Akit yazarı: Bugün 17 Mayıs, haydi sarhoşlar koşun

"Şimdi tekel bayilerinin önünde kuyruk olup, istedikleri kadar zıkkımlanacaklar"

Fotoğraf: Twitter

Akit gazetesi yazarlarından Ali Karahasanoğlu, tam kapanma süresi boyunca alkol satışının yasaklanmasına tepki gösterenleri eleştirdi.

Karahasanoğlu, “Bugün 17 Mayıs, haydi sarhoşlar koşun” başlıklı köşe yazısında özetle şunları söyledi:

Sürmanşetimiz “Kademeli normalleşme başladı” şeklinde.. Bana kalsa, “Bugün artık rakı serbest” derdim.. Salgın sebebi ile tam kapanma olarak açıklanan tedbirler kapsamında, genel kural “Her yer kapalı, sokağa çıkmak yasak” olarak açıklanmıştı.. İlaveten, güvenlik çalışanları, sağlık çalışanları ve zorunlu diğer bazı meslek çalışanları için muafiyetler, zorunlu gıda satışı için istisnalar açıklanmıştı.. Ama istisnalar arasında, alkollü içki satışı yapan Tekel bayileri olmayınca.. CHP kafasındakiler başta olmak üzere..

Maalesef ki maalesef, dindar mahallede görüntü verenlere varıncaya kadar.. Ki ismini zikretmek zorundayım.. Sadullah Ergin’lerin, Nihat Ergün’lerin, Ahmet Faruk Ünsal’ların, Selma Aliye Kavaf’ların bulunduğu DEVA Partisi’nin Genel Başkanı Ali Babacan bile, “Salgınla alkol yasağı arasında mantıksal hiçbir bağ kuramıyorum” diyerek eleştirdiği alkol satışına istisna gelmemesi uygulaması bugün itibari ile sona erdi.. Tekel bayileri açıldı.. 17 günde binlerce haber üreterek, siyasi iktidarı, “Fırsattan istifade, alkolü yasakladılar..  Bu bir deneme idi. Şimdi devamı gelecek” diyerek suçlayan sarhoş kafalar, şimdi tekel bayilerinin önünde kuyruk olup, istedikleri kadar zıkkımlanacaklar..

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Türkiye'nin 17 gün boyunca tam kapanmaya gideceğinin açıklanmasının ardından, hafta sonları uygulanan içki satışı yasağının uygulanıp uygulanmayacağı da tartışma konusu olmuştu.  

Genelgede alkollü içki satışı yasağına ilişkin herhangi bir madde yer almamasına rağmen, Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, "Genelgede 'alkol satışı yasak' diye bir ibare, madde dahi yok... Maalesef üzülerek söylüyorum; 17 Mayıs'a kadar ülke genelinde pandemi ve Ramazan ayı bahanesi ile alkol satışı yasaklanmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

27 Nisan'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tekel bayilerinin kapalı olup olmayacağı sorusuna "İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil" yanıtını vermişti.
 
Hukukçular ve kamuoyu, söz konusu kararın hukuk aykırı olduğunu ve yaşam tarzına müdahale olduğunu savunmuş, duruma tepki göstermişti. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de satış yasağına ilişkin genelge gelmediğini ifade ederek, "Ne yapacağız, biz kendi kendimize 'Yasal düzenleme yayımlanmadı ama yasak var' deyip kafamıza göre yasak mı uygulayacağız? Şu anda ülke olarak olmayan bir yasağı konuşuyoruz. Sosyal medyada bir iddia ortaya atıldı. Biz de mevzuat ne diyor diye baktık. Yasağı göremedik. Biz doğal olarak satmaya devam edeceğiz. Yasakla ilgili bir genelge yayımlanır da bize yazı gelirse o zaman gereğini yapar, tüm teşkilatımıza ‘yasak geldi, satmayın' deriz." açıklamasını yapmıştı.

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı (TTBP) Özgür Aybaş, tam kapanmanın uygulanacağı 17 günde alkollü içki satışının yasaklanmasına ilişkin olarak, "Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun" dedi. İçişleri Bakanlığı ise, Aybaş'ın açıklamasından bir süre sonra, yaptığı açıklamada, "alkol yasağı" ile ilgili bir ifade kullanmadı; resmi açıklamalar dışındaki duyurulara itibar edilmemesini istemişti.

Daha sonra Soylu, gazeteci Candaş Tolga Işık'a yaptığı açıklamada, alkol satış yasağının kalktığı yönündeki iddialara ilişkin olarak, "Doğru değil, tam kapanma boyunca devam edecek. Kısıtlamalar başladığında (14 Nisan) 63 bin olan vaka sayısını bugün 31 binlere getirdik. Demek ki aldığımız kararlar doğru..." demişti.

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU