. Peki dünyadaki tiranlığa da kızıyor musunuz? Neler olduğunu anlamıyorsanız bu sizin suçunuz benim değil.

Cumartesi günü mağazanın önünde toplanan bir grup protesto düzenledi. Katılımcıların "Nashville'de Nazilere hayır" ve "Nefret değil şapka sat" yazan dövizler taşıdığı görüldü.

"Bu korkunç bir fikir ve korkunç bir şey" diyen Roger Abramson adlı gösterici sözlerini şöyle sürdürdü:

Kovid aşısı olmamayı seçmek ve Nazi Almanyasındaki bir Yahudiyle aynı noktada olmak arasında makul bir bağ kuramazsınız.

Günün ilerleyen saatlerinde Stetson adlı şapka üreticisi, mağazayla bağlarını kopardığını duyurdu.

hatWRKS ise gece geri adım atarak şu açıklamayı yaptı:

Davud'un Yıldızı'nı önemsizleştirmeyi veya milyonlarca insanın yaşadıklarına saygısızlık etmeyi HİÇBİR ŞEKİLDE düşünmedim. Duyarsızlığım için bütün kalbimle özür dilerim.

 

Independent Türkçe, CNN International, New York Post, USA Today

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU