Yine Kovid-19 tetikledi: Hindistan'da kara mantardan sonra şimdi de beyaz mantar alarmı verildi

Doktorlar, yine Kovid-19'a bağlı olduğu düşünülen "beyaz mantarın", "kara mantar" vakalarına kıyasla diğer organlara daha hızlı yayılıyor gibi göründüğünü söyledi

Hindistan'da Kovid-19'un tetiklediği kara mantar şimdiden 200'den fazla can aldı (Reuters)

Hindistan'daki Kovid-19 hastaları arasında görülen ölümcül kara mantar vakalarındaki ani artışın ardından, şimdi de muhtemelen daha ölümcül olan beyaz mantar enfeksiyonuna dair endişeler büyüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'ın doğusunda Kovid-19 vakalarında gözle görülür bir artış yaşanan Bihar eyaletinin başkenti Patna'da çarşamba günü devlete ait bir üniversite hastanesinde "kandidiyaz" diye de bilinen 4 "beyaz mantar" vakası tespit edildi.

Kovid-19'un tetiklediği kara mantar şimdiden 200'den fazla can aldı ve Hindistan genelinde en az 7 bin kişiye bulaştı. Bu durum nedeniyle ülkenin sağlık bakanlığı, eyaletlerden kara mantarın epidemiye dönüştüğünü ilan etmesini talep etti.

Patna Tıp Fakültesi ve Hastanesi'nde (PMCH) Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Dr. S. N. Singh, Hindistan'daki basın kuruluşlarına beyaz mantar bulaşmış 4 kişinin de koronavirüs benzeri semptomlar sergilediğini ama Kovid-19 testi yapıldığında sonuçların pozitif çıkmadığını söyledi.

Singh, beyaz mantar hastalarının akciğerlerinde genelde Kovid-19 enfeksiyonunun yarattığına benzer bir hasar oluştuğunu ifade etti.

Singh "Beyaz mantar tespit edildikten sonra hastalara mantar önleyici ilaçlar verildi ve o zamandan beri durumlarında iyileşme gözlemlendi" dedi.

Yetkililer mantar enfeksiyonunun kara mantara kıyasla vücudun tırnaklar, deri, mide, böbrek, beyin, özel bölgeler ve ağız da dahil diğer kısımlarına daha kolay yayıldığına dair endişelerini de dile getirdi.

Ülke genelinde başka beyaz mantar vakası henüz bildirilmedi.

Aynı tıp fakültesinden bir yetkili, gazetecilere beyaz mantar görülen 4 hastadan birinde oksijen satürasyonu seviyesinin düştüğünü de söyledi.

PMCH doktoru "Söz konusu hastanın kendisi de doktordu ve Kovid-19 semptomları gösterince bir özel hastaneye kaldırılmıştı. Kovid-19 test sonucu negatif çıktı ama akciğerleri enfekte olmuştu. Bunun üzerine yakın bir akrabası bizimle iletişime geçti ve onu buraya getirdi. Birtakım testler yaptık ve beyaz mantar tespit ettik" dedi.

Yetkililer diyabet hastaları ve ağır Kovid-19 vakalarının tedavisinde kullanılan steroidlerden uzun süre alanlar da dahil bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde mantarın daha tehlikeli olduğu uyarısında bulundu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU