Bazı üniversiteler mezuniyet törenlerine tekerlekli sandalyeli misafir kabul etmeyeceklerini açıkladı... Öğrenci Taşlıtepe: Anneme 'Bilkent, mezuniyetime senin gelmeni istemiyor' mu diyeyim?

Aralarında Bilkent ve Lokman Hekim üniversitelerinin de bulunduğu bazı eğitim kurumları, Kovid-19 tedbirleri gerekçesiyle mezuniyet törenlerine özel ihtiyaçları bulunan konukları kabul etmeyeceklerini duyurdu

Bazı üniversitelerin tartışmalı mezuniyet töreni kararı sonrasında YÖK harekete geçti / Kolaj: Independent Türkçe 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gölgesi altındaki bir eğitim-öğretim yılı daha sona ererken, üniversiteler mezuniyet törenlerine ilişkin bilgi paylaşımı yapmaya başladı.

Aralarında Bilkent ve Lokman Hekim Üniversitesi'nin de bulunduğu bazı eğitim kurumlarında mezuniyet törenlerine tekerlekli sandalye gibi özel ihtiyaçları bulunan öğrenci yakınlarını kabul etmeyeceklerini açıklaması ise tepkilere neden oldu.

Bilkent Üniversitesi tarafından öğrencilere İngilizce olarak gönderilen elektronik postanın bir bölümünde, Türkçesi "Her mezun en fazla 4 misafir davet edebilecektir. Maalesef 12 yaş altındakiler ile tekerlekli sandalye erişimi gibi özel ihtiyaçları bulunan konuklar katılamayacaktır" denildi.

Bİlkent Üniversitesi mezuniyet.jpg
Fotoğraf: Twitter / @kubrataslitepe

 

"Tekerlekli sandalye gibi özel gereksinimi olanlar katılamayacaktır"

Tekerlekli sandalye kullanan misafirleri mezuniyet törenine kabul etmeyeceklerini açıklayan başka üniversiteler de oldu. Bu okullardan biri de Lokman Hekim Üniversitesi idi. 

Üniversite yönetimi tarafından öğrencilere mezuniyet töreni ile ilgili bilgi vermek için atılan elektronik postada, "Tekerlekli sandalye gibi özel gereksinimi olanlar katılamayacaktır" ifadesi yer aldı.

Lokman Hekim Üniversitesi.jpg
Fotoğraf: Twitter / @kubrataslitepe

 

Bazı üniversitelerin tekerlekli sandalye ihtiyacı bulunan öğrenci yakınlarını mezuniyet törenine kabul etmeyeceklerini açıklaması, sosyal medyada da günün en çok tartışılan konuları arasına girdi.

Kararın Kovid-19 tedbirleri gerekçesiyle alındığı ifade edilse de söz konusu üniversiteler eleştiri yağmuruna tutuldu.

Taşlıtepe: Anneme 'Bilkent, mezuniyetime senin gelmeni istemiyor' mu diyeyim?

Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla konuyu gündeme taşıyan Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Emine Kübra Taşlıtepe'ye ulaştık.

Tekerlekli sandalye kullanan annesinin törene kabul edilmeyeceğini öğrendiğinde hayal kırıklığı yaşadığını belirten 25 yaşındaki Taşlıtepe, üniversitelerin mezuniyet törenlerine ilişkin bu kararını gözden geçirmelerini talep etti.

"Okulumun böyle bir şey yapmasına çok üzüldüm"

"Anneme 'Bilkent, mezuniyetime senin gelmeni istemiyor' mu diyeyim?" sözleriyle üzüntüsünü dile getiren Taşlıtepe, "Mailde kullandıkları dil çok yanlış geldi. Özel ihtiyacı olan kişilerin aile üyesi, yakını olabileceği es geçildi. Sebep belirtip düzgün bir açıklama yapılmasını beklerdim. Hiçbir açıklama yapmadan 'gelemezler' denilmesi çok üzücü. Geçtiğimiz yıl da böyle bir karar alınmış, benim haberim yoktu. Okulumun böyle bir şey yapmasına gerçekten çok üzüldüm. Okulumuzda özel gereksinimi olan öğrenciler var ve hiçbir ayrımcılık yoktur. O nedenle böyle bir karara inanamadım. Koronavirüs ile alakalı bir durum nedeniyle böyle bir karar verilmiş ama gözden geçirilip yanlıştan dönülmesini istiyorum" dedi. 

 

Emine Kübra Taşlıtepe Twitter.jpg
Emine Kübra Taşlıtepe / Fotoğraf: Twitter / @kubrataslitepe

 

YÖK yetkilisi Gündoğan: Rektör beyle konuştuk, bir sorun olmayacak

Kübra Taşlıtepe, Yükseköğretim Proje Geliştirme ve Destekleme Daire Başkanı Ayşegül Kutay Gündoğan'ın kendisiyle irtibata geçerek "Yürütme Kurulu Üyemiz ve Engelli Komisyon Yürütücümüz Zeliha Koçak Tufan hocamız konuyla ilgilendi. Rektör beyle konuştuk, bir sorun olmayacak" dediğini de aktardı.

Konuya ilişkin Bilkent Üniversitesi'ne pek çok kişinin mail gönderip karardan dönülmesini talep ettiğini belirten Taşlıtepe, "Okuldan gelecek yanıtı bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Tartışmalı mezuniyet töreni uygulamasına ilişkin görüş almak amacıyla elektronik posta yoluyla Bilkent ve Lokman Hekim Üniversitelerine ulaşmaya çalışsak da yanıt alamadık.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU