Greta Thunberg, "şişmanlığıyla dalga geçerek" vejetaryenliğini sorgulayan Çin devlet medyasına tepki gösterdi

Çevre aktivisti "Benim standartlarıma göre bile epey tuhaf bir deneyim. Ama kesinlikle özgeçmişime girecek" dedi

(Reuters)

İklim aktivisti Greta Thunberg, vejetaryen olduğu için kendisinin "şişmanlığıyla dalga geçmeye" yönelik yazılan bir yazı nedeniyle Çin devlet medyasını eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta iktidardaki Komünist Parti'nin sahibi olduğu China Daily'de yayımlanan bir yazıda, Thunberg'in kilosuyla dalga geçildi ve kendisi "çevre prensesi" olarak adlandırıldı.

Başlangıçta fikrini sosyal medyada paylaşan yazar Tang Ge'nin kaleme aldığı yazıda, "Thunberg vejetaryen olduğunu iddia etse de, büyümesinin sonuçlarına bakılırsa Thunberg'in karbon emisyonları aslında düşük değil" diye yazdı.

Yazı, cuma günü Twitter sayfasında konuyla ilgili bir haberin linkini paylaşayan genç aktivistin dikkatinden kaçmadı.

Thunberg, "Çin devlet medyası tarafından şişmanlığımla dalga geçilmesi benim standartlarıma göre bile oldukça tuhaf bir deneyim. Ama kesinlikle özgeçmişime girecek" diye yazdı.

Dikkatle incelenen yazı Çin medyasında geniş yer buldu. Bazılarıysa Thunberg'i daha önce Çin'in çevresel ayak izine değinip diğer ülkelerinkinden bahsetmediği için “çifte standartlı" davranmakla suçladı.

Bu ay başında Thunberg, Çin'in yıllık emisyonlarının 2019'daki tüm gelişmiş ülkelerin toplamından daha yüksek olduğunu ortaya koyan bir makale paylaşmıştı. Çin hâlâ gelişmekte olan bir ülke olarak görülse bile Thunberg, sorunun çözümü için etkili adımlar atılması gerektiğini düşünüyordu.
 


O dönemde Thunberg "Evet, Çin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından hâlâ gelişmekte olan bir ülke olarak sınıflandırılıyor, ürünlerimizin çoğunu üretiyorlar falan. Ama bu elbette gelecekteki ve mevcut yaşam koşullarını mahvetmek için bir mazeret değil. Çin rotasını büyük ölçüde değiştirmedikçe iklim krizini çözemeyiz" diye yazmıştı.

Thunberg, dünyanın "tarihi emisyonları, kişi başına nüfus ve emisyon bağlamında değerlendirmesi" gerektiğini ekleyerek "ve gelişmiş uluslar liderlik etmeli ki başka uluslar yaşam standartlarını yükseltebilsin" diye devam etmişti. Thunberg, mesajına bir de 1750'den beri ABD'nin kümülatif emisyonlarda çok önde olduğunu gösteren bir video eklemişti.

Thunberg, iklim krizi ve küresel emisyonlardaki rolleri nedeniyle diğer ulusları ve dünya liderlerini eleştirmişti.
 



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU